Uittreksel of afschrift van de burgerlijke stand aanvragen

Een uittreksel of afschrift van de burgerlijke stand is een schriftelijk bewijs van bijvoorbeeld een geboorte of huwelijk. U vraagt dit aan bij de gemeente waar de gebeurtenis plaatsvond.

Een uittreksel of afschrift uit de burgerlijke stand kunt u digitaal aanvragen. Dit geldt voor akten van een geboorte, overlijden, huwelijk, partnerschap, echtscheiding of beëindiging partnerschap. U krijgt het uittreksel of afschrift dan thuisgestuurd. U kunt ook een afspraak maken om een uittreksel of afschrift in het stadhuis aan te vragen.

Let op

Welk uittreksel heeft u nodig? Er is een uittreksel uit de basisregistratie personen (hoe u staat ingeschreven bij uw huidige gemeente) en een uittreksel van de burgerlijke stand (registraties van geboorte, huwelijk en overlijden).

Beschrijving

Gemeenten leggen belangrijke gebeurtenissen in een mensenleven vast in de burgerlijke stand. Bijvoorbeeld een geboorte, huwelijk of overlijden. U kunt hier een afschrift of uittreksel van aanvragen. Dat is een schriftelijk bewijs van deze gegevens.

U kunt een afschrift of uittreksel aanvragen van een: 

  • geboorteakte
  • overlijdensakte
  • huwelijksakte
  • echtscheidingsakte
  • akte van partnerschapsregistratie
  • akte van beëindiging partnerschap

Heeft u een uittreksel voor in het buitenland nodig? Vraag dan een internationaal uittreksel aan.

Heeft u een afschrift voor in het buitenland nodig? Dan vraagt u naast het afschrift ook een meertalig modelformulier aan.

Heeft u een uittreksel nodig met uw persoonsgegevens, waarmee u kunt bewijzen dat u bij een gemeente staat ingeschreven? Vraag dan een uittreksel uit de basisregistratie personenexterne-link-icoon aan bij de gemeente waar u woont.

Aanvragen

U kunt een uittreksel of afschrift direct online aanvragenexterne-link-icoon. U moet hiervoor inloggen met uw DigiD. U krijgt het uittreksel dan thuisgestuurd. Heeft u een uittreksel direct nodig? Vraag dan persoonlijk een uittreksel aan in het stadhuis. U krijgt het uittreksel dan direct mee.

Om voor uzelf een uittreksel of afschrift in het stadhuis aan te vragen, heeft u een geldig identiteitsbewijs nodig.

Wilt u een afschrift voor iemand anders aanvragen? Dan heeft u nodig:

  • uw geldige identiteitsbewijs
  • een schriftelijke machtiging (een brief met handtekening van die andere persoon waarin staat dat u toestemming heeft om dit aan te vragen)
  • een kopie van het geldige identiteitsbewijs van die andere persoon

Hoe lang gaat het duren?

De gemeente stuurt binnen 3 werkdagen het uittreksel of afschrift naar u op. Woont u in het buitenland? Houd er rekening mee dat de postbezorging langer kan duren.

Heeft u het uittreksel of afschrift eerder nodig? Bezoek dan de gemeente. U krijgt het meteen mee.

Kosten

Voor het aanvragen van een uittreksel of afschrift uit de burgerlijke stand betaalt u € 16,60. 

Een meertalig uittreksel of modelformulier kost € 16,60.

(Tarieven 2024)

Contact

Heeft u vragen over het aanvragen van een uittreksel of afschrift uit de burgerlijke stand? Neem dan contact met ons op. Dit kan via burgerzaken@kampen.nl of via telefoonnummer 14 038 (keuze 3).

Wet en regelgeving