Participatieroute 1

Uw initiatief vraagt om het volgen van participatieroute 1 als het om een klein initiatief gaat met weinig invloed op de omgeving. Denk aan het plaatsen van een dakkapel of zonnepanelen. Dit vraagt om een eenvoudige participatieaanpak. U informeert mensen over uw initiatief die ermee te maken krijgen. U legt hun mening, ideeën en bezwaren vast. En u kijkt goed of u hier iets mee kunt doen.

Stappenplan

Om u te helpen bieden wij u een plan met een aantal stappen. Hierin staan een aantal hulpmiddelen, die u kunt gebruiken. Door alle stappen te doorlopen, maakt u een aanpak voor het betrekken van de omgeving bij uw initiatief en doorloopt u het juiste proces om een vergunningaanvraag te doen.

Stap 1: Invullen Impactmeter

Om te beginnen, vult u de Impactmeter in. Doe dit in een zo vroeg mogelijk stadium, wanneer het plan nog niet vastligt. Zo heeft u nog iets aan de inbreng van de mensen die u spreekt.

Wilt u weten of uw initiatief kans van slagen heeft? Dan kunt u een vooroverleg aanvragen.

Stap 2: Maken participatieaanpak

In deze stap bepaalt u hoe u de omgeving gaat betrekken. Om u hierbij te helpen, bieden wij een formulier met een aantal vragen, die u helpen om uw participatieaanpak te bepalen. Bij participatieroute 1 gaat het vooral om het op tijd informeren van uw buren.

Heeft u hulp nodig bij het kiezen van de juiste vorm voor een gesprek? Bekijk dan de keuzetool gespreksvormenexterne-link-icoon

Heeft u hulp nodig om te bepalen met wie u het beste in gesprek kunt gaan? Bekijk dan het hulpmiddel publieksanalyseexterne-link-icoon.

Stap 3: In gesprek met uw omgeving

U weet nu hoe u de omgeving wilt betrekken en wat u gaat vragen of vertellen. Ga in gesprek op het moment dat er nog ruimte is om uw plan aan te passen. Zo heeft u echt wat aan de suggesties, ideeën of zorgen van de omgeving.

Weet u niet goed hoe u de omgeving het beste kunt informeren of uitnodigen? Bekijk dan onze voorbeeldtekst voor een brief.

Verspreid door de brievenbus bij de buren

Beste toekomstige buren,

Maandag 18 april starten we met de bouw van onze gloednieuwe woning aan de Zwolseweg. Dat betekent dat we buren worden. De planning is dat we over 5 maanden in ons nieuwe huis kunnen wonen.

We snappen dat jullie hierover vragen hebben of dat jullie gewoon nieuwsgierig zijn naar wie er naast je komen wonen in de straat. Daarom nodigen wij jullie graag uit voor een kopje koffie op donderdagavond 13 januari in ons huidige huis aan de Ovaalweg 12a. Dan vertellen we jullie meer over onze plannen en beantwoorden we graag al jullie vragen!

Zien we jullie dan? Komt 13 januari niet uit of heb je vragen, bel dan gerust even!

Groeten,

Otto en Wieneke Oude Nijhuis
Ovaalweg 12a
0612345678

Stap 4: Verwerken inbreng omgeving

Door in gesprek te gaan met uw omgeving, biedt u ruimte om ideeën, wensen en zorgen te delen. Zorg dat u ook iets met de inbreng doet. Houd rekening met eventuele bezwaren en zorg waar nodig voor oplossingen. Het kan ook leiden tot intrekking van uw initiatief als blijkt dat het plan niet haalbaar is. 

Stap 5: Breng de omgeving op de hoogte

Laat aan de deelnemers weten wat u met de uitkomst van de gesprekken heeft gedaan. Zijn er meer gesprekken nodig? Ga dan terug naar stap 3.

Stap 6: Maken participatieverslag

Is de participatie afgerond? Maak dan een samenvatting van alle activiteiten en gesprekken die u heeft georganiseerd. U kunt hiervoor het participatielogboek gebruiken. Een eigen vorm van een verslag mag natuurlijk ook. Zorg in ieder geval dat u aangeeft op welke manier u de omgeving heeft betrokken, wie u gesproken heeft, wat het resultaat was en wat u met dit resultaat heeft gedaan.

Stap 7: Aanvragen omgevingsvergunning

Als u de participatie heeft doorlopen en de resultaten daarvan heeft verwerkt in uw plan, kunt u een omgevingsvergunning aanvragen. Hierbij geeft u aan of u aan participatie heeft gedaan of niet. En zo ja, hoe u in gesprek bent gegaan. Alleen als in uw geval de participatie verplicht was, beoordelen we de uitgevoerde participatie.

Stap 8: Informeren omgeving

Heeft u de aangevraagde omgevingsvergunning gekregen? Vertel de mensen die u heeft gesproken en de omgeving dan over het besluit. Wij wensen u succes met de uitvoering van uw initiatief!

Contact

Heeft u vragen? Neem dan contact op met uw contactpersoon bij de gemeente. U kunt ons ook e-mailen via info@kampen.nl of bellen via telefoonnummer 14 038 (keuze 3). Wij helpen u graag verder op weg.