Tweede of zakenpaspoort aanvragen

Reist u vaak naar het buitenland? Dan kunt u een zakenpaspoort of tweede Nederlands paspoort aanvragen. Vraag het reisdocument persoonlijk aan bij de gemeente waarin u woont. Na 5 werkdagen kunt u het reisdocument ophalen.

Kies bij het maken van de afspraak voor het product 'Paspoort'. Na het maken van een afspraak kunt u de aanvraag alvast online starten en betalen via iDEAL. De afspraak in het stadhuis duurt hierdoor korter.

Beschrijving

Als u vaak naar het buitenland gaat, kunt u een zakenpaspoort of tweede paspoort nodig hebben. Welke u nodig heeft, is afhankelijk van uw situatie.

Een zakenpaspoort heeft 66 pagina’s in plaats van 34. U heeft dan meer ruimte voor visums en stempels.

Een tweede Nederlands paspoort kan nodig zijn als:

 • u vaak landen bezoekt die een conflict met elkaar hebben
 • uw paspoort vaak bij de ambassade ligt voor een visumaanvraag, terwijl u een andere reis wilt maken

Aanvragen

Zo vraagt u een zakenpaspoort of tweede paspoort aan:

Voor een tweede paspoort neemt u ook 1 van de volgende brieven mee:

 • Een brief waarin u uitlegt dat u naar landen moet reizen die een conflict met elkaar hebben. Voeg bewijsstukken toe aan de brief, zoals boekingsbevestigingen van uw vliegreizen.
 • Een brief waarin u uitlegt dat u vaak reist terwijl uw paspoort bij een ambassade ligt voor een visumaanvraag. Voeg bewijsstukken toe, zoals boekingsbevestigingen van uw vliegreizen. Voeg ook een bewijs toe van de ambassade waarin staat dat uw paspoort daar ligt voor een visumaanvraag.

Is uw paspoort of identiteitsbewijs vermist of gestolen? Ga naar de gemeente om een nieuw reisdocument aan te vragen. U hoeft geen aangifte te doen bij de politie.

Meld zo snel mogelijk bij de gemeente dat u een reisdocument kwijt bent. Zo kunt u misbruik van uw reisdocument voorkomen.

U kunt de vermissing direct online doorgeven met uw DigiD. Het aanvragen van een nieuw reisdocument kan op een later moment.

Aangifte vermissing reisdocument (met DigiD)externe-link-icoon

Voorwaarden

De voorwaarden voor een zakenpaspoort zijn:

 • U heeft de Nederlandse nationaliteit.

De voorwaarden voor een tweede Nederlands paspoort zijn:

 • Uw eerste Nederlandse paspoort is nog minimaal 6 maanden geldig.
 • U reist:
  • naar landen die een conflict met elkaar hebbenexterne-link-icoon
  • naar een land terwijl u al stempels in uw paspoort heeft staan van een conflicterend land
  • vaak terwijl uw paspoort bij een ambassade ligt voor de aanvraag van een visum
  • naar een land waar u niet met de Nederlandse identiteitskaart naartoe kunt. Reist u naar landen waarvoor een Nederlandse identiteitskaart voldoende is? Vraag dan een identiteitskaart aan naast uw paspoort.
 • U vraagt een tweede paspoort niet aan voor een eenmalig bezoek. In dat geval kunt u bij de Koninklijke Marechaussee een noodpaspoort aanvragen.

Woont u buiten Nederland? Dan vraagt u het tweede paspoort aan bij een Nederlandse ambassade of consulaat. Of bij een grensgemeente waar dat kan.

Hoe lang gaat het duren?

Na 5 werkdagen kunt u uw paspoort ophalen bij de gemeente.

Duurt dat te lang? Vraag dan een reisdocument aan via de spoedprocedure. Als u het reisdocument vóór 15.00 uur aanvraagt, is het uiterlijk na 2 werkdagen klaar. U betaalt dan een toeslag.

Is uw reisdocument vermist? Dan is een spoedprocedure niet altijd mogelijk. Informeer hiernaar bij de gemeente.

Heeft u het reisdocument nog sneller nodig? Misschien komt u in aanmerking voor een noodpaspoort van de Koninklijke Marechaussee. Meer informatie over het noodpaspoort vindt u op Marechaussee.nlexterne-link-icoon.

Het paspoort kunt u ophalen bij het Klant Contact Centrum. U hoeft hiervoor geen afspraak te maken.

Kosten

De kosten voor een zakenpaspoort of tweede paspoort zijn:

 • voor personen tot 18 jaar: € 63,40
 • voor personen van 18 jaar en ouder: € 83,85

Wilt u met spoed een paspoort aanvragen? Dan betaalt u € 57,09 extra.

(tarieven 2024)

Contact

Heeft u vragen over het aanvragen van een reisdocument of het maken van een afspraak? Neem dan contact met ons op. Dit kan via telefoonnummer 14 038 (keuze 3) of via e-mail: burgerzaken@kampen.nl.

Meer informatie