passport iconPaspoort of identiteitskaart aanvragen

Vraag een paspoort of identiteitskaart aan bij de gemeente waarin u woont. Bij de afspraak moet u zelf aanwezig zijn. Na 6 werkdagen kunt u het reisdocument ophalen.

Vraagt u een reisdocument aan voor uw kind? Uw kind moet dan zelf aanwezig zijn bij het aanvragen en ophalen van het reisdocument.

Neem bij de afspraak een goede pasfoto mee (niet ouder dan 6 maanden), al uw reisdocumenten en eventueel toestemming van de ouder(s) bij een paspoort voor kinderen tot 18 jaar en bij een identiteitskaart voor kinderen tot 12 jaar. U kunt vooraf online toestemming geven (met DigiD).

Let op

Reist u naar het Verenigd Koninkrijk? Dit kan niet meer met uw identiteitskaart. Sinds 1 oktober 2021 heeft u hiervoor een paspoort nodig. Lees meer op Rijksoverheid.nl.

Beschrijving

U gebruikt een paspoort of identiteitskaart om te laten zien wie u bent. Een paspoort of identiteitskaart is ook een reisdocument waarmee u naar andere landen kunt reizen. Met een identiteitskaart kunt u de meeste Europese landen bezoeken. Met een paspoort kunt u alle landen bezoeken. Voor sommige landen heeft u ook een visum nodig. Meer informatie over reizen naar het buitenland vindt u op Rijksoverheid.nl.

Met uw nieuwe identiteitskaart kunt u inloggen bij de overheid, het onderwijs, de zorg of uw pensioenfonds.

Kinderen hebben een eigen paspoort of identiteitskaart nodig om naar het buitenland te reizen. Kinderen vanaf 14 jaar moeten zich in Nederland kunnen identificeren.

Bent u 18 jaar of ouder, dan is uw paspoort of identiteitskaart 10 jaar geldig. Voor iedereen onder de 18 jaar is een paspoort of identiteitskaart 5 jaar geldig.

Aanvragen

Zo vraagt u een paspoort of identiteitskaart aan:

 • U maakt een afspraak. U kunt direct online een afspraak maken. Ook kunt u ons bellen voor een afspraak.
 • U komt naar de gemeente.
 • U neemt al uw reisdocumenten mee, ook als deze verlopen zijn.
 • U neemt 1 kleurenpasfoto mee die voldoet aan de richtlijnen.
 • U laat uw vingerafdruk registreren.
 • U betaalt uw paspoort of identiteitskaart bij de aanvraag. Graag met pin betalen.

Toestemming minderjarigen

Vanaf 12 jaar mogen kinderen zonder toestemming van een ouder een identiteitskaart aanvragen. Voor het aanvragen van een paspoort hebben kinderen tot 18 jaar toestemming van beide ouders nodig. Hiervoor zijn er 2 mogelijkheden:

 • Een ouder of voogd gaat mee bij de aanvraag. De ouder of voogd moet zich kunnen legitimeren. De andere ouder of voogd moet toestemming geven. U kunt vooraf online toestemming geven (met DigiD). Dit kan ook schriftelijk. Het formulier hiervoor staat bij 'Formulieren'. Bij schriftelijke toestemming heeft u ook een kopie van het identiteitsbewijs van de andere ouder nodig.
 • Neemt u geen ouder of voogd mee naar de gemeente? Dan moeten beide ouders of voogden vooraf toestemming geven. Beide ouders kunnen online toestemming geven (met DigiD). Geven de ouders schriftelijk toestemming, neem dan de schriftelijke toestemming en de identiteitsbewijzen van de ouders of voogden mee.

Paspoort of identiteitskaart kwijt?

Is uw paspoort of identiteitsbewijs vermist of gestolen? U hoeft geen aangifte te doen bij de politie. Meld de vermissing zo snel mogelijk bij de gemeente en vraag een nieuw reisdocument aan.

U kunt de vermissing direct online doorgeven met uw DigiD. Het aanvragen van een nieuw reisdocument kan op een later moment.

Voorwaarden

Iedereen met de Nederlandse nationaliteit kan een Nederlands paspoort en een Nederlandse identiteitskaart aanvragen.

Heeft u de nationaliteit van een ander land? Neem dan contact op met de ambassade of het consulaat van uw land.

Hoe lang gaat het duren?

Na 6 werkdagen kunt u uw paspoort of identiteitskaart ophalen bij de gemeente.

Duurt dat te lang? Vraag dan een reisdocument aan via de spoedprocedure. Als u het reisdocument vóór 15.00 uur aanvraagt, is het uiterlijk na 2 werkdagen klaar. U betaalt dan een toeslag.

Is uw reisdocument vermist? Dan is een spoedprocedure niet altijd mogelijk. Informeer hiernaar bij de gemeente.

Heeft u het reisdocument nog sneller nodig? Misschien komt u in aanmerking voor een noodpaspoort van de Koninklijke Marechaussee. Meer informatie over het noodpaspoort vindt u op Marechaussee.nl.

Uw paspoort of identiteitskaart kunt u ophalen bij het Klant Contact Centrum. U hoeft hiervoor geen afspraak te maken.

Kosten

De kosten voor een Nederlands paspoort zijn:

 • voor personen tot 18 jaar: € 58,85
 • voor personen van 18 jaar en ouder: € 77,85

De kosten voor een Nederlandse identiteitskaart zijn:

 • voor personen tot 18 jaar: € 37,95
 • voor personen van 18 jaar en ouder: € 70,35

Wilt u met spoed een paspoort of identiteitskaart aanvragen? Dan betaalt u € 53,01 extra.

(tarieven 2023)

Contact

Heeft u vragen over het aanvragen van een reisdocument of het maken van een afspraak? Neem dan contact met ons op. Dit kan via telefoonnummer 14 038 of via e-mail: burgerzaken@kampen.nl.

Formulieren

Meer informatie

Contact met de gemeente

U kunt een afspraak online maken bij Burgerzaken. Heeft u een vraag en kunt u het antwoord niet vinden op deze website? Neem dan contact met ons op. 

Telefoon 14 038
WhatsApp 06-57008800
E-mail info@kampen.nl
Adres Burgemeester Berghuisplein 1
8261 DD  Kampen
Postadres Postbus 5009, 8260 GA Kampen

Openingstijden Stadhuis

Maandag 8.30 - 17.00 uur
Dinsdag 8.30 - 17.00 uur
Woensdag 8.30 - 17.00 uur
Donderdag 8.30 - 17.00 uur
Vrijdag 8.30 - 16.00 uur

In de oneven weken is het stadhuis op woensdag tot 20.00 uur open.

Reacties

Heeft u opmerkingen over de website of mist u bepaalde informatie? Laat het ons weten. Met uw reactie kunnen wij de website verder verbeteren!

Reactieformulier

© 2023 Gemeente Kampen