Paspoort of identiteitskaart aanvragen

Vraag een paspoort of identiteitskaart aan bij de gemeente waarin u woont. Bij de afspraak moet u zelf aanwezig zijn. Na 5 werkdagen kunt u het reisdocument ophalen.

Vraagt u een reisdocument aan voor uw kind? Uw kind moet dan zelf aanwezig zijn bij het aanvragen en ophalen van het reisdocument.

Neem bij de afspraak een goede pasfoto mee (niet ouder dan 6 maanden), al uw reisdocumenten en eventueel toestemming van de ouder(s) bij een paspoort voor kinderen tot 18 jaar en bij een identiteitskaart voor kinderen tot 12 jaar. U kunt vooraf online toestemming geven (met DigiD). Na het maken van een afspraak kunt u de aanvraag alvast online starten en betalen via iDEAL. De afspraak in het stadhuis duurt hierdoor korter.

Let op

Reist u naar het Verenigd Koninkrijk? Dit kan niet meer met uw identiteitskaart. Sinds 1 oktober 2021 heeft u hiervoor een paspoort nodig. Lees meer op Rijksoverheid.nlexterne-link-icoon.

Beschrijving

U gebruikt een paspoort of identiteitskaart om te laten zien wie u bent. Dat moet u doen als u naar het buitenland wilt reizen of als u naar de dokter of het ziekenhuis gaat. Iedereen vanaf 14 jaar oud moet ook een paspoort of identiteitsbewijs kunnen laten zien als de politie daarom vraagt.

Reizen

Met een paspoort of identiteitskaart kunt u naar andere landen reizen. Met een identiteitskaart kunt u de meeste Europese landen bezoeken. Met een paspoort kunt u alle landen bezoeken. Voor sommige landen heeft u ook een visum nodig. Meer informatie over reizen naar het buitenland vindt u op Rijksoverheid.nlexterne-link-icoon.

Vanaf welke leeftijd?

Iedereen vanaf 14 jaar moet een paspoort of identiteitsbewijs bij zich hebben. Als kinderen onder de 14 naar het buitenland reizen, hebben ze ook een paspoort of identiteitskaart nodig.

Als u naar het ziekenhuis of de dokter gaat, moet u ook een eigen paspoort of identiteitsbewijs hebben. Dat geldt ook voor kinderen. De leeftijd van het kind maakt niet uit.

Reist u alleen met uw kind naar het buitenland? Bijvoorbeeld omdat u alleen het ouderlijk gezag heeft, of omdat de andere ouder niet meereist? Dan heeft u daarvoor een extra document nodigexterne-link-icoon.

Inloggen

Met uw nieuwe identiteitskaart kunt u inloggen bij de overheid, het onderwijs, de zorg of uw pensioenfonds.

Geldigheid

Bent u 18 jaar of ouder, dan is uw paspoort of identiteitskaart 10 jaar geldig. Voor iedereen onder de 18 jaar is een paspoort of identiteitskaart 5 jaar geldig.

Aanvragen

Zo vraagt u een paspoort of identiteitskaart aan:

 • U maakt een afspraak. U kunt online een afspraak makenexterne-link-icoon of u kunt ons bellen voor een afspraak.
 • U komt naar de gemeente op het afgesproken moment.
 • U neemt al uw reisdocumenten mee, ook als deze verlopen zijn.
 • U neemt 1 kleurenpasfoto mee die voldoet aan de richtlijnenexterne-link-icoon.
 • U laat uw vingerafdruk registreren.
 • U betaalt uw paspoort of identiteitskaart als u de aanvraag online heeft gestart of bij de aanvraag in het stadhuis.

Kinderen 12-18 jaar

Vanaf 12 jaar mogen kinderen zonder toestemming van een ouder een identiteitskaart aanvragen. Voor het aanvragen van een paspoort hebben kinderen tot 18 jaar toestemming van beide ouders nodig. Hiervoor zijn er 2 mogelijkheden:

 • Een ouder of voogd gaat mee bij de aanvraag. De ouder of voogd moet zich kunnen legitimeren. De andere ouder of voogd moet toestemming geven. U kunt vooraf online toestemming gevenexterne-link-icoon (met DigiD). Dit kan ook schriftelijk. Het formulier hiervoor staat bij 'Formulieren'. Bij schriftelijke toestemming heeft u ook een kopie van het identiteitsbewijs van de andere ouder nodig.
 • Neemt u geen ouder of voogd mee naar de gemeente? Dan moeten beide ouders of voogden vooraf toestemming geven. Beide ouders kunnen online toestemming gevenexterne-link-icoon (met DigiD). Geven de ouders schriftelijk toestemming, neem dan de schriftelijke toestemming en de identiteitsbewijzen van de ouders of voogden mee.

Paspoort of identiteitskaart kwijt?

Is uw paspoort of identiteitsbewijs vermist of gestolen? U hoeft geen aangifte te doen bij de politie. Meld de vermissing zo snel mogelijk bij de gemeente en vraag een nieuw reisdocument aan.

U kunt de vermissing direct online doorgevenexterne-link-icoon met uw DigiD. Het aanvragen van een nieuw reisdocument kan op een later moment.

Voorwaarden

Iedereen met de Nederlandse nationaliteit kan een Nederlands paspoort en een Nederlandse identiteitskaart aanvragen.

Heeft u de nationaliteit van een ander land? Neem dan contact op met de ambassade of het consulaat van uw land.

Hoe lang gaat het duren?

Na 5 werkdagen kunt u uw paspoort of identiteitskaart ophalen bij de gemeente.

Duurt dat te lang? Vraag dan een reisdocument aan via de spoedprocedure. Als u het reisdocument vóór 15.00 uur aanvraagt, is het uiterlijk na 2 werkdagen klaar. U betaalt dan een toeslag.

Is uw reisdocument vermist? Dan is een spoedprocedure niet altijd mogelijk. Informeer hiernaar bij de gemeente.

Heeft u het reisdocument nog sneller nodig? Misschien komt u in aanmerking voor een noodpaspoort van de Koninklijke Marechaussee. Meer informatie over het noodpaspoort vindt u op Marechaussee.nlexterne-link-icoon.

Uw paspoort of identiteitskaart kunt u ophalen bij het Klant Contact Centrum. U hoeft hiervoor geen afspraak te maken.

Kosten

De kosten voor een Nederlands paspoort zijn:

 • voor personen tot 18 jaar: € 63,40
 • voor personen van 18 jaar en ouder: € 83,85

De kosten voor een Nederlandse identiteitskaart zijn:

 • voor personen tot 18 jaar: € 40,90
 • voor personen van 18 jaar en ouder: € 75,80

Wilt u met spoed een paspoort of identiteitskaart aanvragen? Dan betaalt u € 57,09 extra.

(tarieven 2024)

Contact

Heeft u vragen over het aanvragen van een reisdocument of het maken van een afspraak? Neem dan contact met ons op. Dit kan via telefoonnummer 14 038 of via e-mail: burgerzaken@kampen.nl.

Wet en regelgeving

Formulieren

Meer informatie