Parkeren in Kampen

Makkelijk: zowel gratis als betaald

Komt u naar Kampen met de auto, dan is het mogelijk om de auto in het centrum of net daarbuiten te parkeren. In het grootste deel van de binnenstad moet u van maandag tot en met zaterdag van 9.00 tot 20.00 uur (op koopavonden tot 21.00 uur) voor een parkeerplaats betalen. De maximale parkeertijd in het centrum van de binnenstad is 3 uur. U kunt langer parkeren op het Meeuwenplein, De Bongerd, Bregittenstraat en de IJsselkade (dagkaarten). Op zondagen en op nationale feestdagen is parkeren gratis.

Gratis parkeren

Op loopafstand van de binnenstad liggen drie grote parkeerplaatsen waar u gratis kunt parkeren. De loopafstand naar het centrum is beperkt. De gratis parkeerplaatsen zijn tegenover het NS-station (bij het politiebureau) en aan het Burgemeester Berghuisplein. De parkeerplaats Buitenhaven is door werkzaamheden tijdelijk niet in gebruik.

Locatie parkeerplaatsen

Parkeerplaats Adres
Burgemeester Berghuisplein Burgemeester Berghuisplein 1 (8261DD)
Parkeerplaats Buitenhaven tijdelijk niet beschikbaar
Station Kampen P+R Stationsplein 5 (8267AB)
Station Kampen Zuid P+R Burgemeester Van Tuinenplein (8265TJ)

Betaald parkeren

Bij betaald parkeren kunt u kiezen voor het betalen bij de automaat (kentekenparkeren) of met uw mobiele telefoon (mobiel parkeren).

Kentekenparkeren

Bij kentekenparkeren vormt het kenteken de sleutel voor het betalen van parkeergeld. Als u betaalt bij de parkeerautomaat voert u eerst uw kenteken in en kiest u de gewenste parkeertijd. U betaalt vervolgens met muntgeld of pin. Let op: omdat kentekenparkeren onlangs is ingevoerd krijgt u nog een parkeerticket. Die moet u zichtbaar achter de voorruit plaatsen. Op dit ticket wordt voor de zekerheid het kenteken geprint.

Mobiel parkeren

Met mobiel parkeren hoeft u de parkeertijd niet meer vooraf in te schatten en niet meer naar de parkeerautomaat te lopen. Als u uw auto heeft geparkeerd, meldt u zich aan met uw mobiele telefoon. Bij vertrek meldt u zich weer af. Boven de parkeerautomaten staan de codes van de parkeerzones. In de gemeente Kampen zijn de volgende aanbieders actief: ANWB, GoSparc, MKB Brandstof, MultiTankCard, My Order, Park-line, Parkmobile, Parksen, Sunhill, SMSParking en Yellowbrick.

Gehandicaptenparkeerplaatsen

Heeft u een gehandicaptenparkeerkaart? U mag dan parkeren zonder te betalen. De parkeerschijf moet wel worden gebruikt, waarbij maximaal drie uur mag worden geparkeerd. Naast algemene gehandicaptenparkeerplaatsen zijn er voor bewoners in de binnenstad ook gereserveerde gehandicaptenparkeerplaatsen op kenteken. De kentekenhouder moet daarbij ook in het bezit zijn van een gemeentelijke parkeervergunning.

Niet overal parkeren

Op diverse plekken in de binnenstad en het gebied eromheen mag u niet parkeren. Voor parkeren op de verkeerde plek of zonder te betalen kunt u een parkeerboete krijgen. Ook is er in Kampen een wegsleepregeling van kracht. Verder zijn er gebieden waar alleen vergunninghouders mogen parkeren. Hier kunt u als bezoeker van maandag tot en met zaterdag van 9.00 tot 20.00 uur niet parkeren en op koopavonden tot 21.00 uur niet.

Parkeervergunningen en ontheffingen

Als bewoner of bedrijf kunt u een parkeervergunning aanvragen voor de binnenstad. Woont of werkt u in dit gebied en wilt u informatie over een parkeervergunning? Kijk dan bij Parkeervergunning.

Gaat u tijdelijk werken in de binnenstad en wilt u daarvoor een parkeerontheffing? Kijk dan bij Parkeerontheffing (tijdelijk).