Parkeren in Kampen

Komt u naar Kampen met de auto, dan is het mogelijk om de auto in het centrum of net daarbuiten te parkeren. In het grootste deel van de binnenstad moet u van maandag tot en met zaterdag van 9.00 tot 20.00 uur (op koopavonden tot 21.00 uur) voor een parkeerplaats betalen. Het parkeertarief is € 2 per uur.

De maximale parkeertijd in het centrum van de binnenstad is 3 uur. U kunt langer parkeren op het Meeuwenplein, De Bongerd, Bregittenstraat en de IJsselkade. Op deze locaties kunt u via de parkeerautomaat voor € 10 een dagkaart kopen. Op zondag en op nationale feestdagen is parkeren gratis.

Gratis parkeren

Op loopafstand van de binnenstad liggen drie grote parkeerplaatsen waar u gratis kunt parkeren. De loopafstand naar het centrum is beperkt. De gratis parkeerplaatsen zijn parkeergarage Buitenhaven, de parkeerplaatsen tegenover het NS-station (bij het politiebureau) en aan het Burgemeester Berghuisplein.

Locatie parkeerplaatsen

Parkeerplaats Adres
Burgemeester Berghuisplein Burgemeester Berghuisplein 1 (8261DD)
Parkeergarage Buitenhaven Oranjesingel 44 (8262EL)
Station Kampen P+R Stationsplein 5 (8267AB)
Station Kampen Zuid P+R Burgemeester Van Tuinenplein (8265TJ)

Betaald parkeren

Bij betaald parkeren kunt u kiezen voor het betalen bij de automaat (kentekenparkeren) of met uw mobiele telefoon (mobiel parkeren).

Kentekenparkeren

Bij kentekenparkeren vormt het kenteken de sleutel voor het betalen van parkeergeld. Als u betaalt bij de parkeerautomaat voert u eerst uw kenteken in en kiest u de gewenste parkeertijd. U betaalt vervolgens met muntgeld of pin.

Mobiel parkeren

Met mobiel parkeren hoeft u de parkeertijd niet meer vooraf in te schatten en niet meer naar de parkeerautomaat te lopen. Als u uw auto heeft geparkeerd, meldt u zich aan met uw mobiele telefoon. Bij vertrek meldt u zich weer af. Boven de parkeerautomaten staan de codes van de parkeerzones.

Gehandicaptenparkeerplaatsen

Heeft u een gehandicaptenparkeerkaart? U kunt dan gratis parkeren en er geldt geen maximum parkeerduur. Zorg er wel voor dat uw gehandicaptenparkeerkaart goed leesbaar op de voorruit is aangebracht. Woont u in de binnenstad van Kampen en bent u in het bezit van een gehandicaptenparkeerkaart? U heeft dan geen parkeervergunning voor de binnenstad nodig en kunt onbeperkt gratis parkeren. Naast algemene gehandicaptenparkeerplaatsen zijn er voor bewoners in de binnenstad ook gereserveerde gehandicaptenparkeerplaatsen op kenteken.

Niet overal parkeren

Op diverse plekken in de binnenstad en het gebied eromheen mag u niet parkeren. Voor parkeren op de verkeerde plek of zonder te betalen kunt u een parkeerboete krijgen. Ook is er in Kampen een wegsleepregeling van kracht. Verder zijn er gebieden waar alleen vergunninghouders mogen parkeren. Hier kunt u als bezoeker van maandag tot en met zaterdag van 9.00 tot 20.00 uur niet parkeren en op koopavonden tot 21.00 uur niet.

Parkeervergunningen en ontheffingen

Als bewoner of bedrijf kunt u een parkeervergunning aanvragen voor de binnenstad. Woont of werkt u in dit gebied en wilt u informatie over een parkeervergunning? Kijk dan bij Parkeervergunning.

De parkeervergunning is bijna in de hele binnenstad van Kampen geldig. Dit geldt normaal gesproken niet voor de Nieuwe Markt. U mag hier dan alleen betaald parkeren. Door de coronamaatregelen zijn verschillende parkeerplaatsen in de binnenstad tijdelijk vervallen. Om dit te compenseren is parkeren op de Nieuwe Markt voorlopig ook toegestaan met een parkeervergunning.

Gaat u tijdelijk werken in de binnenstad en wilt u daarvoor een parkeerontheffing? Kijk dan bij Parkeerontheffing (tijdelijk).