Gehandicaptenparkeerkaart aanvragen

Heeft u een beperking? Dan kunt u een gehandicaptenparkeerkaart aanvragen. Ook zorginstellingen kunnen een parkeerkaart aanvragen. U vraagt de parkeerkaart aan de bij de gemeente.

Beschrijving

Met een gehandicaptenparkeerkaart mag u op gehandicaptenparkeerplaatsen in 31 landen in Europa parkeren. Er zijn 3 verschillende kaarten:

 • Bestuurderskaart (B): Heeft u een beperking en rijdt u zelf auto? Dan kunt u een bestuurderskaart aanvragen. Op de kaart staat geen kenteken. U kunt de kaart in elke auto gebruiken.
 • Passagierskaart (P): Heeft u een beperking en bent u afhankelijk van vervoer door anderen? Dan vraagt u een passagierskaart aan.
 • Instellingenkaart (I): Hiermee kunnen zorginstellingen bewoners met een beperking vervoeren.

De bestuurderskaart en de passagierskaart staan op uw naam. Alleen u kunt de kaart dus gebruiken. U kunt met elk voertuig gebruikmaken van de kaart. Er staat geen kenteken op.

Op de website van de Rijksoverheid staan de landelijke regels over het parkeren met een gehandicaptenparkeerkaartexterne-link-icoon.

Bent u in het bezit van een gehandicaptenparkeerkaart? Dan is een parkeervergunning of het kopen van een parkeerkaartje voor uw auto in de binnenstad van Kampen niet nodig. U kunt onbeperkt gratis parkeren en er geldt geen maximale parkeerduur. Zorg altijd dat uw gehandicaptenparkeerkaart goed leesbaar achter de voorruit is aangebracht.

Aanvragen

U vraagt de gehandicaptenparkeerkaart aan bij de gemeente waarin u woont. Bij de gemeente Kampen kunt u de gehandicaptenparkeerkaart online aanvragen.

U heeft nodig:

 • 1 recente en duidelijke pasfoto (alleen van het gezicht)
 • een kopie van uw rijbewijs (voor een bestuurderskaart)

Wilt u de gehandicaptenparkeerkaart met een formulier aanvragen? Dan heeft u ook nodig:

 • een kopie van uw geldige identiteitsbewijs
 • een ingevuld en ondertekend aanvraagformulier (verkrijgbaar bij de balie Inkomen en zorg)

Vraagt u voor het eerst een gehandicaptenparkeerkaart aan? U wordt dan medisch gekeurd door het onafhankelijke adviesbureau Ausems en Kerkvliet (A&K).

Voorwaarden

De belangrijkste voorwaarden voor het aanvragen van een gehandicaptenparkeerkaart voor een bestuurder of passagier zijn:

 • U heeft een medisch onderzoek gehad.
 • U kunt geen 100 meter achter elkaar lopen.
 • U bestuurt zelf het voertuig (bestuurderskaart), of
 • U bent van deur tot deur afhankelijk van de hulp van de bestuurder (passagierskaart). 

Het medisch onderzoek is een onafhankelijk onderzoek via de gemeente Kampen.

Hoe lang gaat het duren?

De gemeente beslist binnen 8 weken over uw aanvraag. Lukt dat niet? Dan mag de gemeente deze periode 1 keer verlengen.

Kosten

Een gehandicaptenparkeerkaart kost € 36,25 en de keuring kost € 80,60.

(tarieven 2024)

Bezwaar

Bent u het niet eens met de beslissing van de gemeente? Dan kunt u bezwaar maken. Daarmee laat u de gemeente weten waarom u het niet eens bent met de beslissing. Doe dat binnen 6 weken. De gemeente kijkt dan nog een keer naar uw aanvraag en neemt opnieuw een beslissing.

Bent u het daarna nog steeds niet eens met de beslissing van de gemeente? Dan kunt u aan de rechtbank vragen of de gemeente een goede beslissing heeft genomen. Dat heet ‘in beroep gaan’.

Contact

Is uw gehandicaptenparkeerkaart klaar? U kunt uw gehandicaptenparkeerkaart dan persoonlijk ophalen bij de balie Inkomen en zorg in het stadhuis. Dit kan iedere werkdag tussen 9.00 en 12.30 uur.

Bij het ophalen van uw gehandicaptenparkeerkaart heeft u nodig:

 • een geldig identiteitsbewijs
 • uw oude gehandicaptenparkeerkaart , deze levert u in als u de nieuwe kaart ophaalt
 • u betaalt de kosten van € 36,25 bij het ophalen

Heeft u nog vragen over de gehandicaptenparkeerkaart? Of wilt u een ander tijdstip afspreken? Dan kunt u contact opnemen met de balie Inkomen en zorg via telefoonnummer 14 038 (keuze 1).

Wet en regelgeving

Meer informatie