Parkeervergunning aanvragen als bewoner of bedrijf

In de binnenstad van Kampen moet u betaald parkeren. Woont u in de binnenstad of is uw bedrijf hier gevestigd? Vraag dan via parkeervergunning.kampen.nlexterne-link-icoon een parkeervergunning aan.

Beschrijving

Parkeervergunning wijzigen of beëindigen

Wilt u een parkeervergunning wijzigen of beëindigen? Ook dit kunt u regelen via parkeervergunning.kampen.nlexterne-link-icoon. Bijvoorbeeld als u verhuist of uw auto verkoopt.

Tijdelijke parkeervergunning

Moet u tijdelijk in de binnenstad werken? Of heeft u een service verlenend bedrijf? Kijk dan bij Tijdelijke parkeervergunning aanvragenexterne-link-icoon.

Aanvragen

Vraagt u voor het eerst een parkeervergunning aan? Via parkeervergunning.kampen.nlexterne-link-icoon kunt u een parkeervergunning aanvragen. U kunt digitaal afrekenen. De vergunning is geldig als de betaling is verwerkt.

Parkeren voor bewoners

Als bewoner moet u voor uw aanvraag inloggen met DigiD. Heeft u nog geen DigiD? U kunt dit aanvragen via www.digid.nlexterne-link-icoon. Staat het kentekenbewijs niet op uw naam? Upload bij de aanvraag dan het kentekenbewijs of de leaseovereenkomst.

De vergunning is maximaal 1 jaar geldig. Aan het eind van elk jaar ontvangt u automatisch bericht over het verlengen van uw parkeervergunning.

Parkeren voor bedrijven

Als bedrijf moet u voor uw aanvraag inloggen met eHerkenning. Heeft u nog geen eHerkenning? U kunt dit aanvragen via www.eherkenning.nlexterne-link-icoon.

Geen DigiD of eHerkenning?

Kunt u geen gebruik maken van DigiD, eHerkenning of digitale betaling? U kunt de vergunning dan ook aanvragen in het stadhuis, Burgemeester Berghuisplein 1 in Kampen. Na uw betaling beschikt u dan direct over uw parkeervergunning.

Voorwaarden

De parkeervergunning is bijna in de hele binnenstad van Kampen geldig. Dit geldt normaal gesproken niet voor de Nieuwe Markt. U mag hier dan alleen betaald parkeren. Door de coronamaatregelen zijn verschillende parkeerplaatsen in de binnenstad tijdelijk vervallen. Om dit te compenseren is parkeren op de Nieuwe Markt voorlopig ook toegestaan met een parkeervergunning.

Bent u bewoner van de binnenstad, dan kunt u maximaal 2 bewonersvergunningen aanvragen. Voor een bewonersparkeervergunning gelden de volgende voorwaarden:

  • u staat ingeschreven op het opgegeven adres
  • het gaat om een zelfstandige wooneenheid
  • de personenauto is niet hoger dan 2,40 meter en niet langer dan 6 meter
  • het kenteken staat op naam van de bewoner of de bewoner is een regelmatige bestuurder
  • de aanvrager heeft geen zakelijke parkeervergunning
  • kamerbewoners en pensiongasten krijgen geen vergunning

Heeft u parkeergelegenheid op eigen terrein, dan kunt u geen 1e parkeervergunning aanvragen. Het is dan wel mogelijk om een 2e parkeervergunning aan te vragen. Hiervoor betaalt u een hoger tarief.

Bij zakelijke parkeervergunningen wordt maximaal 1 parkeervergunning per geregistreerd adres verstrekt. Voor een zakelijke parkeervergunning gelden de volgende voorwaarden:

  • uit de gegevens van de Kamer van Koophandel blijkt dat de aanvrager op het opgegeven adres zijn beroep en bedrijf uitvoert
  • de aanvrager heeft geen bewonersparkeervergunning
  • kamerverhuurbedrijven krijgen geen vergunning

Kosten

Een parkeervergunning voor de binnenstad kost per jaar voor bewoners € 181,08, voor bedrijven in de binnenstad € 289,92 en voor een zorgverlenende / mantelzorgvergunning € 181,08. Een tweede parkeervergunning voor bewoners kost € 494,64 per jaar.

Heeft u een bedrijf en wilt u achteraf via een factuur betalen? De vergunning is dan pas geldig, nadat de betaling is verwerkt. Dit duurt ongeveer 5 werkdagen.

(tarieven 2024)

Bezwaar

U kunt bezwaar maken tegen de beslissing op uw aanvraag. Doe dit binnen 6 weken. Bent u het daarna niet eens met de uitspraak op het bezwaarschrift? Teken dan beroep aan bij de rechtbank.

Contact

Heeft u vragen over parkeervergunningen? Neem dan contact met ons op. Dit kan via telefoonnummer 14 038 (keuze 3).