Bewijs van Nederlanderschap aanvragen

Soms moet u bewijzen dat u de Nederlandse nationaliteit heeft. Daarvoor vraagt u een bewijs van Nederlanderschap aan. Dit doet u bij de gemeente waar u bent ingeschreven.

U kunt een bewijs van Nederlandse nationaliteit direct online aanvragen. Hiervoor heeft u uw DigiD nodig. U krijgt het uittreksel dan thuisgestuurd. U kunt ook een afspraak maken om een uittreksel in het stadhuis aan te vragen.

Beschrijving

Op sommige momenten moet u bewijzen dat u de Nederlandse nationaliteit heeft. Bijvoorbeeld als u naar het buitenland verhuist. Of wanneer u gaat trouwen. Of als u solliciteert naar een baan als ambtenaar. U heeft dan een bewijs van Nederlanderschap nodig.

U vraagt het bewijs van Nederlanderschap aan bij de gemeente. U krijgt dan een uittreksel uit de basisregistratie personen (BRP).

Aanvragen

U kunt een bewijs van de Nederlandse nationaliteit direct online aanvragen. U moet hiervoor inloggen met uw DigiD. U krijgt het uittreksel dan na 3 werkdagen thuisgestuurd. Heeft u een uittreksel direct nodig? Vraag dan persoonlijk een uittreksel aan in het stadhuis. U krijgt het uittreksel dan direct mee. Bij een aanvraag in het stadhuis heeft u een geldig identiteitsbewijs nodig.

Voorwaarden

De voorwaarden voor het aanvragen van een bewijs van de Nederlandse nationaliteit zijn:

  • U heeft de Nederlandse nationaliteit.
  • U staat ingeschreven bij de gemeente waar u het bewijs aanvraagt. 
  • U vraagt het uittreksel zelf aan of u machtigt iemand om dit te doen.

Hoe lang gaat het duren?

Het bewijs van Nederlanderschap heeft geen vaste periode van geldigheid. De organisatie die het bewijs nodig heeft, bepaalt hoe lang geleden het mag zijn afgegeven.

Kosten

Een bewijs van Nederlandse nationaliteit kost € 9,60 (tarief 2024).

Contact

Heeft u vragen over het aanvragen van een bewijs van Nederlandse nationaliteit? Of kunt u het bewijs niet online aanvragen? Neem dan contact met ons op. Dit kan via telefoonnummer 14 038 of via e-mail: burgerzaken@kampen.nl.

Wet en regelgeving

Meer informatie