Trouwen of een geregistreerd partnerschap aangaan

Gaat u trouwen of een geregistreerd partnerschap aan? En weet u al zeker op welke dag en locatie u dit wilt doen? U kunt dit dan direct online aanvragen. Dit kan maximaal 1 jaar van tevoren en tot 2 weken voor het huwelijk of de partnerschapsregistratie plaatsvindt.

Let op

Stelt u uw huwelijk of geregistreerd partnerschap uit? En zit er 1 jaar of langer tussen uw melding en uw nieuwe trouwdatum? Neem contact op met ons. Anders kunt u niet trouwen of een geregistreerd partnerschap aangaan.

Beschrijving

Als u gaat trouwen of een geregistreerd partnerschap aangaat, meldt u uw plannen bij de gemeente. Met de gemeente maakt u afspraken over het sluiten van het huwelijk of het registreren van het partnerschap. Bijvoorbeeld over de locatie, de datum en het tijdstip. Ook kunt u afspraken maken over hoe de ceremonie eruit zal zien.

Bij het sluiten van het huwelijk of het registreren van uw partnerschap heeft u getuigen nodig. Er moeten minimaal 2 en maximaal 4 getuigen aanwezig zijn. De getuigen moeten 18 jaar of ouder zijn.

Als u trouwt of een geregistreerd partnerschap aangaat, doet u dit automatisch in beperkte gemeenschap van goederen. Kijk voor meer informatie op Rijksoverheid.nlexterne-link-icoon.

Wilt u gratis trouwen? Kijk dan voor de mogelijkheden bij de informatie onder Kosten.

Aanvragen

Neem contact op met de gemeente waar u wilt trouwen of het partnerschap wilt aangaan.

U kunt uw plannen al 1 jaar voor uw trouwdag of partnerregistratie melden. Meld het uiterlijk 2 weken van tevoren. Moet u bij de gemeente documenten aanleveren die uit het buitenland komen? Houd er dan rekening mee dat 2 weken te kort kunnen zijn.

Bij de gemeente Kampen kunt u uw huwelijk of partnerschap online aanvragenexterne-link-icoon.

Voorwaarden

De voorwaarden om te trouwen of een geregistreerd partnerschap aan te gaan zijn:

  • U bent 18 jaar of ouder.
  • U bent niet met iemand anders getrouwd.
  • U heeft niet met iemand anders een geregistreerd partnerschap.
  • U bent niet te dicht verwant aan uw partner. Dat betekent dat uw partner bijvoorbeeld niet mag zijn: uw ouder, (klein)kind, grootouder, (half)zus of (half)broer.
  • U staat niet onder curatele. Als u onder curatele staat, heeft u toestemming nodig van de curator of kantonrechter.

De gemeente controleert of u mag trouwen of een geregistreerd partnerschap mag aangaan.

Tijden

Iedere werkdag kunt u tussen 9.00 en 17.00 uur trouwen of een geregistreerd partnerschap aangaan. Dit gebeurt op het hele uur. Op zaterdag kunt u trouwen of uw partnerschap registreren tussen 10.00 en 15.00 uur.

Er wordt gewerkt met de volgende vaste begintijden: 9.00, 10.00, 11.00, 12.00, 13.00, 14.00, 15.00 en 16.00 uur.

In de Gouden Zaal van Stedelijk Museum Kampen (Oude Stadhuis) kan vanaf 10.00 uur en alleen op de even uren een ceremonie plaatsvinden. Voor de zaterdag zijn de tijden: 10.00, 11.00, 12.00, 13.00 en 14.00 uur.

Kosten

Tarieven 2024 burgerlijke stand voor een huwelijk of geregistreerd partnerschap
OmschrijvingTarief
ceremonie maandag t/m vrijdag€ 310,00
ceremonie zaterdag, zondag, Goede vrijdag€ 693,00
meerprijs huwelijk buiten vastgestelde tijden€ 257,00
omzetten partnerschap in huwelijk (alleen in Stadhuis, zonder ceremonie, mogelijk op maandag en dinsdag om 10.00 en 11.00 uur)€ 71,50

administratieve verbintenis (spreekkamer) / verkorte ceremonie

€ 132,00
Voor een symbolische ceremonie (rewedding) gelden dezelfde tarieven als voor de normale ceremonie.
trouwboekje / partnerschapsboekje€ 36,85
duplicaat trouw/partnerschapsboekje€ 26,50
uittreksel burgerlijke stand€ 16,60
wijzigen of annuleren datum of tijdstip ceremonie tot 6 weken voor de geplande datum€ 25,40
wijzigen of annuleren datum of tijdstip ceremonie binnen 6 weken voor de geplande datum€ 51,95
verklaring huwelijksbevoegdheid€ 29,00
ambtenaar als getuige€ 24,00
eerste aanwijzing eigen locatie€ 124,00

tweede en volgende aanwijzing eigen locatie

€ 51,00

Huurtoeslag trouwlocaties

Bij enkele trouwlocaties wordt een extra huurtoeslag in rekening gebracht. De huurtoeslag voor de Broederpoort is € 100. Voor de Gouden Zaal in het Stedelijk Museum Kampen is dit van maandag tot en met vrijdag € 295 en op zaterdag € 395. Een gereserveerde datum of tijdstip kan alleen worden gewijzigd na betaling van administratiekosten.

Kosteloos huwelijk of registratie partnerschap

Kosteloos trouwen of een partnerschap registreren kan alleen als één van de partners is ingeschreven in de Basisregistratie personen van de gemeente Kampen. Voor een kosteloze verkorte of volledige ceremonie op een vrij te kiezen tijdstip moet u daarnaast in het bezit zijn van een Meedoenbon. Een Meedoenbon kunt u aanvragen bij de balie Inkomen en zorg in het stadhuis als u een laag inkomen heeft.

Heeft u geen Meedoenbon? Een kosteloos huwelijk of partnerschapsregistratie is dan alleen mogelijk op dinsdagochtend om 8.30 of 8.45 uur. De huwelijksvoltrekking of registratie vindt dan zonder ceremonie plaats aan de balie. Hier zijn alleen de partners en 2 getuigen van de gemeente bij aanwezig.

Neem voor meer informatie over kosteloos trouwen of het registreren van een partnerschap contact op met Burgerzaken via telefoonnummer 14 038.

Meer informatie