Trouwen of een geregistreerd partnerschap aangaan

Weet u al zeker op welke dag en locatie u wilt trouwen of uw partnerschap wilt registeren? U kunt dit direct samen online aanvragen. Dit kan maximaal 1 jaar van tevoren en tot 2 weken voor het huwelijk of de partnerschapsregistratie plaatsvindt.

Huwelijk of partnerschap aanvragen

Stelt u uw huwelijk of geregistreerd partnerschap uit? En zit er 1 jaar of langer tussen uw melding en uw nieuwe trouwdatum? Neem contact op met ons. Anders kunt u niet trouwen of een geregistreerd partnerschap aangaan.

Als u gaat trouwen of een geregistreerd partnerschap aangaat, meldt u uw plannen bij de gemeente. Met de gemeente maakt u afspraken over het sluiten van het huwelijk of het registreren van het partnerschap. Bijvoorbeeld over de locatie, de datum en het tijdstip. Ook kunt u afspraken maken over hoe de ceremonie eruit zal zien.

Bij het sluiten van het huwelijk of het registreren van uw partnerschap heeft u getuigen nodig. Er moeten minimaal 2 en maximaal 4 getuigen aanwezig zijn. De getuigen moeten meerderjarig zijn. Bij trouwen geeft u een ja-woord. Voor een geregistreerd partnerschap zet u een handtekening. Een ja-woord is dan niet verplicht, maar kan wel.

Als u trouwt of een geregistreerd partnerschap aangaat, doet u dit automatisch in beperkte gemeenschap van goederen. Kijk voor meer informatie op Rijksoverheid.nl.

Wilt u gratis trouwen? Het is mogelijk om in de gemeente Kampen gratis te trouwen met een volledige ceremonie als u in het bezit bent van een Meedoenbon (zie Kosten).

U kunt uw plannen al 1 jaar voor uw trouwdag of partnerregistratie melden. Meld het uiterlijk 2 weken van tevoren. Moet u bij de gemeente documenten aanleveren die uit het buitenland komen? Houd er dan rekening mee dat 2 weken te kort kunnen zijn.

Zo meldt u dat u wilt trouwen of een geregistreerd partnerschap wilt aangaan:

  • Neem contact op met de gemeente waar u wilt trouwen of het partnerschap wilt aangaan.

Bij de gemeente Kampen kunt u uw huwelijk of partnerschap online aanvragen.

De voorwaarden om te trouwen of een geregistreerd partnerschap aan te gaan zijn:

  • U bent 18 jaar of ouder.
  • U bent niet met iemand anders getrouwd.
  • U heeft niet met iemand anders een geregistreerd partnerschap.
  • U bent niet te dicht verwant aan uw partner. Dat betekent dat uw partner bijvoorbeeld niet mag zijn: uw vader, (klein)dochter, opa of (half)zus.
  • U staat niet onder curatele. Als u onder curatele staat, heeft u toestemming nodig van de curator of kantonrechter.

De gemeente controleert of u mag trouwen of een geregistreerd partnerschap mag aangaan.

Iedere werkdag kunt u tussen 9.00 en 17.00 uur trouwen of een geregistreerd partnerschap aangaan. Op het hele uur wordt één verbintenis voltrokken. Op zaterdag kunt u trouwen of uw partnerschap registreren tussen 10.00 en 15.00 uur.

Er wordt gewerkt met de volgende vaste begintijden:

  • 9.00, 10.00, 11.00, 12.00, 13.00, 14.00, 15.00 en 16.00 uur

In de Gouden Zaal van Stedelijk Museum Kampen (Oude Stadhuis) kan vanaf 10.00 uur en alleen op de even uren een ceremonie plaatsvinden.

Voor de zaterdag zijn de tijden:

  • 10.00, 11.00, 12.00, 13.00 en 14.00 uur
Tarieven 2022 burgerlijke stand voor een huwelijk of geregistreerd partnerschap
Omschrijving Tarief
ceremonie maandag t/m vrijdag € 275,00
ceremonie zaterdag, zondag, Goede vrijdag € 613,00
meerprijs huwelijk buiten vastgestelde tijden € 228,00
omzetten partnerschap in huwelijk (alleen in Stadhuis, zonder ceremonie, mogelijk op maandag en dinsdag om 10.00 en 11.00 uur) €   63,00
   

administratieve verbintenis (spreekkamer) / verkorte ceremonie 

€ 116,00
Voor een symbolische ceremonie (rewedding) gelden dezelfde tarieven als voor de normale ceremonie.  
trouwboekje / partnerschapsboekje € 32,50
duplicaat trouw/partnerschapsboekje € 23,50
uittreksel burgerlijke stand € 14,30
wijzigen of annuleren datum of tijdstip ceremonie tot 6 weken voor de geplande datum € 22,50
wijzigen of annuleren datum of tijdstip ceremonie binnen 6 weken voor de geplande datum € 46,00
verklaring huwelijksbevoegdheid € 25,10
ambtenaar als getuige € 21,25
eerste aanwijzing eigen locatie € 110,00

tweede en volgende aanwijzing eigen locatie

€ 46,00

Bij enkele trouwlocaties wordt een extra huurtoeslag in rekening gebracht. De huurtoeslag voor de Broederpoort is € 100. Voor de Gouden Zaal in het Stedelijk Museum Kampen is dit van maandag tot en met vrijdag € 295 en op zaterdag € 395. Een gereserveerde datum of tijdstip kan alleen worden gewijzigd na betaling van administratiekosten.

Kosteloos huwelijk of registratie partnerschap

Een kosteloos huwelijk of partnerschapsregistratie met een volledige ceremonie is alleen mogelijk als één van de partners is ingeschreven in de Basisregistratie personen van de gemeente Kampen. Daarnaast moet u in het bezit zijn van een Meedoenbon. Een Meedoenbon kunt u aanvragen bij de balie inkomen en zorg in het stadhuis als u een laag inkomen heeft.