De familie Cop haalt zwerfafval uit de natuur

“Afval oprapen is een kleine moeite en geeft zoveel voldoening”

Elviera (45) en Stefan (51) Cop kunnen het niet laten. Bij elk rondje met hun pup Charlie door Cellesbroek pakken ze zwerfafval op. Blikjes, flesjes, snoepwikkels verdwijnen in hun vuilniszak. Regelmatig sluiten ze aan bij initiatieven om samen afval op te ruimen.

“Om met zo’n groep mensen samen de natuur weer schoon te maken is een kleine moeite. Bovendien geeft het zoveel voldoening.”

Schone omgeving

Met hun dochter Elise (destijds 4) melden ze zich in 2015 bij de natuurspeelplaats voor hun eerste Landelijke Opschoondag. “We vinden het belangrijk om in een schone omgeving te wonen”, vertelt Elviera. “Het is heel fijn om dan mensen te ontmoeten die hetzelfde willen: een schoon Kampen. Het is jammer dat het nodig is, maar mooi dat zoveel mensen meedoen. Ook wilden we onze dochter meegeven: gooi geen afval van je af. Doe dat voor de natuur, voor de dieren maar ook voor jezelf!”

Kleine moeite

De familie Cop heeft inmiddels zelf grijpers en zakken in huis om wanneer ze maar willen aan de slag te gaan. De gemeente haalt het afval met regelmaat bij hen op.

Elviera: “Als je met een pup loopt, kun je er niet omheen hoeveel afval er ligt. Charlie stopt alles in haar bek. Het is een kleine moeite om het dan op te rapen, je loopt er toch. Voorbijgangers roepen ons toe: goed bezig! Ook kinderen inspireren we, want de buurjongens willen met regelmaat onze grijpers lenen.”

Vrijwilligers hard nodig

Na al die jaren opruimen zien Elviera en Stefan dat het afval dat in de natuur belandt niet minder wordt. Vrijwilligers zijn dus nog steeds hard nodig. Kom ook helpen opruimen en word zwerfafval vrijwilliger! Hoe vaak jij op pad gaat, bepaal je zelf. Zwerfafval: samen houden we Kampen schoon!externe-link-icoon