Zwerfafval: samen houden we Kampen schoon!

Als afval ergens belandt waar het niet thuishoort, noemen we dat zwerfafval. Zwerfafval is slecht voor natuur, dier en mens. En zwerfafval zorgt voor veel ergernis. Ook trekt het ongedierte aan en kost het opruimen veel geld.  De gemeente brengt daarom inwoners en bedrijven via verschillende projecten bij elkaar om samen zwerfafval op te ruimen én te voorkomen!

Zwerfafval voorkomen

Om zwerfafval te voorkomen zijn onderwijs en de aanpak van hotspots in winkelcentra belangrijk. Daarom worden gastlessen over zwerfafval gegeven aan leerlingen van de basisscholen om hen bewust te maken van zwerfafval. Jong geleerd is namelijk oud gedaan! Ook worden jongeren, bedrijven en ondernemers samengebracht bij de aanpak van het zwerfafvalprobleem in winkelcentra.

Zwerfafval opruimen

In de gemeente Kampen zijn er al diverse initiatieven om zwerfafval op te ruimen, zoals bijvoorbeeld Supporter van Schoon, Schone rivieren, Kampen Schoon en opschoonacties van het IVN en het Ichthus College. De gemeente Kampen faciliteert alle vrijwilligers en initiatieven die zich inzetten voor een schonere gemeente.

Gaat u zelf of met een groep regelmatig zwerfafval opruimen? Goed bezig! Laat ons weten dat u zwerfafvalvrijwilliger bentexterne-link-icoon. U kunt dan gratis materialen om op te ruimen aanvragen. En we houden u op de hoogte van ontwikkelingen over zwerfafval in de gemeente.

Aanmelden als vrijwilliger

Helpt u mee door zelf zwerfafval op te ruimen? Meld u dan aan als zwerfafvalvrijwilliger.externe-link-icoon

Veel gestelde vragen over zwerfafval

U kunt zich aanmelden door de digitale vragenlijstexterne-link-icoon in te vullen. Nadat wij de ingevulde vragenlijst hebben ontvangen, krijgt u de materialen om zwerfafval op te ruimen. Heeft u nog vragen? Stuur ons die via e-mail zwerfafval@kampen.nl of bel ons via telefoonnummer 14038.

Na uw aanmelding ontvangt u: 

  • Afvalgrijper
  • Afvalzakhouder
  • Afvalzakken

U krijgt deze materialen in bruikleen. Via het aanmeldformulier kunt u aangeven hoeveel materialen u nodig heeft. Als u de speciale afvalzakken gebruikt, halen wij het zwerfafval kosteloos op. U kunt zich eenvoudig aanmelden als Zwerf Afval Vrijwilliger (ZAP’er)externe-link-icoon.

U kunt zwerfafval opruimen waar u wilt. Zolang het maar in de openbare ruimte is: op straat, het buitengebied, speeltuintjes, parken, uw sportvereniging etc. Kortom, overal waar u het nodig vindt.

U mag zoveel en zo vaak zwerfafval opruimen als u wilt. Komt u er (tijdelijk) niet aan toe om zwerfafval op te ruimen, geef dit dan aan ons door. Wij halen uw materialen om zwerfafval op te ruimen  weer op en geven ze door aan een andere zwerfafvalvrijwilliger. U kunt zich eenvoudig afmelden via de vragenlijstexterne-link-icoon.

Voor het opruimen van zwerfafval mogen alleen de afvalzakken worden gebruikt die u via ons hebt gekregen. Heeft u veel zwerfafval verzameld dat opgehaald moet worden? Of zijn het grote stukken? Bel ons dan via telefoonnummer 14038. Dan wordt u doorverbonden met 1 van onze medewerkers van de reinigingsdienst.