Aardgasvrij wonen

In 2050 worden alle woningen en gebouwen in Nederland verwarmd zonder aardgas. Welke stappen stelt de gemeente Kampen voor op weg naar een aardgasvrije gemeente? En wat kunt u nu al doen om aardgasvrij of daarvoor klaar te worden?

Waarom een aardgasvrije gemeente?

We gebruiken samen veel aardgas. We gebruiken aardgas om onder andere onze huizen mee te verwarmen en om te koken. Aardgas is een fossiele brandstof, wat betekent dat er CO2 vrijkomt als het verbrandt en dat de voorraad niet oneindig is. In Nederland hebben we afgesproken om over te stappen op andere, duurzamere energiebronnen. Hier zijn een aantal redenen voor. Zo zorgt de uitstoot van CO2 voor klimaatverandering en dat willen we juist tegengaan. Daarnaast raakt het Nederlandse aardgas op en zorgt de gaswinning in Groningen voor problemen. De import van buitenlands gas zal tot een hogere energierekening leiden en maakt het ons land - en dus ook onze gemeente - afhankelijk van andere landen. 
Nederland heeft in het klimaatakkoord afgesproken dat we in 2050 energieneutraal zijn. Dat betekent dat alle woningen en andere gebouwen in de gemeente Kampen dan aardgasvrij zijn en we op nieuwe, duurzame manieren verwarmen en koken.

Hoe wordt onze gemeente en uw huis aardgasvrij?

Hoe we van het aardgas af gaan, is nog een flinke puzzel. Er is veel onderzoek nodig om antwoord op die vraag te kunnen geven. Daar zijn en blijven we mee aan de slag als gemeente. We werken graag samen met u aan een aardgasvrije gemeente.

Aardgasvrij worden begint met het besparen van energie door uw huis te isoleren. Dit kunt u op korte termijn doen en daar krijgt u nooit spijt van. We ondersteunen hier graag bij. Ga bijvoorbeeld naar www.duurzaambouwloket.nl/kampenexterne-link-icoon. De energievakmensen helpen met gratis advies of een energiescan om de eerste stap te zetten. Ook zijn er verschillende subsidies beschikbaar. Bekijk voor welke subsidie u in aanmerking komt.

Uiteindelijk zullen in 2050 alle woningen in Nederland van het aardgas af zijn. Een wijk zal nooit van het ene op het andere moment van het gasnet afgesloten worden.  Zo'n traject kan vijf tot tien jaar duren, of zelfs langer. Het is nu nog niet duidelijk wanneer uw huis precies van het aardgas af gaat.  

Wat is de rol van de gemeente?

Als we nu stoppen met aardgas is er niet één oplossing die voor ieder huis geschikt is. De beste oplossing is per wijk verschillend en hangt onder andere van de warmtevraag en technische mogelijkheden. De rol van de gemeente is om ervoor te zorgen dat er een plan komt met daarin een tijdspad wanneer een wijk of dorpskern van het aardgas af gaat en welk alternatief voor aardgas het beste past. Dit plan noemen we de Warmtevisie. Om tot de juiste oplossingen voor aardgasvrij wonen te komen, werkt de gemeente samen met veel partijen in de stad. Belangrijk is om zo goed mogelijk gebruik te maken van de beschikbare bronnen, zodat zoveel mogelijk inwoners en ondernemers straks betaalbare duurzame warmte kunnen gebruiken.

We kiezen daarom voor een aanpak per gebied. Stap voor stap, en wijk voor wijk. De gemeente maakt daar de komende jaren samen met bewoners, woningcorporaties en instellingen plannen voor. Wilsum en Het Onderdijks zijn de eerste gebieden waar we dit samen met de bewoners gaan verkennen. Voor meer informatie over Wilsum kunt u ook kijken op Buurkracht Wilsumexterne-link-icoon.

Over de Warmtevisie

Aardgasvrij wonen is een opgave die de hele samenleving aan gaat. Daarom zijn de zorgen, kansen en ideeën van inwoners en gebouweigenaren gevormd tot de uitgangspunten van de Warmtevisie. De weg naar aardgasvrij wonen moet haalbaar en betaalbaar zijn, in gezamenlijkheid en betrokkenheid plaatsvinden, met duurzame en betrouwbare alternatieven en tot slot vraagt het flexibiliteit en leren omgaan met onzekerheden. Ondertussen blijft de gemeente de ontwikkelingen volgen in techniek, financiële regelingen en wetgeving en past samen met betrokkenen de koers van de Warmtevisie hierop aan.

Warmte(transitie)visie Gebouwde Omgeving

Veelgestelde vragen over aardgasvrij wonen

We gebruiken samen veel aardgas om onder andere onze huizen mee te verwarmen en om te koken. Aardgas is een fossiele brandstof, wat betekent dat er CO2 vrijkomt als het verbrandt en dat de voorraad niet oneindig is. In Nederland hebben we in het Klimaatakkoord afgesproken om over te stappen op andere, duurzamere energiebronnen. Hier zijn een aantal redenen voor. Zo zorgt de uitstoot van CO2 voor klimaatverandering en dat willen we juist tegengaan. Daarnaast raakt het Nederlandse aardgas op en zorgt de gaswinning in Groningen voor problemen. De import van buitenlands gas zal tot een hogere energierekening leiden en maakt ons land - en dus ook onze gemeente - afhankelijk van andere landen.  

Nederland heeft in het Klimaatakkoord afgesproken dat we in 2050 energieneutraal zijn. Dat betekent dat alle woningen en andere gebouwen in de gemeente Kampen dan aardgasvrij zijn en we op nieuwe, duurzame manieren verwarmen en koken. 

Aardgasvrij worden begint met het besparen van energie door uw huis te isoleren. Dit kunt u op korte termijn doen en daar krijgt u nooit spijt van. We ondersteunen hier graag bij. Ga bijvoorbeeld naar www.duurzaambouwloket.nl/kampenexterne-link-icoon. De energievakmensen helpen met gratis advies of een energiescan om de eerste stap te zetten. Ook zijn er verschillende subsidies beschikbaar. Bekijk voor welke subsidie u in aanmerking komt. Subsidiecheck | Duurzaam Bouwloketexterne-link-icoon

Na het isoleren van uw huis kunt u verdere stappen gaan zetten om van het gas af te gaan. De eerste stap daarin is oriënteren op wat de opties zijn om uw cv-ketel te vervangen en welke het beste past bij uw situatie. Ook gaan koken op elektra is één van de stappen die u kan zetten. Om goed in beeld te krijgen wat allemaal technisch mogelijk is kan het Duurzaam Bouwloket u goed op weg helpen. Kijk eens bij www.duurzaambouwloket.nl/kampenexterne-link-icoon. Zij kunnen u mogelijk op weg helpen bij het nemen van een besluit of doorverwijzen naar de juiste experts als daar behoefte aan is.

Het aardgasvrij maken van uw huis moet u, als u zelf eigenaar bent van het huis, zelf betalen. Wel zijn er subsidies om u op weg te helpen en is het bij de meeste hypotheken mogelijk om een speciale duurzaamheidslening af te sluiten. Deze lening kan zelfs boven op de waarde van uw huis, omdat het verduurzamen van uw woning zorgt voor waardevermeerdering. Doe hier de subsidiecheck. Subsidiecheck | Duurzaam Bouwloketexterne-link-icoon

Wanneer u in een huurwoning van een woningcorporatie woont, is de woningcorporatie verantwoordelijk voor de verduurzaming van uw woning. In de gemeente Kampen zijn twee woningcorporaties actief: Delta Wonen en Beter Wonen. Voor meer informatie kunt u kijken op: Betaalbaar en duurzaam wonenexterne-link-icoon of Planning verduurzaming door Beter Wonenexterne-link-icoon.
Huurt u een woning via een particuliere verhuurder dan is deze verantwoordelijk voor de verduurzaming van uw woning. 

Als uw cv-ketel kapotgaat, is het aantrekkelijk om meteen een nieuwe ketel te kopen, nu het nog kan. Maar het is goed om van tevoren al eens te kijken op www.duurzaambouwloket.nl/kampenexterne-link-icoon en u te oriënteren op de vervanger van de cv-ketel. Een vervanger kan een hybride warmtepomp zijn. Deze gebruikt nog wel wat gas, maar alleen voor het verwarmen van tapwater en om bij te stoken als het echt koud is. Een hybride warmtepomp is een tussenoplossing. U zult uiteindelijk naar een all-electric pomp of groen gas gaan. Als u nu een hybride warmtepomp aanschaft kunt u als we uitgaan van een technische levensduur van 15 tot 20 jaar nog lang gas besparen. Er is dan nog tijd genoeg om voor 2050 een beslissing nemen voor all-electric of hybride met groen gas. Sowieso is het goed om u nu te laten adviseren of de stap naar direct all-electric nu al haalbaar is met financieringsmogelijkheden. Adviseren kan via het Duurzaam Bouwloket. 

Het kabinet kondigde in 2022 aan dat huishoudens vanaf 2026 geen nieuwe cv-ketel meer mogen kopen. Uw nieuwe verwarmingsapparaat moet tenminste een duurzame toevoeging hebben, zoals bij een hybride warmtepomp. 

Gemeente Kampen heeft het afgelopen jaar onderzoeken gedaan naar de mogelijkheden voor alternatieven voor gas in Kampen en omgeving. De conclusie van dit rapport was dat er momenteel geen rendabele mogelijkheden zijn voor een grootschalig warmtenet in Kampen. 

Om tot de juiste oplossingen voor aardgasvrij wonen te komen, werkt de gemeente samen met veel partijen in de stad. Het is belangrijk is om zo goed mogelijk gebruik te maken van de beschikbare bronnen, zodat zoveel mogelijk inwoners en ondernemers straks betaalbare duurzame warmte kunnen gebruiken. De rol van de gemeente is om ervoor te zorgen dat er een plan komt met daarin een tijdspad wanneer een wijk of dorpskern van het aardgas af gaat en welk alternatief voor aardgas het beste past.

Wilsum en Het Onderdijks zijn de eerste gebieden waar we aardgasvrij wonen samen met de bewoners verkennen. Natuurlijk kunt u zelf al aan de slag voordat uw wijk aan de beurt is. Sparen voor verduurzaming, isoleren en een duurzame warmtebron kiezen als uw cv-ketel kapotgaat, zijn stappen die u zelf, zonder de gemeente, al kunt zetten. Ook kunt u kijken of u samen met je buren aan de slag kunt. Bijvoorbeeld door samen materialen in te kopen of gezamenlijk offertes aan te vragen. Dan kan schaalvoordeel opleveren. Verder heeft de gemeente altijd tijd voor verduurzamingsvragen en vragen over subsidies en hoeft u zeker niet te wachten tot we in uw wijk starten! Vragen kunt u mailen naar duurzaam@kampen.nl.  Voor meer informatie over Wilsum kunt u ook kijken op Buurkracht Wilsumexterne-link-icoon.

Uiteindelijk zullen in 2050 alle woningen in Nederland van het aardgas af zijn. Een wijk zal nooit van het ene op het andere moment van het gasnet afgesloten worden. Zo'n traject kan vijf tot tien jaar duren, of zelfs langer. Het is nu nog niet duidelijk wanneer uw huis precies van het aardgas af gaat.   

De weg naar aardgasvrij wonen moet volgens de overheid haalbaar en betaalbaar zijn, in gezamenlijkheid en betrokkenheid plaatsvinden, met duurzame en betrouwbare alternatieven en tot slot vraagt het flexibiliteit en leren omgaan met onzekerheden. Ondertussen blijft de gemeente de ontwikkelingen volgen in techniek, financiële regelingen en wetgeving en past samen met betrokkenen de koers hierop aan.