'Ons huis is klaar voor de toekomst'

De tussenwoning van de familie Duijnhouwer in de Hanzewijk in Kampen ziet er precies hetzelfde uit als alle anderen uit in de straat. Toch gaat het er binnenshuis anders aan toe dan bij hun buurtgenoten: deze familie doucht, kookt en verwarmt zónder gas te gebruiken. Vorig jaar gingen ze overstag, net vóór de energiecrisis: “De stress rond de gasprijzen is ons ontgaan.”

Op onze manier

Al langer hadden Harm (36) en Tooske Duijnhouwer (37) de wens voor zonnepanelen op hun dak. Harm: “Toen we ons eenmaal daarin verdiepten dachten we: als we toch aan de slag gaan, waarom maken we ons huis dan niet gelijk helemaal klaar voor de toekomst?”

“Wij willen als gezin van vijf graag ons steentje bijdragen aan het milieu”, vult Tooske aan. “Bovendien: iedereen moet toch op den duur van het gas af. Nu kon het op ons moment en op onze manier.”

Geen ruimte opofferen

Harm en Tooske wisten precies hoe ze het wilden hebben. Harm: “In onze relatief kleine tuin, waar ook onze drie jonge kinderen spelen, wilden we geen ruimte opofferen aan een warmtepomp, ook zaten we niet te wachten op boren en graven achter het huis .” Een warmtepomp die op de overloop op zolder zou passen moest er komen. Hun brievenbus vulde zich met offertes. Wat was wijsheid? Een online één-op-één voorlichting waarbij ze al hun vragen konden stellen bracht uitkomst. Daarna ging het snel. Er kwam een hogere hypotheek op hun huis uit 2010 inclusief bouwdepot, maar ook mét een lagere rente. In één midweek onderging hun huis met energielabel B een metamorfose: vloerverwarming en warmtepomp en boiler erin, zonnepanelen erop en radiatoren eruit.  

Meer comfort

Inmiddels hebben ze alle seizoenen meegemaakt in hun gasloze huis. “Qua comfort zijn we er alleen maar op vooruit gegaan, vooral dankzij de vloerverwarming”, vertelt Tooske. “En in de zomer is het zelfs mogelijk om te koelen. De warmtepomp staat niet in de weg op zolder en maakt nauwelijks geluid, in tegenstelling tot wat veel mensen denken.” “Een ander vooroordeel is dat men denkt dat wij nu extra afhankelijk zijn van elektriciteit” weet Harm. “Maar als de stroom uitvalt, heb je ook niets meer aan je cv ketel.”

Lagere maandlasten

 “We hebben moeten investeren in de toekomst”, zegt Harm, “maar onze maandelijkse lasten zijn honderden euro’s lager. “Je hoeft geen gigantische spaarpot te hebben. Er zijn veel mogelijkheden voor subsidies en leningen.” “Wat me ook verbaasde is dat er zoveel te kiezen valt als je voor gasloos wonen wilt gaan”, zegt Tooske.

“Als je de wil hebt om te verduurzamen, dan kom je er wel uit. Mensen vinden dat wij vooruitstrevend zijn, maar zo voelt het voor ons niet. Ons huis is klaar voor de toekomst en dat geeft rust.”

Huizen met energielabel A en B (met aanpassingen) zijn goed geschikt voor een warmtepomp. Heb je een huis vanaf label C en ben je geïnteresseerd in een warmtepomp?  Ga je dan eerst aan de slag met het flink isoleren van je huis. Kijk voor tips en een energiescan op Woningplanner - Duurzaam Bouwloketexterne-link-icoon

Ook weten wat uw mogelijkheden zijn voor verduurzamen van uw huis? Kijk hier voor een subsidiecheck Subsidiecheck | Duurzaam Bouwloketexterne-link-icoon