WOZ-waarde en taxatieverslag inzien

De WOZ-waarde van uw pand of stuk grond staat op de jaarlijkse WOZ-beschikking. U krijgt de WOZ-beschikking van de gemeente. Via de gemeente kunt u ook een taxatieverslag bekijken.

Het taxatieverslag van uw woning kunt u opvragen via belasting.kampen.nl. U heeft hiervoor uw DigiD nodig. Bedrijven kunnen een taxatieverslag opvragen via het e-mailadres wozinfo@kampen.nl.

Beschrijving

De WOZ-waarde van uw pand of stuk grond wordt elk jaar opnieuw vastgesteld. WOZ staat voor waardering onroerende zaken. U vindt de WOZ-waarde in de WOZ-beschikking. U ontvangt deze beschikking aan het begin van elk jaar. Hierop staat ook meteen vermeld wat u aan onroerendezaakbelasting moet betalen.

De WOZ-waarde wordt onder andere gebruikt om de waterschapsbelasting, onroerendezaakbelasting en het eigenwoningforfait te berekenen.

Gebruikers van een bedrijfspand krijgen ook een WOZ-beschikking toegestuurd.

Gebruikt u een woning? Dan kunt u ook een WOZ-beschikking krijgen. De WOZ-waarde heeft namelijk invloed op de maximale huurprijs bij sociale woningbouw.

De waarde van uw pand of stuk grond kan veranderen. Bijvoorbeeld door bouw, verbouwing of slopen.

Wilt u weten hoe de WOZ-waarde is vastgesteld? Kijk dan in het taxatieverslag.

Wilt u de WOZ-waarde van uw pand vergelijken met die van andere panden? Kijk dan op www.wozwaardeloket.nlexterne-link-icoon.

Aanvragen

Met een taxatieverslag kunt u zien hoe de gemeente aan de WOZ-waarde van uw pand komt. U kunt het taxatieverslag alleen opvragen als u de eigenaar of gebruiker bent.

In een taxatieverslag staat onder andere:

 • de WOZ-waarde van uw huis of bedrijfspand
 • de kadastrale gegevens
 • informatie die belangrijk is voor de waarde, zoals:
  • soort huis of bedrijf
  • bijgebouwen
  • bouwjaar
  • grootte van de kavel en het object
  • staat van het onderhoud
  • informatie over vergelijkbare panden (bij woningen staan verkoopprijzen en WOZ-waarden van vergelijkbare woningen, bij gebouwen als kantoren, kerken en scholen staat onder andere de huurwaarde vermeld)

Wilt u de WOZ-waarde van uw pand vergelijken met die van andere panden? Kijk dan op www.wozwaardeloket.nlexterne-link-icoon.

Kosten

Het bekijken van de WOZ-waarde en het taxatieverslag is gratis.

Bezwaar

De gemeente heeft de WOZ-waarde van uw woning, bedrijfspand of grond vastgesteld. Bent u het niet eens met de vastgestelde waarde? U kunt dan het beste contact opnemen met de gemeente. Dit kan door een telefoontje, een e-mail of een schriftelijke reactie naar de afdeling Administratie en ondersteuning, onderdeel Belastingen. U hoeft alleen aan te geven waarom u het niet eens bent met de WOZ-waarde.

Na uw melding komt er meestal een taxateur bij u langs om een nieuwe taxatie uit te voeren. Is er een fout gemaakt bij het vaststellen van de WOZ-waarde, dan past de gemeente de WOZ-waarde voor u aan. Bent u het alsnog niet eens met de waardebepaling, dan kunt u binnen 6 weken na de dagtekening van de aanslag alsnog formeel bezwaar maken.

U kunt uw bezwaar op belasting.kampen.nlexterne-link-icoon digitaal indienen. U heeft hiervoor uw DigiD nodig.

Wet en regelgeving

Meer informatie