Woningaanpassing en hulpmiddelen in de woning
Door een beperking kan het moeilijker zijn om in uw eigen huis te blijven wonen. Hulpmiddelen in de woning of woningaanpassingen kunnen dan een oplossing zijn.
Beschrijving
Een lichamelijke beperking kan ervoor zorgen dat u zich moeilijker in uw huis kunt verplaatsen. Door een hulpmiddel of woningaanpassing kunt u misschien langer zelfstandig in uw eigen huis blijven wonen. Het is veiliger voor uzelf en zorgt vaak voor meer comfort.
Kleine aanpassingen of hulpmiddelen kunnen al veel verschil maken. Denk bijvoorbeeld aan het monteren van een wandbeugel of het verhogen van de wasmachine. Ook het aanpassen of verbouwen van uw huis kan een oplossing zijn. Bijvoorbeeld als u een slaapkamer op de begane grond nodig heeft.
Is een ingrijpende verbouwing nodig om het huis aan uw beperkingen aan te passen? Het kan dan goedkoper zijn om te verhuizen. U kunt dan verhuizen naar een woning die al is aangepast of die makkelijker aangepast kan worden.
Kunt u niet meer goed lopen? Of wordt het moeilijker om uw evenwicht te bewaren? Genoeg bewegen kan dan helpen. U kunt uzelf bijvoorbeeld bepaalde gewoonten aanleren, waardoor de kans op vallen kleiner wordt. Kijk voor meer informatie over valpreventie op heelkampenstaatsterk.nl.
Aanvragen
U kunt zelf nadenken over aanpassingen in huis of het aanpassen van uw woning. Deze verantwoordelijkheid ligt bij uzelf. Heeft u moeite met dagelijkse handelingen in huis? U kunt dan ook advies vragen aan een ergotherapeut of ouderenadviseur. Kijk voor meer informatie over ouder worden op informatiepuntkampen.nl.
Lukt het niet om zelf een oplossing te vinden? Meld uw hulpvraag dan bij de gemeente. Een medewerker bespreekt dan samen met u het probleem en welke oplossingen mogelijk zijn. De medewerker onderzoekt of een hulpmiddel of woningaanpassing nodig is en voor hoelang. Na het onderzoek besluit de gemeente of u een hulpmiddel of woningaanpassing krijgt.
Voorwaarden
Voor hulpmiddelen of woningaanpassingen gelden deze voorwaarden:
- U kunt zich niet goed verplaatsen door ziekte, een lichamelijke beperking of hoge leeftijd.
- U heeft geen recht op een hulpmiddel of woningaanpassing vanuit de Wet langdurige zorg (Wlz) of de Zorgverzekeringswet.
- De gemeente vergoedt geen aanpassingen die u tegen een redelijke prijs zelf bij een bouwmarkt kunt kopen. Denk aan wandbeugels, een verhoogd toilet of een hendelmengkraan.
- Moet u door een beperking naar een aangepaste woning verhuizen? U kunt dan misschien een vergoeding krijgen voor de verhuiskosten. Verhuist u in verband met een bepaalde levensfase, zoals ouderdom? Dit zien wij als een gebruikelijke verhuizing. U krijgt hiervoor geen vergoeding van de gemeente.
Bij hulp vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) kunt u kiezen voor zorg in natura (zin) of een persoonsgebonden budget (pgb). Kiest u voor zorg in natura? U krijgt dan een hulpmiddel in bruikleen van de leverancier waar de gemeente een contract mee heeft. De gemeente regelt dan de zorg die bij uw situatie past. Kiest u voor een pgb? Dan kunt u van het geld zelf een nieuw of gebruikt hulpmiddel kopen.
Kosten
Voor de meeste hulpmiddelen via de gemeente betaalt u een eigen bijdrage. Deze eigen bijdrage wordt berekend en geïnd via het Centraal administratie kantoor (CAK).
Contact
Heeft u een vraag over hulpmiddelen in de woning of woningaanpassing? Of kunt u de hulp niet online aanvragen? Neem dan contact met ons op. Dit kan via meedoen@kampen.nl of via telefoonnummer 14 038 (keuze 1).
Is een hulpmiddel niet meer nodig? Bijvoorbeeld door verhuizing naar een andere gemeente of door overlijden? Neem dan ook contact met ons op.