Wet kwaliteitsborging
Op 1 januari 2024 is de Wet kwaliteitsborging in werking getreden. Het doel van de Wet kwaliteitsborging is om de bouwkwaliteit te verhogen. De toetsing aan de bouwtechnische eisen is verplaatst van de gemeente naar een onafhankelijke partij, de kwaliteitsborger. U moet zelf een erkende kwaliteitsborger inhuren, die van plan tot oplevering meekijkt en controleert. Dit geldt voor bouwwerken met een laag risico (gevolgklasse 1).
Voordat u met de bouw kunt beginnen moet u een aantal stappen nemen. In deze video ziet u wat u moet doen als een architect of aannemer bouwplannen voor u gaat uitvoeren of als u zelf gaat bouwen.
Bouwen onder kwaliteitsborging: Een stappenplan voor kleine aannemers en consumenten
Wat doet een kwaliteitsborger?
Bij het bouwen moet u in bepaalde gevallen een kwaliteitsborger inzetten. Dit is een onafhankelijke controleur. De kwaliteitsborger controleert uw plannen en zorgt er ook voor dat op de bouwplaats alles gaat volgens de bouwtechnische regels.
In het Register Kwaliteitsborging vindt u een overzicht van kwaliteitsborgers. Kies een kwaliteitsborger voordat u aan de slag gaat. Op het Informatiepunt Leefomgeving (IPLO) leest u meer over de Wkb en de kwaliteitsborger.
In welke gevolgklasse valt uw bouwwerk?
Via de vergunningencheck van het Omgevingsloket controleert u in welke gevolgklasse uw bouwwerk valt.
Hoe werkt het als u gaat (ver)bouwen?
- Via de Vergunningcheck controleert u of u een omgevingsvergunning (omgevingsplanactiviteit) nodig heeft. De omgevingsvergunning gaat over of het bouwwerk past in de omgeving.
- U dient de aanvraag in bij de gemeente via het Omgevingsloket.
- De gemeente controleert of uw aanvraag voldoet aan de regels in het Omgevingsplan. Bijvoorbeeld of uw bouwplan voldoet aan de welstandseisen.
- Binnen 8 weken neemt de gemeente een beslissing op uw aanvraag.
- Valt uw bouwwerk onder gevolgklasse 1 dan moet u naast de omgevingsvergunning ook een bouwmelding indienen en een kwaliteitsborger inhuren. De meldingsplicht gaat over de bouwtechnische voorschriften. De bouwmelding dient u in via het Omgevingsloket "Bouwactiviteiten (technisch) - melding. Doe dit minimaal 4 weken voor aanvang van de bouwwerkzaamheden.
- Minimaal 2 werkdagen voor de bouwwerkzaamheden beginnen meldt u de start "Bouwactiviteiten (technisch) - informatie" via het Omgevingsloket.
- Uiterlijk op de eerste werkdag nadat de bouwwerkzaamheden klaar zijn, meldt u de beëindiging "Bouwactiviteiten (technisch) - informatie" via het Omgevingsloket.
Twee weken voordat u het bouwwerk in gebruik gaat nemen, dient u een gereedmelding in "Bouwactiviteiten (technisch) - melding" via het Omgevingsloket.
Alle informatie over deze stappen vindt u op de website van het IPLO.
Wanneer moet u rekening houden met bijzondere lokale omstandigheden?
Mogelijk moet u bij uw bouwproject rekening houden met bijzondere lokale omstandigheden. De kwaliteitsborger moet dit controleren en kijken welke maatregelen er eventueel moeten worden getroffen. Het gaat in ieder geval om deze bijzondere lokale omstandigheden:
- bouwen nabij monumenten en/of een bouwval
- trillingen van railverkeer
- infiltratie hemelwater
- bouwen in of nabij een dijklichaam
- geluid wegverkeer en industrielawaai (gevelgeluidwering en hogere waardes)
- overige lokale omstandigheden
Voor meer informatie over de regels voor uw locatie kunt u kijken op het Omgevingsloket bij "Regels op de kaart".
Twijfelt u of heeft u vragen over de Wet kwaliteitsborging? Neem dan contact op met de afdeling Fysieke leefomgeving. Dit kan via telefoonnummer 14 038 (keuze 3) of via vergunningen@kampen.nl.
Veelgestelde vragen
Wat is de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb)?
De Wet kwaliteitsborging bouwen is 1 januari (deels) in werking getreden tegelijk met de Omgevingswet. Hiermee gaan we van traditioneel bouwtoezicht naar het bouwen onder kwaliteitsborging. Een gecertificeerde private kwaliteitsborger moet in opdracht van de bouwende partijen bij de gemeente een verklaring afgeven dat het bouwwerk technisch gezien voldoet aan de gestelde regels.
Wat is het doel van de WKB?
De overheid wil meer toezicht en controle in de bouw. De Wet kwaliteitsborging voor het bouwen heeft als doel het verbeteren van de bouwkwaliteit, doordat bouwers zich aan de kwaliteitseisen houden en dit kunnen laten zien.
Geldt de WKB voor alle bouwwerken?
Het nieuwe stelsel geldt eerst alleen voor bouwwerken in de laagste risicoklasse. Dit zijn bijvoorbeeld eengezinswoningen en simpele bedrijfspanden. Dat geeft alle partijen de kans om ervaring op te doen met de nieuwe werkwijze voor toezicht in de bouw.
Wanneer heb ik een kwaliteitsborger nodig?
Als uw bouwplan valt onder de zogeheten gevolgklasse 1, dan moet u voor u kunt gaan bouwen een onafhankelijke kwaliteitsborger inschakelen. Deze kwaliteitsborger kijkt of uw bouwplan aan de regels voldoet. Hij legt vast wat de risico’s zijn en welke maatregelen moeten worden genomen om te zorgen dat uw bouwplan aan de regels voldoet.
Wat doet een kwaliteitsborger?
Tijdens het bouwen of verbouwen zal de kwaliteitsborger de bouw controleren. Hij of zij kijkt of alles volgens de bouwtechnische regels verloopt en stelt na afloop van de bouw een verklaring op. Deze verklaring stuurt u samen met het dossier dat de aannemer heeft gemaakt naar de gemeente. Twee weken na deze melding mag u het nieuwe project in gebruik nemen.
Waar vind ik een kwaliteitsborger?
U kunt een gecertificeerde kwaliteitsborger vinden in het register voor kwaliteitsborgers en op het Omgevingsloket.
Wat kost een kwaliteitsborger?
De kosten van een Kwaliteitsborger zijn voor uzelf. De hoogte van het bedrag is afhankelijk van wie u inhuurt.
Waar kan ik meer informatie over de Wkb vinden?
Op de website van de Rijksoverheid leest u meer informatie over de Wkb.