Verklaring van huwelijksbevoegdheid aanvragen

Als u in het buitenland wilt trouwen, heeft u misschien een verklaring van huwelijksbevoegdheid of een ongehuwdverklaring nodig. Deze vraagt u persoonlijk aan bij de gemeente.

Beschrijving

U kunt als Nederlander in het buitenland trouwen. Het land waar u wilt trouwen, kan om toestemming van uw gemeente vragen. De gemeente kan dan een verklaring van huwelijksbevoegdheid of een ongehuwdverklaring voor u maken.

Bij de verklaring van huwelijksbevoegdheid kunt u ook een meertalig modelformulier aanvragen.

Een verklaring van huwelijksbevoegdheid is 6 maanden geldig. Hoelang een ongehuwdverklaring geldig is, verschilt per land.

Aanvragen

Maak een afspraak via telefoonnummer 14 038. Bij de afspraak heeft u nodig van u en uw partner:

  • een geldig identiteitsbewijs (paspoort, identiteitskaart of rijbewijs)
  • als u niet het originele identiteitsbewijs van uw partner kunt laten zien: een kopie van een geldig identiteitsbewijs van uw partner

Soms zijn aanvullende documenten nodig. Bijvoorbeeld als u allebei in het buitenland woont. Of als uw partner in het buitenland woont en niet eerder in Nederland heeft gewoond. U heeft dan ook nodig:

  • de geboorteakte van uw partner
  • een verklaring van de buitenlandse woonplaats dat u en/of uw partner daar woont
  • een verklaring van de buitenlandse autoriteiten waaruit blijkt dat u en/of uw partner niet getrouwd is. Als uw partner in het verleden getrouwd is geweest: de echtscheidingsakte of de overlijdensakte van de overleden partner.

Wilt u zeker weten dat u de juiste documenten heeft? Neem dan vooraf contact met ons op. Dit kan via burgerzaken@kampen.nl of via telefoonnummer 14 038.

Documenten uit het buitenland moeten aan bepaalde voorwaarden voldoen. Kijk voor meer informatie op www.nederlandwereldwijd.nlexterne-link-icoon.

Voorwaarden

De voorwaarden om een verklaring van huwelijksbevoegdheid of ongehuwdverklaring aan te vragen zijn onder andere:

  • U of uw partner heeft de Nederlandse nationaliteit.
  • U of uw partner staat in deze gemeente ingeschreven of u woonde in deze gemeente voor u naar het buitenland vertrok.

Kosten

Een verklaring van huwelijksbevoegdheid kost € 29,00. Het meertalig modelformulier kost € 22,30. U betaalt bij uw aanvraag.

(Tarieven 2024)

Contact

Heeft u vragen over het aan vragen van een verklaring van huwelijksbevoegdheid? Of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact met ons op. Dit kan via burgerzaken@kampen.nl of via telefoonnummer 14 038 (keuze 3).

Wet en regelgeving

Meer informatie