youth-family iconToeristenbelasting betalen

Biedt u plek aan toeristen om te overnachten? U moet zich dan aanmelden voor de toeristenbelasting. U kunt zich aanmelden met DigiD of aanmelden met eHerkenning. U ontvangt bericht op het moment dat u belastingaangifte moet doen. Aangifte doen kan online met DigiD of eHerkenning.

Beschrijving

Heeft u een plek waar toeristen kunnen overnachten, zoals een camping, hotel of bed and breakfast, dan moet u toeristenbelasting betalen. Dit geldt ook voor particuliere woningen via bijvoorbeeld Airbnb. U mag de toeristenbelasting aan de gast doorberekenen. U moet hiervoor het aantal gasten en overnachtingen registreren. U vermeldt de toeristenbelasting apart op de factuur aan uw gast. Aan het begin van het jaar ontvangt u van ons bericht en doet u aangifte voor de toeristenbelasting over het afgelopen kalenderjaar.

Heeft u zich nog niet aangemeld voor de toeristenbelasting? Meld u dan eerst aan. U kunt zich aanmelden met DigiD of aanmelden met eHerkenning.

Aanvragen

Biedt u overnachtingsmogelijkheden aan binnen de gemeente Kampen? U moet zich dan aanmelden voor de toeristenbelasting. U kunt zich online aanmelden en aangifte doen met DigiD of eHerkenning. Heeft u geen DigiD of eHerkenning? Vraag dan een aanmeldformulier of aangifteformulier aan via heffing@kampen.nl of telefoonnummer 14 038.

U ontvangt van ons bericht op het moment dat u belastingaangifte moet doen. Binnen 4 weken na de verzenddatum moet het aangifteformulier met de benodigde bijlagen door de gemeente zijn ontvangen.

Het is mogelijk om een aanslag voor toeristenbelasting te ontvangen op basis van een compromis. Dit voorkomt veel administratieve lasten. Wilt u hier gebruik van maken? U kunt dit aangeven bij de aangifte van de toeristenbelasting.

Voorwaarden

De voorwaarden voor het betalen van toeristenbelasting zijn onder andere:

  • U biedt slaapplaatsen aan. 
  • Uw gasten betalen voor de overnachting.
  • De gast staat niet ingeschreven als inwoner van de gemeente Kampen.

Kosten

In 2023 betaalt u € 1,50 toeristenbelasting per persoon per nacht.

U betaalt geen toeristenbelasting voor inwoners van de gemeente Kampen. De toeristenbelasting mag u aan de gast doorberekenen. Voor het betalen van de toeristenbelasting ontvangt u een belastingaanslag per kalenderjaar.

Bezwaar

U kunt binnen 6 weken na de aanslag bezwaar indienen bij de gemeente. Bent u het daarna niet eens met de beslissing op het bezwaarschrift? Teken dan beroep aan bij de rechtbank.

Contact

Heeft u vragen over de toeristenbelasting? Neem dan contact met ons op via telefoonnummer 14 038 of via e-mail: heffing@kampen.nl.

Wet en regelgeving

Formulieren

Contact met de gemeente

U kunt een afspraak online maken bij Burgerzaken. Heeft u een vraag en kunt u het antwoord niet vinden op deze website? Neem dan contact met ons op. 

Telefoon 14 038
WhatsApp 06-57008800
E-mail info@kampen.nl
Adres Burgemeester Berghuisplein 1
8261 DD  Kampen
Postadres Postbus 5009, 8260 GA Kampen

Openingstijden Stadhuis

Maandag 8.30 - 17.00 uur
Dinsdag 8.30 - 17.00 uur
Woensdag 8.30 - 17.00 uur
Donderdag 8.30 - 17.00 uur
Vrijdag 8.30 - 16.00 uur

In de oneven weken is het stadhuis op woensdag tot 20.00 uur open.

Reacties

Heeft u opmerkingen over de website of mist u bepaalde informatie? Laat het ons weten. Met uw reactie kunnen wij de website verder verbeteren!

Reactieformulier

© 2023 Gemeente Kampen