Toeristenbelasting betalen

Biedt u plek aan toeristen of andere personen om te overnachten? U moet zich dan aanmelden voor de toeristenbelasting. U kunt zich aanmelden met DigiDexterne-link-icoon of aanmelden met eHerkenningexterne-link-icoon. U ontvangt bericht op het moment dat u belastingaangifte moet doen.

Beschrijving

Heeft u een plek waar iemand kan overnachten, zoals een camping, hotel of bed and breakfast. Dan moet u toeristenbelasting betalen. Dat geldt ook voor particuliere woningen via bijvoorbeeld Airbnb. Ook voor zakelijke overnachtingen door bijvoorbeeld werknemers betaalt u toeristenbelasting.

U betaalt alleen toeristenbelasting voor personen die niet bij de gemeente staan ingeschreven in de Basisregistratie personen en die voor de overnachting een vergoeding betalen (in welke vorm dan ook). U mag de toeristenbelasting aan de persoon die overnacht doorberekenen. U vermeldt de toeristenbelasting dan apart op de factuur aan uw gast.

Aan het begin van het jaar ontvangt u van ons bericht. U doet dan aangifte voor de toeristenbelasting over het vorige kalenderjaar.

Aanvragen

Biedt u overnachtingsmogelijkheden aan toeristen of andere personen binnen de gemeente Kampen? U moet zich dan eerst aanmelden voor de toeristenbelasting. U kunt zich aanmelden met DigiDexterne-link-icoon of aanmelden met eHerkenningexterne-link-icoon.

U moet het aantal personen en overnachtingen registreren. Neem in de registratie minimaal de volgende gegevens op: de naam van de gast, de woonplaats, het aantal personen en het aantal nachten. Dit register stuurt u bij de aangifte mee.

U ontvangt van ons bericht op het moment dat u belastingaangifte moet doen. Ook aangifte doen kan online met DigiD of eHerkenning. Binnen 1 maand na de verzenddatum van ons bericht moet uw aangifte met de benodigde bijlagen door de gemeente zijn ontvangen.

Voorwaarden

De voorwaarden voor het betalen van toeristenbelasting zijn onder andere:

  • U biedt slaapplaatsen aan.
  • De gasten betalen voor de overnachting een vergoeding (in welke vorm dan ook).
  • De gasten staan niet ingeschreven in de Basisregistratie personen van de gemeente Kampen.
  • Ook voor zakelijke overnachtingen door bijvoorbeeld werknemers betaalt u toeristenbelasting.

Kosten

In 2024 betaalt u € 1,50 toeristenbelasting per persoon per nacht.

U betaalt geen toeristenbelasting voor inwoners van de gemeente Kampen. De toeristenbelasting mag u aan de gast doorberekenen. Voor het betalen van de toeristenbelasting ontvangt u een belastingaanslag per kalenderjaar.

Bezwaar

U kunt binnen 6 weken na de aanslag bezwaar indienen bij de gemeente. Bent u het daarna niet eens met de beslissing op het bezwaarschrift? Teken dan beroep aan bij de rechtbank.

Contact

Heeft u vragen over de toeristenbelasting? Of kunt u zich niet online aanmelden of online aangifte doen? Neem dan contact met ons op via heffing@kampen.nl of via telefoonnummer 14 038.

Wet en regelgeving

Formulieren

Meer informatie