Steunouder Kampen

​​​​​​​Heeft u een plekje over in uw hart, huis, gezin en agenda om een andere gezin te ondersteunen? Of bent u die ouder die zich overbelast voelt en net een steuntje in de rug nodig heeft in het zorgen voor de kinderen? U kunt dan terecht bij Steunouder Kampen.

Sinds november 2017 zijn we gestart met Steunouder binnen de gemeente Kampen. Steunouders zijn getrainde vrijwilligers die hun huis en hart open stellen voor kinderen van wie de ouders de opvoeding tijdelijk als pittig ervaren. Dit geeft ouders ruimte om even op adem te komen, terwijl het kind tijd en aandacht krijgt van de steunouder.

Vraagouders

Vraagouders zijn ouders die door allerlei oorzaken net even een extra steuntje in de rug nodig hebben om alle ballen weer in de lucht te kunnen houden. Of die door een klein beetje tijd voor zichzelf het weer beter aan kunnen. Vaak gaan vraagouders door een moeilijke tijd of zijn ze door een moeilijke tijd gegaan. Ze hebben geen mensen om zich heen die hun kind structureel kunnen opvangen. Het kind wordt wekelijks of twee wekelijks opgevangen door een steunouder en draait daar gewoon mee in het gezin. Een veilige, leuke en liefdevolle plek waar het kind elke week of twee weken naar toe kan gaan, zodat de ouders op adem kunnen komen.

Steunouders

Steunouders zijn vrijwilligers die ruimte in hun huis, hart en tijd hebben om een ander gezin te ondersteunen. Steunouders vangen kinderen op in hun dagelijkse leven. Het kind draait een dagdeel of dag per week of per 2 weken mee binnen het gezin en de tijdsbesteding van de steunouders. Op welke dag of welk dagdeel het kind wordt opgevangen, kan een steunouder zelf bepalen. Steunouders zijn ouders die zelf kinderen hebben, alleenstaanden of opa en oma’s. Steunouders volgen een tweedaagse training en zijn verplicht een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) te overleggen.

Koppeling vraagouders en steunouders

Het project Steunouder wordt gecoördineerd door een steunoudercoördinator. Deze coördinator voert intakegesprekken met vraagouders en steunouders. Op basis van deze gesprekken, het volgen van de training en de VOG worden gezinnen aan elkaar gekoppeld.

Duur van Steunouder

Hoe lang een steunouder bij een gezin betrokken is of hoe lang iemand gebruik kan maken van een steunouder, is niet van tevoren vastgelegd. In de ene situatie is de vraag van de vraagouder na een aantal maanden niet meer aan de orde. In andere situaties zijn steun- en vraagouder zo’n onderdeel van elkaars netwerk geworden dat ze jarenlang betrokken blijven bij elkaar. Dat is per situatie heel verschillend en daar kan iemand zelf in aangeven wat prettig is.

Doel

Het doel van Steunouder is om gezinnen te ontlasten en te voorkomen dat er (zwaardere) zorg nodig is in een gezin. Daarnaast is het doel om het kind een veilige, leuke en liefdevolle plek te bieden.

Contact

Wilt u weten of Steunouder Kampen iets voor u kan betekenen? Of denkt u dat u zelf iets kunt betekenen als steunouder? Voor meer informatie of overleg kunt u op maandag en donderdag contact opnemen met Annet Horst of Adri van der Weerd, coördinatoren van Steunouder Kampen.

E-mail: steunouder@kampen.nl
Telefoon: Annet 06-30026577 en Adri 06-21428195 (appen of bellen)
Facebook: www.facebook.com/steunoudergemeentekampenexterne-link-icoon
Website Steunouder Nederland: www.steunouder.nlexterne-link-icoon

Veelgestelde vragen over Steunouder Kampen

Het enige wat je moet kunnen, is een kind structureel (elke week of elke twee weken) een veilige en fijne plek bieden in jouw gezin. Hoe je dat invult is helemaal aan jou en wat past bij jou (en je gezin).

Meestal gaat er 1 kind naar een steunouder. In sommige gevallen gaan er ook wel eens 2 kinderen tegelijk naar een steunouder.

Is er een steunoudergezin dat goed past bij een vraagoudergezin, dan wordt er een kennismakingsgesprek gepland. Bij dit gesprek zijn de steunouder(s), de vraagouder(s) en de steunoudercoördinator aanwezig. Afhankelijk van de leeftijd van het kind kan het kind er ook bij.

Als het klikt tussen de steunouder en de vraagouder, dan wordt de kennismakingsfase verder opgestart. Hoe dat eruit ziet, is afhankelijk van wat je zelf prettig vindt.

Als het niet klikt, dan is het vooral belangrijk dat je daar eerlijk over bent. Het is voor niemand leuk als het niet klikt. Maar doorgaan als je het eigenlijk niet ziet zitten, is geen optie. Als er geen klik is, dan gaan we op zoek naar een andere steunouder of vraagouder.

Steunouders zijn verplicht om een Verklaring omtrent het gedrag (VOG) aan te vragen. Dit geldt voor alle volwassenen die wonen in het huis van de steunouder. Dit wordt betaald door Steunouder Kampen. Daarnaast is er een uitgebreid kennismakingsgesprek met de steunouder. Ook volgen steunouders een tweedaagse training.