Scootmobiel, rolstoel of ander hulpmiddel
Door een lichamelijke beperking kan het moeilijker zijn om u te verplaatsen. Een scootmobiel, rolstoel of ander hulpmiddel kan dan een oplossing zijn.
Beschrijving
Een lichamelijke beperking kan ervoor zorgen dat u zich moeilijker kunt verplaatsen. De beperking kan tijdelijk of langdurig zijn. Daardoor bent u minder mobiel in en om het huis. Ook buitenshuis kan het lastig zijn, bijvoorbeeld om familie te bezoeken of boodschappen te doen. Een hulpmiddel, zoals een scootmobiel of rolstoel, kan dan een oplossing zijn. Hierdoor kunt u langer zelfstandig blijven wonen en actief zijn.
Aanvragen
Probeer eerst zelf of met hulp uit uw omgeving een hulpmiddel te regelen. Heeft u tijdelijk een hulpmiddel nodig? U kunt een hulpmiddel dan huren bij hulpmiddelenleveranciers of thuiszorgwinkels, zoals: Vegro, Welzorg of Medipoint. Voor het kopen van een nieuw of gebruikt hulpmiddel kunt u ook bij hen terecht.
Scootmobielpool
Bent u lid van de Vervoerservice van WijZ Welzijn? Dan kunt u ook gebruikmaken van de scootmobielpool. Hier kunt u bijvoorbeeld voor een dag een scootmobiel huren. Een vrijwilliger komt de scootmobiel bij u brengen en na afloop weer ophalen.
Hulp aanvragen
Lukt het niet om zelf een oplossing te vinden. Meld uw hulpvraag dan bij de gemeente. Een medewerker bespreekt dan samen met u het probleem en welke oplossingen mogelijk zijn. De medewerker onderzoekt of een hulpmiddel nodig is en voor hoelang. Na het onderzoek besluit de gemeente of u een hulpmiddel krijgt.
Voorwaarden
Voor hulpmiddelen gelden deze voorwaarden:
- U kunt zich niet goed verplaatsen door ziekte, een lichamelijke beperking of hoge leeftijd.
- U heeft geen recht op een hulpmiddel vanuit de Wet langdurige zorg (Wlz) of de Zorgverzekeringswet.
Krijgt u via de gemeente een hulpmiddel in bruikleen. Dan gelden de volgende voorwaarden:
- U kunt niet ver lopen.
- U kunt geen ander vervoer gebruiken.
- U kunt zelfstandig deelnemen aan het verkeer.
- U kunt goed zien.
Bij hulp vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) kunt u kiezen voor zorg in natura (zin) of een persoonsgebonden budget (pgb). Kiest u voor zorg in natura? U krijgt dan een hulpmiddel in bruikleen van de leverancier waar de gemeente een contract mee heeft. De gemeente regelt dan de zorg die bij uw situatie past. Kiest u voor een pgb? Dan kunt u van het geld zelf een nieuw of gebruikt hulpmiddel kopen.
Kosten
Voor de meeste hulpmiddelen via de gemeente betaalt u een eigen bijdrage. Deze eigen bijdrage wordt berekend en geïnd via het Centraal administratie kantoor (CAK).
Contact
Heeft u een vraag over hulpmiddelen? Of kunt u de hulp niet online aanvragen? Neem dan contact met ons op. Dit kan via meedoen@kampen.nl of via telefoonnummer 14 038 (keuze 1).
Is een hulpmiddel niet meer nodig? Bijvoorbeeld door verhuizing naar een andere gemeente of door overlijden? Neem dan ook contact met ons op.