Samen energie opwekken

In het Klimaatakkoord van 2019 is afgesproken dat Nederland in 2050 energieneutraal wil zijn, dus zelf net zoveel energie opwekken als verbruiken. Om dat doel te kunnen halen is het nodig om in onze gemeente meer duurzame elektriciteit op te wekken. Hoe gaan we dat doen?

De Rijksoverheid heeft gemeenten gevraagd om in regionaal verband plannen voor energie opwekken te maken. De gemeente Kampen heeft afgesproken dat er in totaal 166 GWh windenergie zal worden opgewekt in 2030. Er zijn nog 4 tot 7 nieuwe windmolens nodig in onze gemeente om dat te halen. Daarnaast zijn ook afspraken gemaakt over zonne-energie. Het gebied dat voor windmolens in aanmerking komt is Kampen Zuid (het gebied ten westen van de N50 en ten zuiden van het Reevediep).

Wat is de stand van zaken op dit moment?

Van 16 oktober 2024 tot 15 februari 2025 mogen initiatiefnemers voor windmolens hun plannen indienen bij de provincie. De plannen voor windmolens die bij de provincie worden ingediend moeten voldoen aan de voorwaarden die per 1 november gelden. Deze zijn op 9 oktober 2024 vastgesteld door de Provinciale Staten. 
De provincie selecteert in overleg met de gemeente aan welke plannen we gaan meewerken en aan welke plannen niet. De provincie is bevoegd gezag. Dat betekent dat de provincie de vergunning uiteindelijk zal verlenen. Voordat dat zover is moeten initiatiefnemers voor windmolens eerst allerlei onderzoeken laten doen over landschap, natuur en veiligheid. Pas als daaruit blijkt dat het kan en dat aan alle wet- en regelgeving wordt voldaan, kan de provincie de vergunning verlenen. De initiatiefnemers voor windprojecten moeten ook met de mensen uit de omgeving in gesprek over hun plannen voordat zij een vergunning kunnen aanvragen. Daarna mogen mensen die het er niet mee eens zijn een zienswijze indienen. Lees meer op www.overijssel.nl/windexterne-link-icoon

Onder welke voorwaarden mogen er windmolens komen?

Wanneer er nieuwe windmolens in gemeente Kampen komen, moeten de opbrengsten maximaal terugvloeien naar de lokale omgeving. De lusten bij de lasten. Dat is de inzet van de gemeente Kampen wanneer 4 tot 7 windmolens Kampen Zuid komen. Dat staat in het plan Duurzame Energie opwekken met Kamper Kwaliteit dat in september 2024 door de gemeenteraad is vastgesteld. De provincie heeft als doel dat de windmolens in 2030 klaar staan om te draaien.

Gehighlighte tekst: “Het duurt nog even voordat de windmolens er staan, maar het is van groot belang dat we nu al samen de beste voorwaarden op papier zetten. Als we het nu goed regelen, kan de samenleving later maximaal profiteren van de opbrengsten”zegt wethouder duurzaamheid Erik Faber.

Duurzame Energie opwekken met Kamper Kwaliteit is:

60-100 % lokaal eigendom

  • Meer dan de helft van de windmolens wordt ontwikkeld door lokale inwoners en bedrijven.
  • Iedereen mag lid worden van de lokale organisatie die de windmolens gaat ontwikkelen.
  • Alle leden hebben 1 stem, of je nu veel, weinig of geen geld hebt geïnvesteerd.
  • Samen beslissen de leden over waar de opbrengsten voor worden gebruikt.

Iedereen profiteert

  • De opbrengsten van de windmolens worden ook ingezet voor maatschappelijke projecten bijvoorbeeld: gezamenlijke moestuinen, muziekverenigingen, isolatie van buurthuizen, taxiservice voor ouderen.
  • Iedereen die dat kan en wil mag investeren in de projecten. Zij krijgen dan rendement op hun investering

Tegemoetkoming inwoners projectgebied

Iedereen in het projectgebied krijgt een bijdrage voor het gebruiken van de grond; niet alleen de paar grondeigenaren op wiens weiland de windmolen komt.

Omgeving is betrokken en actief

Omwonenden en maatschappelijke organisaties worden op tijd betrokken bij het proces en mogen input leveren. Ze praten mee over onder andere verlichting, geluid, slagschaduw, landschappelijke inpassing en natuur.

In de notitie Duurzame Energie Opwekken met Kamper Kwaliteit vind je alle uitgangspunten voor windenergie van de gemeente:

Hoe is besloten dat er windmolens komen in Kampen?

Al in het coalitieakkoord van 2018 is afgesproken dat Kampen in 2035 energieneutraal wil zijn en dat daar ook windmolens voor nodig zijn. Dat is in het coalitieakkoord van 2022 overgenomen. Dat betekent dat de gemeenteraad en het college van burgemeester en wethouders hebben afgesproken dat we daar als gemeente aan gaan werken. En dat er dus ook windmolens kunnen komen in Kampen. In 2019 heeft de gemeente Kampen een Energietop georganiseerd. Tijdens die bijeenkomst hebben bewoners en ondernemers met de gemeente besproken op welke manier wij duurzame energie kunnen opwekken, ook daar is naar voren gekomen dat windmolens nodig zijn. 

Waarom is Kampen Zuid de beoogde locatie voor nieuwe windmolens?

Er mogen geen windmolens worden gebouwd in gebieden die bijzondere landschappen hebben, of belangrijk zijn voor de natuur, zoals Kampereiland of Polder Mastenbroek. De provincie Overijssel heeft gebieden geselecteerd die waarschijnlijk geschikt zijn voor windenergie. De gemeente Kampen heeft aangegeven waar in elk geval geen windmolens mogen komen. Het gebied Kampen Zuid is daarom aangemerkt als zoekgebied voor windenergie.