Rioolklacht melden

Heeft u een klacht over het riool? Bijvoorbeeld omdat het riool verstopt is of stinkt? Meestal moet u dan zelf een rioleringsbedrijf inhuren. Problemen met het hoofdriool kunt u melden bij de gemeente.

Let op

Er zijn ontstoppingsbedrijven die misbruik maken van uw situatie. Zij rekenen hoge kosten voor onderzoek en werkzaamheden. Maak daarom vooraf afspraken over de kosten.

Beschrijving

De gemeente Kampen is verantwoordelijk voor het hoofdriool. Dit is de rioolbuis die door uw straat loopt. U bent zelf verantwoordelijk voor de riolering tot de aansluiting op het hoofdriool. Dat geldt ook voor de afvoerbuis die vanaf uw terrein door openbaar terrein loopt. Heeft u last van een rioolverstopping? Dan moet u zelf een ontstoppingsbedrijf inhuren. Is er een probleem met het hoofdriool? Of heeft een rioleringsbedrijf vastgesteld dat een rioolafvoerbuis op openbaar terrein is verzakt of beschadigd? Dan kunt u dit melden bij de gemeente.

Aanvragen

Om een rioleringsprobleem goed op te lossen, is het belangrijk dat u de juiste stappen zet. U voorkomt dan onnodige kosten. Hieronder staat wat u bij rioolproblemen moet doen:

  1. Onderzoek of uw buren dezelfde problemen hebben. Hebben zij ook problemen? Misschien is er dan een probleem met het hoofdriool. Neem dan contact op met de gemeente.
  2. Hebben uw buren de problemen niet? Dan zit het probleem waarschijnlijk in de riolering tot de aansluiting op het hoofdriool. U kunt het probleem dan zelf proberen op te lossen of een rioleringsbedrijf inhuren.
  3. Toont een rioleringsbedrijf aan dat een verzakking of beschadiging op openbaar terrein het probleem veroorzaakt? Neem dan contact op met de gemeente.

Tips

  • De kosten voor rioolonderzoek en ontstopping zijn gemiddeld 200 tot 300 euro. Maak daarom vooraf goede afspraken met het ontstoppingsbedrijf over de kosten. Gemeente Kampen heeft zelf goede ervaringen met: Rios Kampenexterne-link-icoon, Riool Reinigings Service RRS Aneexterne-link-icoon, Riool Techniek Kraggenburgexterne-link-icoon en Rio Garantieplan Zwolle.externe-link-icoon.
  • Ons advies is om bij rioolproblemen altijd camera-onderzoek te laten doen. U weet dan wat de oorzaak is van het probleem. Zo voorkomt u dat het probleem niet goed wordt opgelost en u opnieuw een rioleringsbedrijf moet inhuren.
  • U kunt verstoppingen voorkomen door bijvoorbeeld geen vet of vochtige doekjes door de afvoer of het toilet te spoelen.
  • Begint het water via uw afvoer of toilet minder goed weg te lopen? Wacht dan niet tot het weekend om een bedrijf in te schakelen. Een ontstoppingsbedrijf is in het weekend altijd duurder dan op een werkdag.

Kosten

Het oplossen van verstoppingen betaalt u altijd zelf. Dat geldt ook voor verstoppingen in de afvoerbuis tot aan het hoofdriool. 

Door camera-onderzoek weet u wat de oorzaak van het probleem is. Ligt de oorzaak op openbaar terrein? Bijvoorbeeld door een verzakking van de weg of schade door boomwortels? Dan vergoedt de gemeente de kosten van het rioleringsbedrijf die u al heeft gemaakt tot maximaal € 350 (excl. btw). De gemeente laat het probleem op openbaar terrein vervolgens oplossen en betaalt hiervan de kosten.

Vraagt u de gemeente zonder camera-onderzoek om een rioolprobleem op openbaar terrein op te lossen en ligt het probleem toch op uw eigen terrein? U betaalt dan alle kosten van de werkzaamheden. Hiervoor tekent u vooraf een opdrachtformulier. Wij adviseren daarom altijd om camera-onderzoek te laten doen.

Contact

Heeft u een rioleringsprobleem? Of wilt u weten hoe u een probleem moet oplossen? Neem dan contact met ons op. Dit kan via riolering@kampen.nl of telefoonnummer 14 038 (keuze 3).

Is er een probleem met het hoofdriool en zijn wij gesloten? U wordt dan via 14 038 doorverwezen naar onze piketdienst.

Wet en regelgeving

Meer informatie