default iconRatten

Het bestrijden van ratten is lastig. De gemeente mag buiten geen gif gebruiken. Binnen mag dat onder bepaalde voorwaarden nog wel, maar dat heeft alleen zin als u ze niet lokt met eten. Bovendien worden ratten ongevoelig voor het gif. U kunt zelf veel doen om rattenoverlast te voorkomen.

Op deze pagina leest u meer informatie over ratten en wat u kunt doen bij overlast.

Hoe voorkom je overlast door muizen of ratten?

Door de video te bekijken accepteert u de servicevoorwaarden van Google en het privacybeleid van Google.

Hou de leefomgeving van uw huisdieren schoon

Heeft u kippen, konijnen of duiven, controleer dan dagelijks of hun hok, ren of uitloop schoon is. Voer uw dieren niet teveel, zodat er niets overblijft voor ongedierte. Blijft er voer over? Haal dit dan ‘s avonds uit het verblijf.

Bewaar uw voedsel afgesloten

Bewaart u voedsel in een bergruimte? Doe dit dan in dichte bakken of emmers.

Denk om uw afval

Ook op afval komen ratten af. Laat geen vuilniszakken of zakken voor het verzamelen van plastic op de grond staan. U kunt ze beter in de afvalcontainer gooien of ze ophangen. Sluit uw containers goed af, maak ze regelmatig schoon en gooi geen etensresten bij het compost.

Voer vogels en eenden alleen als het echt nodig is

Wanneer u eenden en vogels teveel voer geeft, laten zij dat liggen. De ratten eten de restjes op. Zo houdt u zelf de overlast in stand. Rattenbestrijding heeft dan geen zin. Bij eenden veroorzaakt het eten van brood ook gezondheidsproblemen. Ze gaan hierdoor eerder dood. Wilt u toch vogels voeren? Een pot speciale pindakaas zonder zout is een goed alternatief voor vetbollen en pinda’s. Ratten komen hier minder snel op af.

Bel voor advies of bestrijding

Heeft u een vraag over ratten en muizen? Neem dan contact op met ons Klant Contact Centrum voor het maken van een afspraak. Soms is er een probleem met de riolering. Onze deskundige denkt graag met u mee. Eén van onze medewerkers komt bij u thuis kijken en geeft advies. Het bestrijden van ratten bij particulieren is gratis.

Contact met de gemeente

U kunt een afspraak online maken bij Burgerzaken. Heeft u een vraag en kunt u het antwoord niet vinden op deze website? Neem dan contact met ons op. 

Telefoon 14 038
WhatsApp 06-57008800
E-mail info@kampen.nl
Adres Burgemeester Berghuisplein 1
8261 DD  Kampen
Postadres Postbus 5009, 8260 GA Kampen

Openingstijden Stadhuis

Maandag 8.30 - 17.00 uur
Dinsdag 8.30 - 17.00 uur
Woensdag 8.30 - 17.00 uur
Donderdag 8.30 - 17.00 uur
Vrijdag 8.30 - 16.00 uur

In de oneven weken is het stadhuis op woensdag tot 20.00 uur open.

Reacties

Heeft u opmerkingen over de website of mist u bepaalde informatie? Laat het ons weten. Met uw reactie kunnen wij de website verder verbeteren!

Reactieformulier

© 2023 Gemeente Kampen