Rampen en incidenten

Informatie over een incident of ramp krijgt u snel via NL Alert, Burgernet of social media. Als de sirene gaat is er iets aan de hand. Volg dan de instructies van politie, brandweer, hulpdiensten en gemeente op via social media, radio, televisie of crisis.nl.

NL Alert

NL-Alert is een alarmmiddel van de overheid voor de mobiele telefoon. Met een tekstbericht informeert de overheid mensen in de directe omgeving van een noodsituatie. In het bericht staat wat er aan de hand is. En wat u op dat moment het beste kunt doen. Wilt u zich aanmelden voor NL Alert? Ga dan naar www.nlalert.nlexterne-link-icoon.

Burgernet

Via Burgernet kunt u samen met de politie en de gemeente werken aan de veiligheid in uw buurt. Alle deelnemers uit de buurt krijgen via de Burgernet-app het verzoek uit te kijken naar een persoon of een voertuig. Via de app ontvangt u ook AMBER-alerts als een kind in gevaar is. Heeft u informatie dan kunt u rechtstreeks met de meldkamer bellen via het gratis Burgernetnummer 0800-0011. Dit kan ook in de app via de 'Bel de politie'-knop.

Burgernet wordt bijvoorbeeld ingezet bij diefstal, doorrijden na een aanrijding, beroving of vermiste personen. Wilt u ook deelnemer worden bij Burgernet? Download dan gratis de Burgernet-app via de Apple Store of via Google Play.

Social media

Tijdens een ramp of calamiteit maken Veiligheidsregio IJsselland en de gemeente Kampen gebruik van social media om nieuwsberichten te verspreiden. Volg ons daarom ook op X (voorheen Twitter), Instagram en Facebook. Ook Politie Overijsselexterne-link-icoon en Veiligheidsregio IJssellandexterne-link-icoon zijn op X te vinden.

Als de sirene gaat

Elke eerste maandag van de maand test Nederland om 12.00 uur de sirenes. Gaat de sirene op een andere dag of tijdstip? Dan is er echt iets aan de hand. Doe dan het volgende:

  • Ga naar binnen.
  • Sluit deuren en ramen (denk ook aan uw ventilatiesysteem).
  • Zet radio of tv aan. Stem af RTV Oost op 99.4 FM of TV Oost.
  • Volg de instructies op.

Wat u moet weten

Wilt u meer informatie over een ramp? En hoe u zich hierop kunt voorbereiden? Kijk dan op www.crisis.nlexterne-link-icoon.