help-support iconPetra en Vasylina

“Ik vind het mooi om te zien hoe Vasylina en haar kinderen hier opbloeien”

petra en vasylina

Petra Bos-ten Cate uit Kampen zat midden in een verbouwing toen ze afgelopen voorjaar werd gebeld door haar ‘zusje’ Vasylina uit Oekraïne. “Mag ik met mijn kinderen bij jou komen?” vroeg ze. Hoewel de benedenverdieping op zijn kop stond, besloten Petra en haar man het gezin tijdelijk op te vangen. Sindsdien bestaat hun huishouden niet uit vier, maar acht personen. En dat is af en toe best aanpoten.

Petra en Vasylina kennen elkaar uit hun kindertijd. Ruim vijftien jaar geleden kwam Vasylina voor het eerst naar Nederland om zomervakantie te vieren bij het gezin Ten Cate. “Ik sprak de Nederlandse taal niet, dus dat was best spannend”, vertelt ze. “Gelukkig voelde ik me snel thuis. Ik speelde veel, leerde fietsen en mocht mee naar de stacaravan in Duitsland. In Oekraïne woonde ik in een kindertehuis en had ik geen papa en mama. In Nederland kreeg ik weer familie.”

Pleegzorgcursus

Toen de oorlog in Oekraïne uitbrak, dacht Vasylina direct aan haar veilige plek in Nederland. Ze besloot Petra te bellen, die op dat moment net een pleegzorgcursus had afgerond. “Mijn man Wijnand en ik wilden een kindje opvangen. Hoewel een moeder met drie kinderen in huis nemen totaal iets anders was, besloten we het toch te doen. Vasylina is als een zus voor mij en heeft – net als veel pleegkinderen – een rugzakje. We wilden haar graag helpen.”

Drukke bedoening

Sinds mei slapen Vasylina en haar kinderen van 7, 5 en 1 jaar op de zolderverdieping van Petra’s hoekwoning. Overdag verblijven ze in de woonkamer, waar ook Petra’s man en kinderen van 5 en 1 jaar zijn. Een drukke bedoening dus. “De pleegzorgcursus komt goed van pas. Zo gelden er vanaf het begin duidelijke regels en volgen we de structuur van mijn gezin. Dat is nieuw voor Vasylina. Haar kinderen aten in Oekraïne niet op vaste tijden en waren vaak tot ’s avonds laat wakker.”

Tip van Petra
“Help mensen die anderen helpen. Zo moet ik nu bijvoorbeeld altijd thuis zijn, omdat Vasylina zich alleen niet redt. Is er iemand die de zorg een paar uurtjes of een dag wil overnemen, dan kan ik een keer iets voor mezelf of met mijn eigen gezin doen.”

Eten en douchen

Vasylina merkt dat haar kinderen tot rust komen in Nederland. “Ze spelen fijn, mogen naar school en eten gezond. Daar ben ik dankbaar voor”, zegt ze. “De kinderen lusten alles, behalve broccoli”, vervolgt Petra. “Ook houden ze van douchen. Toen ze bij ons kwamen, kenden ze dat helemaal niet. Ze gingen altijd in een tobbe. Hoewel het soms erg druk is in huis, redden we het goed samen. Ik vind het mooi om te zien hoe Vasylina en haar kinderen hier opbloeien.”

over de foto

In Petra’s huis wonen nu vijf jonge kinderen: Youran, Lennox, Myroslava, Maria en Yuriy. Dat is druk, zeker in vakantieperiodes. Bij de pleegzorgcursus leerde Petra dat kinderen rust vinden bij dieren. Daarom kwamen er onlangs twee nieuwe gezinsleden bij: Dino en Sproet. De kinderen nemen de konijnen regelmatig op schoot. Ze hebben dan echt even een moment voor zichzelf.