Oplaadpunt voor elektrische auto aanvragen

Rijdt u een elektrische auto of gaat u dit binnenkort doen? En heeft u geen ruimte op eigen terrein voor een laadpaal? U kunt gratis een openbare laadpaal aanvragen.

Beschrijving

Particulieren en bedrijven die een elektrische auto rijden, kunnen niet altijd een laadpaal kwijt op hun eigen terrein. U kunt een openbaar oplaadpunt aanvragen. De gemeente kiest zelf waar zij de laadpaal plaatst. Dit kan in een gebied zijn waar betaald parkeren is. Of in een blauwe zone. Dan betaalt u parkeergeld tijdens het laden of plaatst u uw parkeerschijf.

Ook kan een laadpaal in een gebied staan waar u een parkeervergunning nodig heeft. Wij proberen de meest optimale locatie voor de laadpaal te bepalen en houden hierbij rekening met de locatie van de aanvrager. Een openbaar oplaadpunt kan ook door anderen worden gebruikt.

Een openbare laadpaal vraagt u aan op de website https://incharge.vattenfall.nl/openbare-laadpalen/gelderland-overijsselexterne-link-icoon.

Voorwaarden

De voorwaarden voor het aanvragen van een openbaar oplaadpunt zijn onder andere:

  • U woont in de gemeente Kampen.
  • U rijdt een elektrische auto of u kunt bewijzen dat u binnenkort een elektrische auto krijgt.
  • U kunt niet op uw eigen terrein parkeren en daardoor zelf geen oplaadpaal plaatsen.
  • Binnen 250 meter van uw adres staat nog geen laadpaal. Het plaatsen van een laadpaal is ook niet binnenkort gepland.
  • Staat er binnen 250 meter van uw adres wel een laadpaal en wordt deze veel gebruikt? Dan is een extra laadpaal misschien wel mogelijk.

Hoe lang gaat het duren?

Voor het plaatsen van een oplaadpunt werken de aanbieder, de netbeheerder en de gemeente samen. De totale doorlooptijd is ongeveer 15 weken. Daarvan zijn 6 weken wettelijk verplicht vanwege de bezwaartermijn. Als er bezwaar wordt gemaakt, dan kan het aanvraagproces langer duren.

Kosten

U kunt gratis een openbare laadpaal aanvragen. U betaalt alleen voor het opladen van uw elektrische auto.

Kosten openbaar laden

De kosten van openbaar laden zijn afhankelijk van de aanbieder van de laadpaal. In de gemeente Kampen zijn 3 aanbieders van laadpalen actief: Vattenfall InCharge, Allego en EVnetNL.

Op www.oplaadpalen.nlexterne-link-icoon staan de openbare laadpalen in onze gemeente en het tarief per laadpaal.

Parkeergeld bij een laadpaal

Staat de laadpaal in een gebied waar u moet betalen om te parkeren? Dan moet u ook betalen voor het parkeren bij de laadpaal. Staat de laadpaal in een gebied voor vergunninghouders? Dan moet u de juiste vergunning hebben om uw auto daar te parkeren om op te laden.

Bezwaar

Voor het plaatsen van een laadpaal is een verkeersbesluit nodig. Tegen zo'n besluit kunt u bezwaar maken.

Meer informatie