help-support iconOlha en Olena

“We willen graag ons eigen inkomen verdienen”

Olha en Olena

De zussen Olha en Olena Flerko werken graag. Olena werkte in Oekraïne als bovenloop kraanmachinist en Olha als CNC Operator bij een metaalbedrijf. Met hulp van stichting ‘Hulp4Oekraïne’ hebben ze een baan gevonden bij een EPDM folieproducent in Kampen. Ze zijn blij dat ze in Nederland mogen werken en gaan elke dag met plezier naar hun werk.

Johans Verweij en zijn team hebben de beide zussen aan een baan geholpen. Hij is coördinator van de werkgroep ‘Werk’ binnen de stichting ‘Hulp4Oekraïne’. Johans: “Het is mooi om Oekraïense mensen te helpen bij het vinden van werk hier in Nederland. Het zorgt voor regelmaat, het geeft de nodige afleiding en vergroot hun gevoel van eigenwaarde.”

Intakegesprekken

Oekraïners die graag willen werken kunnen zich aanmelden voor een intakegesprek. Door intakegesprekken te voeren komen Johans en zijn team erachter welke werkervaring ze hebben en welke wensen er zijn. Johans: “Elke werkaanvraag en elke situatie is anders. Sommigen zijn hier met een gezin en kunnen drie dagen werken, anderen willen het liefst fulltime aan de slag. Met deze informatie gaan we in gesprek met werkgevers en zoeken we naar een geschikte werkplek.”

Rondleiding door de fabriek

Olha en Olena Flerko zijn bij een EPDM folieproducent gaan werken. Patrick de Boer is daar productiemanager, en is zeer tevreden over beide dames. Patrick: “Ik merk aan Olha en Olena dat ze enorm gemotiveerd zijn. Ze voeren het werk heel goed uit en zijn sociaal. Hier werken mensen van meer dan 15 nationaliteiten met elkaar samen. Door de taalbarrières is het inwerken van nieuwe werknemers intensief. Daarom is het extra belangrijk dat mensen gemotiveerd zijn en hier langere tijd willen werken. Om dit te bereiken voeren we niet alleen sollicitatiegesprekken maar geven we ook een rondleiding door de fabriek. De werkzaamheden worden dan uitgelegd en toekomstige werknemers kunnen sfeer proeven op de werkvloer.”

Werken op uitzendbasis

De stichting Hulp4Oekraïne werkt samen met twee uitzendbureaus. Zo is het duidelijk waar iedereen werkt en is er ook garantie dat de medewerkers goed worden verloond. Johans: “Van elk uur dat de Oekraïners op uitzendbasis werken doneren de beide uitzendbureaus een percentage aan de stichting. Met dit geld kan de stichting weer andere zaken regelen. Een win-win situatie waarmee we hopelijk veel Oekraïners maar ook werkgevers in deze regio helpen.” 

Plezier in het werk

Olena is blij met haar baan: “Dit werk sluit aan op de werkervaring die ik heb opgedaan in Oekraïne. Ik voel me thuis in een industriële omgeving en vind het mooi dat ik word ingezet aan het einde van het productieproces. Door te werken in Nederland verdien ik een eigen inkomen waardoor ik minder afhankelijk ben. Dat geeft mij veel voldoening.” 

 

Oproep van Johans: “Momenteel gaat de werving van bedrijven vooral via ons eigen netwerk. Lees je dit verhaal en ben jij als werkgever of teamleider op zoek naar werknemers? Contact ons dan voor een vrijblijvende kennismaking door te mailen naar werk@hulp4oekraine.nl. Het zou mooi zijn als we meer Oekraïners een werkplek kunnen bieden hier in de regio. De ervaring leert ons dat verschillende culturele achtergronden in een team zorgen voor een mooie dynamiek binnen een bedrijf.” 

Over de foto

Op de foto van links naar rechts: Johans Verweij, coördinator van de werkgroep ‘Werk’ binnen de stichting ‘Hulp4Oekraïne, daarnaast de Oekraïense zussen Olha en Olena Flerko.