help-support iconMarijke en Valentyna

Valentyna voelt zich geen vreemde meer in Zalk: "Buddy Marijke staat altijd voor mij klaar."

Marijke en Valentyna

Waar is de dichtstbijzijnde supermarkt? Hoe maak je een afspraak bij de tandarts? Hoe zit het met verzekeringen? Zomaar een aantal zaken waar buddies Annette de Boer en Marijke Westera zich mee bezig houden. Toen ze hoorden dat er in Zalk Oekraïners werden opgevangen, besloten ze te helpen. Inmiddels is er een warme band ontstaan tussen Valentyna en haar buddies. 

Marijke en Valentyna zitten voor het dorpshuis met elkaar te praten. De gezelligheid straalt er vanaf. Het gesprek lijkt heel soepel te gaan maar de taalbarrière blijkt een grote uitdaging. “Valentyna spreekt alleen Oekraïens” , zegt Marijke, “dus wordt het gesprek zin voor zin vertaald met Google Translate”. Soms leidt dat tot hilarische vertalingen: “Toen er een vulling uit een kies was gevallen vertaalde Google Translate dat met: ‘Er is een zeehond uitgevallen’.” Ze lacht: “Dan duurt het wel even voordat je weet wat er wordt bedoeld.” 

Buddies

Valentyna ontvluchtte Oekraïne met haar dochter Maria (14 jaar) en zoontje Adrii (5). “Kort nadat ik hier aankwam maakte ik kennis met mijn buddies Annette en Marijke. Ze zijn heel aardig en open waardoor ik veel met hen kan delen. Soms helpen ze zelfs met dingen waar ik niet om vraag. Toen Annette hoorde dat mijn dochter van zingen en pianospelen houdt, regelde ze gelijk pianolessen voor haar.” 

Ruimte voor gesprek

De Oekraïners wonen naast het multifunctioneel dorpshuis. De pedicurepraktijk van Marijke bevindt zich hier ook, dus is ze vaak in de buurt. Marijke: “Een paar keer week loop ik bij Valentyna binnen en vraag haar of ik kan helpen of dat ze iets nodig heeft. Soms maken we alleen een praatje. Ik vraag inhoudelijk niet door naar haar situatie. Als ze haar verhaal wil vertellen is daar ruimte voor, maar het hoeft niet.” 

Warme band

“We worden betrokken bij alle activiteiten en evenementen hier in Zalk”, zegt Valentyna. “Hierdoor voelen we ons geen vreemden meer. We zijn onderdeel geworden van deze gemeenschap. Ik woon hier comfortabel en veilig. Ik voel me rustig, er is geen dreiging.” Marijke vindt het mooi dat ze Valentyna en andere gezinnen op deze manier kan helpen. Zalk is een relatief klein dorp maar ze krijgen het samen voor elkaar om deze gezinnen op te vangen. Valentyna: “Ik hoop dat Marijke en Annette ons in Oekraïne komen bezoeken als de oorlog voorbij is.” Marijke: “Ja graag! Laten we een buddyreis organiseren. Ik hoop dat dat het heel snel al kan!” 

Tip van Marijke: Wil je ook helpen? Doe het niet alleen maar samen. “Wij zijn als buddies voor langere tijd betrokken bij Valentyna en haar gezin. We kunnen elkaar aflossen en overleggen. In Zalk wonen vier Oekraïense gezinnen met elk twee buddies. We hebben een groepsapp aangemaakt met alle buddies. Zo kunnen we elkaar om raad vragen of praktische dingen bespreken. Komen we er als buddies onderling niet uit dan schakelen we de hulp in van de werkgroep ‘Zalk helpt Oekraïne’.”

over de foto

Marijke Westera is buddy van Valentyna uit Oekraïne. Ze loopt een paar keer per week bij haar binnen om te kijken hoe het gaat. Vaak zitten ze samen aan tafel, in de woonunit van Valentyna. Met behulp van Google Translate ondersteunt Marijke Valentyna bij het regelen van allerlei praktische zaken.