Energiecoach Cees van Dongen

“In elk huishouden valt energie te besparen”

Tientjes per maand besparen, wie wil dat niet?! Cees van Dongen (72) heeft dankbaar vrijwilligerswerk: als energiecoach van de Energiebank Kampen helpt hij elke winter inwoners om hun energierekening naar beneden te krijgen.

Zijn ervaring is: “In elk huishouden valt te besparen.” Met een grote glimlach vertelt Cees dat hij onlangs werd opgebeld door een oudere dame. “’Dankjewel’, zei ze ‘ik heb 200 euro teruggekregen van mijn energieleverancier’. Kijk, daar doe ik het voor. Net als voor die alleenstaande moeder die voortaan 50 euro minder per maand aan haar energierekening kwijt is.”

In de afgelopen vijf jaar heeft hij 35 inwoners van de gemeente Kampen geholpen om meer regie te krijgen over hun energieverbruik. De doelgroep is ongeveer hetzelfde als die van de voedselbank. Cees trekt een paar maanden met deze mensen op. “Je moet eerst een band opbouwen, vertrouwd raken met elkaar”, vertelt hij.

In kaart brengen

De gepensioneerde bouwkundige begint met een inventarisatie: het gas- en elektriciteitsgebruik moet in kaart gebracht worden met een app of de jaarrekening. En met een energiemeter kan per apparaat bekeken worden of het teveel stroom gebruikt. Ook wordt bekeken waar warmte verloren gaat. Een technische collega van Cees komt langs voor het eventueel aanbrengen van radiatorfolie, raamfolie, tochtstrip of het lager zetten van een te hoog ingestelde temperatuur van de CV ketel. Ook kunnen mensen een deurdranger of waterbesparende douchekop krijgen. Per huishouden mag er voor 75 euro aan deze maatregelen worden besteed. De Energiebank krijgt hiervoor subsidie van de gemeente.

Bewustwording en gedrag

“Naast al die maatregelen komt het daarna vooral aan op bewustwording en gedrag”, weet Cees. “Of je er aan denkt om de cv al een uur voordat je naar bed gaat lager te zetten, deuren dichthoudt, stekkertjes eruit trekt of niet te lang doucht. We willen niet betuttelend of belerend zijn, maar vooral inzicht bieden.” Na gemiddeld vier bezoeken zit Cees zijn werk erop. De dankbaarheid en gezelligheid motiveert hem om door te gaan. Bovendien wil hij zich inzetten voor het milieu en verspilling tegengaan. “Mensen helpen energie te besparen, geeft mij heel veel energie terug”, glimlacht hij.

De energiebank is bereikbaar via 06-57019558 of welkom@energiebankkampen.nl

Drie tips van de energiebank voor iedereen om energie te besparen en warmte te behouden:

  1. Volg uw energiegebruik op de app van de energieleverancier liefst dagelijks of wekelijks en kijk waar de energie naar toe gaat. Schaf een apparaat aan dat energieverbruik van je apparaten kan meten, zoals de Home Wizard. En vergelijk de aanbiedingen van de verschillende leveranciers.
  2. Op het douchen kan vaak fors bezuinigd worden door minder en korter te douchen, hierbij helpt een waterbesparende douchekop en douchewekker. En breng ook het tapwater van de cv-ketel naar 60 graden.
  3. Breng een deurdranger aan op de toegangsdeur van de verwarmde ruimte in de woning.