‘Iedereen haalt lol uit een groene tuin’

Midden in het veelal versteende Brunnepe is een kleine, groene oase te vinden. Een tuin waar bijtjes zoemen en zelfs een kolibrievlinder zich af en toe laat zien. Eigenaren Marc en Suzanne haalden er flink wat stenen uit en met resultaat: “In de zomer is het hier zeker 4 graden koeler geworden.”

Natuurliefhebbers Marc van der Kolk (41) en Suzanne Beurmanjer (37) verhuisden vorig jaar van de binnenstad naar Brunnepe. Ze troffen kunstgras en weinig groen in hun nieuwe tuin. De natuurliefhebbers konden niet wachten om daarmee aan de slag te gaan. Tegels verdwenen en de planten en bloemen groeien nu weelderig.

Prachtig ‘onkruid’

Hoeveel werk je van een tuin maakt, kies je zelf, vindt Suzanne. “Ik stoor me niet aan het meeste onkruid. En wat is onkruid eigenlijk? Soms zijn het prachtige bloemen waar weer insecten op af komen. Bovendien: als je onkruid hebt waar je echt vanaf wilt, kun je het veel makkelijker tussen je planten wegscheppen dan tussen de stenen weg peuteren.”

Begin klein, is Suzannes tip. “Met een paar stoeptegels eruit, heb je al ruimte voor aardig wat planten en bloemen. Dan kun je gaan uitproberen. Zo kun je bloemetjes waar bijen gek op zijn dichtbij je aardbeienstekjes zetten, dan krijg je gegarandeerd meer vruchten.”

“Iedereen heeft de mogelijkheid om andere keuzes te maken in zijn tuin”, is Suzannes opvatting. “Je hoeft bijvoorbeeld niet altijd voor steen te gaan in je tuin of oprit. Grind laat al meer water door, waardoor je minder kans hebt op wateroverlast.”

Groen verkoelt

In hun huis in de binnenstad ging het stel al voor een groen dak en voor minder steen. “Een groene tuin verkoelt”, weet Marc die bij het waterschap werkt. “Onze tuin is zeker 4 á 5 graden koeler dan de bestrate tuin verderop die even groot is. Ook een groen dak koelt de ruimtes eronder. En het is helemaal niet moeilijk om aan te leggen”, weet Marc uit ervaring. “En vergeet niet de gevels die snikheet kunnen worden”, voegt hij toe. Zet er planten tegenaan, is Marcs advies. “Zo voorkom je bovendien dat bij teveel regen water de gevel inloopt waardoor schimmel kan ontstaan. En bij vorst ga je scheuren tegen.”

Een groene tuin hoeft niet duur te zijn, merkte Suzanne. “Op marktplaats is veel te vinden en je kunt stekjes langs de weg halen voor maar 0,50 cent.” Suzanne biedt zelf zaailingen aan in de buurtapp. Ze zou ook graag stekjes ruilen of weggeven zoals bij een minibieb. Het stel heeft nog ideeën genoeg.

Gratis water

Bij hun verhuizing uit de binnenstad ging de speciale regenton mee. Deze ton hangt aan de regenpijp zodat je geen tuinoppervlakte kwijt bent. Een uitkomst, volgens Suzanne. “Waarom zou je de tuinslang gebruiken als er gratis water uit de lucht komt?”

Suzanne en Marc genieten volop van hun groene oase. “Ik ben er van overtuigd dat iedereen lol uit zijn tuin kan halen”, zegt Suzanne. “Dat zag je ook wel aan de populariteit van de moestuintjes van de AH. Iedereen deed mee. Ik hoor ook van buren dat ze het hartstikke leuk vinden om met hun kinderen aan de slag te gaan met stekjes. Zo bijzonder om samen met kinderen zo’n groeiproces mee te maken, helemaal als je er ook nog van kunt eten!

Hulp nodig?

Suzanne en Marc denken graag mee met bewoners van Brunnepe en de binnenstad over hoe ze hun tuin en dak kunnen vergroenen. Mail voor contact met hen naar klimaatadaptatie@kampen.nl.