Hitte alarm
Veel mensen houden van zonnig en warm weer. Maar hitte kan ook zorgen voor gezondheidsproblemen. We krijgen vaker te maken met langdurige hitte. Dit komt doordat het klimaat verandert. Op deze pagina staan tips en meer informatie over hoe u om kunt gaan met hitte.
Oudere mensen, kinderen en mensen met een kwetsbare gezondheid kunnen extra last hebben van hitte. Zij kunnen klachten krijgen als vermoeidheid, hoofdpijn, en concentratieproblemen. Ook hebben zij meer kans op ernstige gezondheidsproblemen, zoals uitdroging en hitteberoerte. Het is daarom belangrijk om goed op elkaar te letten tijdens een hitteperiode.
Tips
Drink voldoende
Drink water, thee of koffie. Ook als u geen dorst heeft, is het goed om regelmatig te drinken. Wees voorzichtig met het gebruik van alcohol. Zorg dat u altijd een flesje water bij de hand heeft, zeker als u naar buiten gaat of met de auto op pad gaat.
Houd uzelf koel
Blijf in de schaduw en beperk lichamelijke inspanning in de middag (tussen 12.00 en 18.00 uur). Maak gebruik van de koelere ochtend en avond voor uw boodschappen of wandeling. Neem een verkoelend (voeten)bad of een douche.
Houd uw woning koel
Houd de zon en warmte zoveel mogelijk buiten uw woning, bijvoorbeeld met zonwering, een ventilator of airconditioning. Zorg voor extra koele lucht door het openen van ramen of deuren op tijdstippen dat het buiten is afgekoeld.
Zorg voor elkaar
Let bij warm weer extra op mensen in uw omgeving die misschien uw hulp kunnen gebruiken. Ga een keer extra langs of bel ze op en vraag wat u kunt doen.
Medicijnen en hitte
Sommige medicijnen kunnen bij hitte voor gezondheidsproblemen zorgen doordat de water- en zouthuishouding in het lichaam verstoord wordt. Dit kan leiden tot uitdroging, te weinig zweten en onwel worden. Overleg met uw apotheek of huisarts als u vragen heeft over het gebruik van uw medicijnen tijdens hitte.
Aanmelden nieuwsbrief nationaal hitteplan
Het KNMI informeert het RIVM over de kans op langdurige hitte. Op basis daarvan besluit het RIVM of het nodig is om bijvoorbeeld organisaties, zorgmedewerkers en mantelzorgers te waarschuwen. Wilt u ook via e-mail op de hoogte blijven van het nationaal hitteplan en een waarschuwing ontvangen bij langdurige hitte? U kunt zich dan aanmelden voor de nieuwsbrief nationaal hitteplan.