Geboorteaangifte doen

U moet binnen 3 dagen na de geboorte van een kind geboorteaangifte doen. U doet de aangifte bij de gemeente waarin het kind geboren is.

U kunt direct online geboorteaangifte doen of op afspraak in het stadhuis.

Beschrijving

U doet de geboorteaangifte uiterlijk 3 dagen na de geboorte. De dag van de geboorte telt niet mee. Is de derde dag een zaterdag, zondag of feestdagexterne-link-icoon? Dan mag u de aangifte ook op de eerste werkdag erna doen.

De ambtenaar van de burgerlijke stand maakt een geboorteakte. Hierin staat waar uw kind is geboren en hoe het heet. U kunt tegen betaling een afschrift van de geboorteakte aanvragen.

Aanvragen

U doet de geboorteaangifte bij de gemeente waarin het kind geboren is.

Online geboorteaangifte doen

Alleen de ouders van het kind kunnen online geboorteaangifte doenexterne-link-icoon. U heeft hier uw DigiD voor nodig. De ouders moeten geregistreerd zijn in de Basisregistratie personen.

Zodra de online aangifte is verwerkt, krijgt u een persoonslijst van uw kind gratis thuisgestuurd. Op die persoonslijst staan alle gegevens van de inschrijving inclusief het burgerservicenummer van uw kind.

Is uw kind voor de geboorte erkend of heeft u voor de geboorte naamskeuze gedaan? Dan moet u bij de online aangifte de erkenningsakte of akte van naamskeuze uploaden.

Geboorteaangifte in het stadhuis

Als u geboorteaangifte in het stadhuis wilt doen, dan kunt u een afspraak makenexterne-link-icoon.

Wilt u vandaag nog geboorteaangifte doen? En is er bij het maken van de afspraak via de website geen plek meer in de agenda? Neem dan contact met ons op via telefoonnummer 14 038. Wij kijken dan samen met u of dit mogelijk is.

U neemt mee:

  • uw geldige identiteitsbewijs
  • een geldig identiteitsbewijs van de moeder uit wie het kind geboren is

Eventueel neemt u mee:

Voorwaarden

De vader of (duo)moeder doet de geboorteaangifte. Kan de vader of (duo)moeder niet? Dan doet iemand die bij de geboorte aanwezig was aangifte. Was er verder niemand aanwezig? Dan kan de aangifte ook gedaan worden door:

  • een bewoner van het huis waarin het kind is geboren
  • het hoofd van de instelling (bijvoorbeeld ziekenhuis) waar het kind is geboren

Alleen de ouder(s) van het kind kunnen online geboorteaangifte doen. De ouders moeten geregistreerd zijn in de Basisregistratie personen.

Kosten

Geboorteaangifte doen kost niets. Na de geboorteaangifte ontvangt u gratis een persoonslijst van uw kind. Op die persoonslijst staan alle gegevens van de inschrijving inclusief het burgerservicenummer van uw kind.

Wilt u een uittreksel van de geboorteakte? Hiervoor betaalt u € 16,60. Een meertalig modelformulier kost € 16,60. U betaalt dit bedrag bij de aanvraag.

(tarieven 2024)

Contact

Heeft u vragen over het doen van geboorteaangifte? Neem dan contact met ons op. Dit kan via burgerzaken@kampen.nl of via telefoonnummer 14 038 (keuze 3).

Meer informatie