Eikenprocessierups

De eikenprocessierups is de larve van een nachtvlinder die tussen eind juli en begin september in de toppen van eikenbomen eitjes legt. De eitjes komen in april of begin mei uit. De dieren heten eikenprocessierups, omdat ze dol zijn op eikenblad én omdat ze zich in een groep - een processie - voortbewegen. Deze rupsen komen in april tot en met juli voor in eikenbomen in een groot deel van Nederland. De brandharen van deze rups kunnen gezondheidsklachten veroorzaken zoals jeuk, huiduitslag en geïrriteerde ogen of luchtwegen.

In april start de gemeente met het preventief bestrijden van de eikenprocessierups. Dit gebeurt door een biologisch bestrijdingsmiddel met zogenoemde ‘nematoden’, bestaande uit minuscuul kleine aaltjes. Deze parasieten zijn een natuurlijke vijand van de eikenprocessierups. Deze aaltjes worden met een vernevelend apparaat in de kronen van de bomen geblazen.

De parasieten kunnen niet tegen daglicht daarom is de bestrijding tussen 20.00 uur en 7.00 uur. Het grote voordeel van deze methode is dat de rups dan geen overlast kan veroorzaken door de brandharen en dat andere kwetsbare of beschermde soorten op dat moment nog niet aanwezig zijn, waardoor deze niet worden gedood. De geselecteerde eiken worden in een periode van 4 tot 6 weken twee keer bespoten.

Uitvoering werkzaamheden

Op het moment dat de werkzaamheden worden uitgevoerd, is het mogelijk dat omwonenden kort overlast van geluid en licht ervaren. Doordat de bomennevelspuit continu doorrijdt, is deze eventuele overlast van zeer korte duur. Mogelijk is een licht zoemend geluid van de nevelspuit hoorbaar.

De preventieve bestrijding met nematoden is niet schadelijk voor mens, plant en dier. Wel adviseren wij u tijdens de werkzaamheden niet onder de nevel door te wandelen en te fietsen om uw kleding schoon te houden. Nematoden zijn toegestaan door het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.

Bestrijding op gemeentelijke grond

Het spuiten gebeurt op gemeentelijk grondgebied waar de rups daadwerkelijk zit en veel overlast kan veroorzaken. Daarbij valt te denken aan stads- en dorpskernen, de omgeving van sportterreinen en paden en routes met veel passanten. Na twee weken wordt een tweede bestrijdingsronde uitgevoerd. Door het preventieve spuiten wordt gemiddeld tachtig procent van de plaag gereduceerd.

Locaties preventieve bestrijding 2023

  • Bergweg (voetbalvelden IJVV) Grafhorsterweg (hondenclub, tennisbaan, Pieter Zandt school)
  • Oosterlandenweg (hele weg)
  • Oosterholtseweg 11 (bij sporthal)
  • Rietgors (achter nrs. 124 t/m 127)
  • Hagedoornweg (vooraan vanaf Wezenberg transport aan de rechterkant)
  • De Belten
  • Zuideinde-oost (vanaf de Wittensteinse allee tot Zuideinde Oost 7)
  • Flevoweg (vanaf rotonde Europa-allee tot vmbo school VIA)
  • Bovenbroeksweg (ingang begraafplaats)
  • Fonteinkruid, nabij nr. 168
  • Omloop (aan de Kamperstraatweg zijde)
  • Eikenstraat

De gemeente bestrijdt de rups ook door deze weg te zuigen. Door het verwijderen van de nesten kan de overlast voor de directe omgeving voor een groot gedeelte worden ingeperkt. Daarnaast wordt ingezet op natuurlijke bestrijding, bijvoorbeeld door het ophangen van nestkasten voor kool- en pimpelmezen. Deze vogels jagen op de eikenprocessierups.

Bestrijding van de eikenprocessierups

Door de video te bekijken accepteert u de servicevoorwaarden van Google en het privacybeleid van Google.

Bestrijding bij particulieren

Naast eikenbomen in de openbare ruimte, zijn er ook eiken die in particuliere tuinen staan. Voor deze bomen zijn particulieren zelf verantwoordelijk voor de bestrijding van de eikenprocessierups. Om eigenaren van eikenbomen te ondersteunen, geeft de gemeente gericht advies over het voorkomen van overlast en het bestrijden van de eikenprocessierups. Voor meer informatie over de eikenprocessierups kunt u ook terecht op de website van het Kennisplatform Processierups: www.processierups.nuexterne-link-icoon.

Particulieren kunnen voor de bestrijding zelf contact opnemen met bestrijdingsbedrijf Roel Timmerman B.V. via telefoonnummer 0521-351131. Het bedrijf komt bij particuliere klanten langs, wanneer ze ook nesten verwijderen in gemeentelijke bomen. Particuliere bomen worden op deze manier meegenomen in de route van de gemeente. Als particulier betaalt u daarvoor aan het bedrijf alleen de tijd die nodig is voor het opruimen van de rupsen in uw boom. U betaalt geen voorrijkosten.

Wat te doen bij klachten

De klachten kunnen tot twee weken aanhouden, maar gaan in de meeste gevallen vanzelf over. Wanneer u veel last heeft van jeuk, adviseren wij u om eerst de huid te strippen met plakband en daarna een zalf met menthol, aloë vera of calendula te gebruiken. Dit kan de klachten verlichten. Deze middelen kunt u bij de drogist kopen. Alleen met oogklachten of wanneer u ernstige huid- of luchtwegklachten heeft, moet u contact opnemen met de huisarts.