help-support iconAnita en Olya

“Ik ben dankbaar voor onze vriendschap”

Anita en Olya

‘Groot is Uw trouw, o Heer’. Het is voor Anita Bouma uit IJsselmuiden een speciaal lied, omdat het op haar trouwdag werd gezongen. Dat haar gast Olya met deze woorden in haar gedachten uit Oekraïne vluchtte, maakt het lied nu extra bijzonder. Dankzij hun gedeelde muzieksmaak hadden de twee direct een klik.

Op een dinsdagavond eind maart werden Anita en haar man gebeld door Hulp4Oekraïne. Of ze een uur later een moeder en dochter konden opvangen. “Het eerste wat ik dacht was: we hebben straks een verjaardag”, lacht Anita. “Daarna kwamen we direct in actie, want we zaten nog met onze kinderen aan de nasi. We aten snel onze borden leeg, ruimden alles op en maakten de slaap- en badkamer op onze benedenverdieping schoon. We wilden het Oekraïense gezin graag helpen.”

Piano in de woonkamer

Olya herinnert zich het moment dat ze binnenstapte nog goed. “Ik ontmoette een liefdevol gezin en zag iets geweldigs in de woonkamer staan: een piano! Muziek bracht Anita en mij bij elkaar. Zo klonk op een gegeven moment Open Heaven van Hillsong door het huis. Ik moest huilen, want het lied deed me denken aan mijn familie en vrienden in Oekraïne. Onze gedeelde interesse in religieuze muziek leidde tot waardevolle gesprekken over onze naasten en het geloof.”

Nieuwe inzichten

De gesprekken leverden ook nieuwe inzichten op. “Ik besefte hoe groot God is: duizenden kilometers verderop leven mensen die net als wij geloven dat we reizigers op weg naar de hemel zijn. Ze zingen dezelfde liederen en hebben dezelfde idealen”, zegt Anita. “Terwijl ik best gesloten ben, is Olya heel open. Zo schroomde ze niet om in een woonkamer vol familie een zegenlied te spelen voor mijn verjaardag.”

Talenten benutten

Tijdens haar verblijf in Nederland miste Olya haar man, familie en vrienden. Ze zag Gods leiding, waardoor het haar lukte om positief in het leven te staan. Omdat ze Engels sprak, kon ze een paar uur per week als tolk op de Oekraïense basisschool werken en mocht ze in een aantal kerken zingen en pianospelen. “Ik kon hierdoor mijn talenten benutten. In Brovary, de stad vlak bij Kiev waar ik vandaan kom, zat ik ook in de muziekgroep. Mijn man is daar pastor in de kerk.”

Tip van Anita: “Leef of werk je met vluchtelingen, laat hen dan vrij. Leg mensen niet jouw gewoontes op. Onze kinderen zijn bijvoorbeeld gewend aan ranja met een koekje als ze uit school komen, terwijl in Oekraïne dan uitgebreid wordt gegeten. Het is belangrijk om elkaar de ruimte te geven, zodat iedereen zijn eigen ding kan doen.”

Terug naar Oekraïne

In de zomervakantie besloot Olya dat het tijd was om terug te gaan. Ze wilde haar man bijstaan in de kerk. “Sinds het vertrek van de andere pastors doet hij alles alleen. Hij gaat diensten voor en begeleidt vluchtelingen. Daarbij kan hij mijn hulp goed gebruiken. Hoewel onze terugkeer niet zonder gevaren is, vertrouw ik erop dat God ons beschermt. Ik weet ook dat Anita’s gezin voor ons bidt, we hebben nog steeds wekelijks contact. Ik ben dankbaar voor onze bijzondere vriendschap.”

Over de foto

Olya en haar dochter Nina (8) verbleven vier weken bij Anita, haar man en hun kinderen van 10, 8 en 6 jaar. Er werd veel gepraat, gegeten, gespeeld en gedeeld. Ondanks de situatie kijken beide gezinnen terug op een fijne tijd.