Anette, Liubov, Liza en Kristina

“Deze taallessen geven mij veel zelfvertrouwen”

taalles Annette, Liubov, Liza en Kristina

“Dames?! Hup, terug naar je plek, we gaan verder met de les!” Met veel enthousiasme krijgt ‘de juf’, zoals ze door haar cursisten wordt genoemd, iedereen weer aan tafel. “We zijn bijna klaar, we gaan nog even een paar gesprekjes voeren,” gaat ze verder. Sinds vijf maanden geeft Annette de Boer, voormalig docent communicatie aan het Windesheim, met veel plezier taalles aan Oekraïense mensen in het dorpshuis in Zalk. 

Toen bekend werd dat er Oekraïners zouden worden opgevangen in Nederland, richtte een groep dorpsbewoners in razend tempo de werkgroep ‘Zalk helpt Oekraïne’ op om voor deze mensen woonruimte te organiseren en hen op te vangen. Ze bezorgden bij alle dorpelingen een A4’tje met de vraag: ‘Wil je ons financieel steunen of kun je op een praktische manier helpen?’ Ook Annette las deze brief en bedacht zich geen moment. Zij werd buddy van een gezin én besloot taalles te gaan geven. 

Verschillende thema’s

Annette ontwikkelt, samen met mededocent Marieke de Jong, zelf alle lessen en het huiswerk. Ze maken ook gebruik van de NT2-methode, maar proberen vooral aan te sluiten bij de leefwereld van de cursisten. “We maken uitstapjes naar thema’s als boodschappen doen, werken in de moestuin, school, de voetbalvereniging en de kerk. De cursisten mogen daarbij zelf thema’s inbrengen die we vervolgens behandelen.” 

Praten met elkaar

Onderdeel van de les zijn woordenschat en grammatica, maar ook praten ze veel met elkaar. Annette vraagt aan Liza: “Waar woon je?” Liza antwoordt: “In Zalk?” Annette: “Wat vind je leuk?” Liza: ‘Ik houd van de natuur.” Annette vraagt aan Liubov: “Wat ga je morgen doen?” Liubov antwoordt: “Ik ga morgen koken.” Annette: “Wat ga je koken?” Liubov: “Ik ga morgen soep koken.” Annette legt uit waarom het fijn is dat de cursisten deze vragen kunnen beantwoorden: “De gesprekjes helpen de cursisten om zich verstaanbaar te maken. Ze hoeven de taal niet perfect te beheersen. Het gaat erom dat ze contact kunnen maken met mensen in hun directe omgeving. Als dat lukt, ben ik een hele tevreden taaldocent!” 

Tip van Annette: “Het geeft mij veel voldoening om iets voor de Oekraïense mensen in Zalk te kunnen betekenen. Wat ik daarbij merk is dat het belangrijk is om niet alleen van alles te regelen, maar ook dingen samen te doen. Gewoon even een kopje koffie drinken, elkaar ontmoeten en laten merken dat je gelijkwaardig bent aan elkaar. Samen dingen ondernemen geeft de studenten de nodige afleiding en dat wordt gewaardeerd. 

Motivatie

Op de vraag waarom ze graag Nederlands wil leren antwoordt Kristina direct: “Ik heb de taal nodig voor mijn werk. Eerst dacht ik dat Engels voldoende zou zijn, maar ik vind het respectvol naar de mensen hier om Nederlands te spreken. Mensen reageren ook heel verrast als ze mij Nederlands horen spreken. Als ze nu al verrast zijn, hoe zouden ze het dan vinden als ik het echt goed kan?” Annette lachend: “Als jij binnenkort bij de Hema gaat werken, kom ik langs en leer ik je woorden als ‘lippenstift’, ‘sokken’ en ‘tompouce’.”

Ook Liubov wil graag Nederlands leren. “Ik hou van studeren. Aan de universiteit van Kiev studeerde ik ‘Pharmacy Technology’ en ik werkte als apotheker. Nu volg ik een online cursus autotheorie, zodat ik in Oekraïne mijn rijbewijs kan halen. De Nederlandse lessen hier geven mij veel zelfvertrouwen. Mijn man sprak geen Engels en geen Nederlands, maar durft nu in het Nederlands met mensen te praten.” Ook Liza is enthousiast over de lessen: “Annette geeft les met haar handen, waardoor iedereen haar uitleg begrijpt. De sfeer is heel open, er worden grapjes gemaakt, maar het allerbelangrijkste is: je kunt hier altijd jezelf zijn!”

Tip van Kristina: “Het is moeilijk om hier niet als toerist, maar als vluchteling te zijn. Gelukkig voel ik me nu meer gast dan vluchteling. Toen ik voor het eerst een rondje door het dorp liep, zwaaiden er mensen vanachter het raam naar mij. Daardoor voelde ik me heel welkom. Ik wil terug naar Oekraïne, maar hoop dat Nederland mijn parttime-thuis mag zijn en blijven.”

over de foto

Docent Annette de Boer geeft elke maandagavond Nederlandse taalles aan ongeveer acht tot tien Oekraïense cursisten in het dorpshuis in Zalk. Daarnaast zijn er nog drie cursisten die apart lessen volgen, omdat ze later naar Nederland zijn gekomen. Op deze foto staan docent Annette de Boer en haar cursisten, Liubov Khovanska (40), Liza Mudrenko (19) en Kristina Valchenko (19).