Andere achternaam gebruiken

Wilt u dat de overheid u met een andere naam aanschrijft? Bijvoorbeeld met de naam van uw partner of met uw meisjesnaam? Dit vraagt u aan bij de gemeente.

U kunt bij de gemeente aangeven dat u met de achternaam van uw echtgenoot of partner aangeschreven en aangesproken wilt worden. Ook als u dit niet meer wilt kunt u dit doorgeven.

Beschrijving

Uw achternaam staat in de burgerlijke stand en in de basisregistratie personen (BRP) van de gemeente. Een achternaam heet ook wel geslachtsnaam of geboortenaam. Of, bij een vrouw, meisjesnaam. Uw achternaam verandert niet als u trouwt of een geregistreerd partnerschap aangaat.

Wilt u dat de gemeente en andere (overheids)organisaties u aanschrijven met een andere achternaam? Bijvoorbeeld de achternaam van uw partner? Dan kunt u dit aangeven bij de gemeente met een verzoek ‘aanduiding naamgebruik’. De gemeente en andere (overheids)organisaties gebruiken dan deze naam. Bijvoorbeeld als zij u post sturen. De achternaam die u kreeg bij uw geboorte blijft in uw officiële papieren staan, bijvoorbeeld uw paspoort of rijbewijs.

Stel: u heet J. de Wit en uw partner heet P. Jansen. U kunt dan uit 4 namen kiezen:

  • J. Jansen
  • J. de Wit
  • J. de Wit-Jansen
  • J. Jansen-de Wit

Aanvragen

De aanvraag voor het gebruiken van een andere achternaam kunt u online doorgeven. U heeft hier uw DigiD voor nodig.

U kunt de aanvraag ook in het stadhuis doen. Hiervoor maakt u een afspraak bij Burgerzaken. Neem bij de afspraak uw identiteitsbewijs mee.

Voorwaarden

U kunt een verzoek aanduiding naamgebruik doen, als u:

  • bent getrouwd
  • een geregistreerd partnerschap bent aangegaan
  • bent gescheiden
  • weduwe of weduwnaar bent geworden

Het maakt niet uit of u man of vrouw bent.

Hoe lang gaat het duren?

De gemeente moet binnen 4 weken beslissen. De gemeente maakt de beslissing schriftelijk bekend.

Kosten

Het wijzigen van de achternaam die u wilt gebruiken is gratis.

Contact

Heeft u vragen over het gebruiken van een andere achternaam? Of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact met ons op. Dit kan via burgerzaken@kampen.nl of via telefoonnummer 14 038 (keuze 3).

Wet en regelgeving

Formulieren