Vragen over jeugd en gezin

Misschien heeft u vragen over het opgroeien of de opvoeding van uw kinderen. Bij het Centrum voor Jeugd en Gezin in Kampen (CJG Kampen) kunt u terecht met uw vragen op het gebied van opgroeien, opvoeden en jeugdhulp.

Beschrijving

Bij CJG Kampen werken deskundige medewerkers. Zij hebben veel kennis over opgroeien en opvoeden. Het CJG werkt samen met organisaties die als het nodig is meer specialistische ondersteuning en jeugdhulp kunnen bieden.

Heeft u een vraag, dan gaat een medewerker van het CJG met u in gesprek. De medewerker geeft u informatie en eventueel advies. Samen kijken we wat u en uw kind nodig hebben en welke ondersteuning het beste aansluit bij uw vraag.

Tijdens het gesprek kijken we ook wat u zelf kunt doen en wie uit uw omgeving (zoals familie, vrienden of buren) daarbij kan helpen. Of misschien zijn er andere mogelijkheden voor ondersteuning in de gemeente.

Aanvragen

Zo doet u een hulpvraag bij de gemeente:

  • Neem contact op met de gemeente. Dit mag u zelf doen, maar iemand anders mag dat ook voor u doen. Bijvoorbeeld een familielid of mantelzorger. Heeft u niemand die u met de melding kan helpen? Er zijn organisaties die u kunnen ondersteunen.
  • De gemeente maakt met u een afspraak voor een gesprek. Bij dit gesprek mag ook iemand anders aanwezig zijn. Bijvoorbeeld een familielid, kennis, buurman of iemand van de cliëntondersteuning.
  • De gemeente bespreekt de volgende zaken met u:
    • Wat kunt u nog zelf?
    • Wat kunnen mensen in uw omgeving voor u doen?
    • Zijn er gemeentelijke voorzieningen die uw probleem kunnen oplossen?
  • Na het gesprek wordt een plan van aanpak geschreven. Staat in het plan dat u een individuele maatwerkvoorziening nodig heeft? Dan doet u een aanvraag bij de gemeente. Het is soms mogelijk om een maatwerkvoorziening als persoonsgebonden budget (pgb) te ontvangen.

Kosten

Voor jeugdhulp aan kinderen tot 18 jaar hoeft u geen eigen bijdrage te betalen.

Contact

Het Centrum voor Jeugd en Gezin Kampen is gevestigd in het stadhuis, Burgemeester Berghuisplein 1 in Kampen. U kunt het CJG bereiken via telefoonnummer 14 038 (keuze 2). U kunt ook een e-mail sturen naar cjg@kampen.nl.

Wet en regelgeving