Straathandel in drugs aangepakt met dwangsom
Een man die op straat drugs dealde in Kampen moet een dwangsom van € 5.000 betalen aan de gemeente. Hij werd begin juli voor de tweede keer door de politie aangehouden voor het dealen van drugs op straat.
Dwangsom als financiële prikkel
Wanneer iemand wordt aangehouden voor het verkopen van drugs in het openbaar, legt de burgemeester een dwangsom op van €5.000. Dit geldbedrag moet worden betaald op het moment dat de persoon in herhaling valt. Het is de derde keer dat er dit jaar een dergelijke dwangsom oplegt voor verkoop van drugs in het openbaar. In voorgaande jaren waren dat er twee in 2024, vijf in 2023 en drie in 2022. In deze periode moest de dwangsom in drie gevallen ook daadwerkelijk betaald worden. Het geld dat de gemeente ontvangt vanuit de dwangsom wordt gebruikt voor drugspreventie.
Veiligheid voorop
Met deze maatregel geeft burgemeester Sander de Rouwe een krachtig signaal af: drugscriminaliteit wordt hier niet getolereerd.
Gehighlighte tekst: De Rouwe:“In de straten van onze gemeente is geen plek voor drugsdealers. Om de veiligheid in onze wijken te waarborgen, aarzelen we niet om hierbij op te treden. Een dwangsom helpt herhaling voorkomen.”
Aanpak ondermijnende criminaliteit
Gemeente Kampen werkt actief aan het bestrijden van ondermijnende criminaliteit, zoals drugshandel, mensenhandel, zorgfraude, vastgoedfraude, corruptie, oneerlijke concurrentie en afpersing. Samen met de politie en andere partners wordt er gericht opgetreden tegen deze vormen van criminaliteit. Deze samenwerking zet in op het voorkomen van overlast door drugsdealers en het vergroten van de veiligheid in de wijken.
Meld, want ieder signaal telt
Ziet u verdachte situaties of vermoedt u drugshandel? Meld dit dan bij de politie via 0900 – 8844 of anoniem via Meld Misdaad Anoniem: 0800 – 7000 of meldmisdaadanoniem.nl.