default iconSpelregels voor een veilige en gezellige jaarwisseling

De gemeente Kampen zet zich ook dit jaar in voor een veilig en goed verloop van oud en nieuw. Om overlast en schade voor en tijdens de jaarwisseling zoveel mogelijk te voorkomen, zijn dit de spelregels voor de jaarwisseling 2023-2024.

De lijst met schietlocaties is gewijzigd. Bekijk de definitieve lijst op GoogleMaps: Schietlocaties jaarwisseling 2023-2024 Kampen e.o.

 

Voor iedereen een gezellige en veilige jaarwisseling. Houd rekening met je omgeving, bescherm jezelf en omstanders. Schiet veilig!

carbidschieten

Melkbusschieten binnen de kom

Op 27, 28, 29 en 30 december tussen 19.00 en 21.00 uur mag op de Noordweg op 3 aangewezen locaties met carbid worden geschoten. Daarnaast mag het melkbusschieten van 31 december 2023 vanaf 10.00 uur tot en met 1 januari 2024 tot 2.00 uur binnen de bebouwde kom van de gemeente Kampen. Dit mag alleen op die plekken die zijn aangewezen.

Melkbusschieten buiten de kom

Buiten de bebouwde kom heeft de gemeente geen plekken aangewezen voor carbid schieten. Melkbusschieten mag tussen 31 december 2023 om 10.00 uur en 1 januari 2024 om 02.00 uur op eigen terrein buiten de bebouwde kom. Het carbidschieten mag dus niet de weg of een openbare plaats plaatsvinden. Ook in het buitengebied geldt: schiet veilig!

Schiet veilig, houd afstand

Contactpersonen melkbusschieten

Voor een veilige jaarwisseling werken we samen met contactpersonen op de schietplekken. Belangstellenden konden zich tot en met vrijdag 8 december aanmelden. Meldt zich voor een locatie geen contactpersoon? Dan vervalt de aanwijzing van de locatie. In dat geval wordt een nieuwe lijst met aanwijsplekken gepubliceerd.

Wat doet een contactpersoon?

De contactpersonen zijn voor en tijdens de jaarwisseling het aanspreekpunt voor de aangewezen locatie en heeft in beeld wie de schutters zijn. Een contactpersoon kan een groepje mensen om zich heen verzamelen. Zij kunnen er samen voor zorgen dat het carbidschieten tijdens de jaarwisseling goed verloopt. Wat dat inhoudt en wat wij van de contactpersonen verwachten, bespreken we tijdens een informatieavond. De datum hiervoor wordt op een later moment bekend gemaakt. Tijdens deze avond bespreken we hoe we samen een veilige jaarwisseling kunnen organiseren. Alle aangemelde contactpersonen krijgen hiervoor een uitnodiging.

Bent u contactpersoon?

U kon zich als contactpersoon aanmelden tot en met vrijdag 8 december 2023. Heeft u vragen, stuur dan een e-mail naar jaarwisseling@kampen.nl.

Vervallen schietlocaties

Voor een aantal locaties is geen contactpersoon aangemeld. Daarom is de aanwijzing van de locatie komen te vervallen. Het gaat om de volgende carbidschietlocaties:

  • Korteweg 4, parkeerplaats ’t Ukien (Kampen);
  • Erfgenamenstraat, voorzijde ’t Lokaal (IJsselmuiden);
  • Garnaal, t.h.v. het voetpad bij Zeegravensingel (IJsselmuiden);
  • Spoordwarsstraat, t.h.v. huisnummer 6 (IJsselmuiden);
  • Zeegravensingel, op de brug tussen Kreeft en Koraal (IJsselmuiden);
  • J.W. van Lenthestraat, op de parkeerplaats bij De Kandelaar (’s-Heerenbroek).

Vuurkorven en vuurtonnen

Tijdens de jaarwisseling kunnen in de openbare ruimte vuurtonnen en vuurkorven gebruikt worden. Dat is bijvoorbeeld op de stoep of op de weg. Als u een vuurkorf of vuurton wilt stoken in de openbare ruimte, moet u hiervan wel een melding doen. De melder van een vuurton of vuurkorf plaatst deze uitsluitend bij zijn eigen woning of een aangewezen carbidschietlocatie. De mogelijkheid om een vuurton aan te melden is gesloten.

In de eigen (voor)tuin kan de vuurton of vuurkorf wel, maar alleen als dit veilig kan! Zet de vuurton of vuurkorf ten minste 5 meter vanaf de gevel. Denk ook aan het gebruik van schoon hout of snoeiafval om rookoverlast te voorkomen. Het niet de bedoeling dat er vreugdevuren gestookt worden. De vuurton of vuurkorf moet voor 1 januari 14.00 uur zijn opgeruimd.

Voorkomen van schade

Afgelopen jaarwisseling is veel schade ontstaan aan asfalt door het plaatsen van een vuurton. Dat willen we voorkomen. Plaats een vuurton of vuurkorf dan ook niet op het asfalt als u een andere plek hebt waar de vuurton veilig kan staan. Bij plaatsing van de vuurton of vuurkorf op een verharde ondergrond moet deze op extra tegels of trottoirbanden of vergelijkbaar materiaal worden geplaatst met een minimale afstand van 10 centimeter van de grond, dit ter bescherming van de ondergrond.

vuurton

Partytenten

De mogelijkheid om partytenten te plaatsen bij schietlocaties is gereguleerd. Het is toegestaan om tussen 31 december 2023 om 10:00 uur en 1 januari 2024 om 02:00 uur een partytent te plaatsen op een aangewezen schietlocatie, mits de partytent verplaatsbaar is zodat hulpdiensten te allen tijde ter plaatse kunnen komen. Dit heeft als doel om onveilige situaties te voorkomen en om voldoende ruimte te bieden aan de hulpdiensten.

Bescherm uw ogen, oren en handen: Gebruik gehoorbeschermers of herriestoppers. Dit voorkomt dat u uw gehoor beschadigt. Bescherm uw handen tegen brandwonden, gebruik goede (leren) handschoenen.

Partners

De gemeente Kampen, Stichting Schuttersgilde Kampen, Stichting Welzijn Kampen, de brandweer en de politie werken samen voor een goed verloop van de jaarwisseling.

Vuurwerk

Naast vuurwerk dat legaal is, wordt er ook veel illegaal vuurwerk gekocht dan wel verkocht in Nederland. Illegaal vuurwerk zoals een cobra is vuurwerk met de kracht van een explosief. Dit vuurwerk is vaak instabiel en kan bij het minste of geringste tot ontploffing komen. Dat kan (levens)gevaarlijke situaties opleveren en veel schade en (blijvend) letsel veroorzaken. Vorig jaar is op verschillende locaties in Kampen illegaal vuurwerk aangetroffen door de politie. Heeft u vermoedens dat er sprake is van illegaal vuurwerk? Bel dan met de politie via 0900 8844.

Vragen over de jaarwisseling

Heeft u vragen over de jaarwisseling? Kijk op www.kampen.nl/jaarwisseling voor meer informatie. Of stel uw vraag via jaarwisseling@kampen.nl. Wij beantwoorden uw vraag zo snel mogelijk.

Overlast?

Overlast voor of tijdens de jaarwisseling? Bel dan met de politie via 0900 8844.

Iets melden?

Wilt u een melding doen over de openbare ruimte? Ziet u bijvoorbeeld afval of schade? Geef uw melding dan door via www.kampen.nl/melding of bel 14 038.