Schuldhulpverlening aanvragen

Heeft u geldproblemen, schulden of betalingsachterstanden? Voor hulp bij of advies over uw financiële situatie kunt u bij de gemeente Kampen terecht voor een gratis telefonisch advies. Dit noemen we een informatiegesprek.

Hulpvraag online melden Download meldformulier (pdf)

Blijkt tijdens het informatiegesprek dat meer hulp nodig is om uw schulden op te lossen? U kunt dan begeleiding krijgen of worden doorverwezen. De gemeente beslist welke begeleiding u aangeboden krijgt. U bepaalt zelf of u daarvan gebruik wilt maken. Het kan gaan om een budgetadvies, schuldregeling of budgetbeheer. U kunt bijvoorbeeld hulp krijgen bij het ordenen van de administratie of het aanleren van financiële vaardigheden.

Voorkom dat u schulden krijgt of dat u door schulden (verder) in de problemen raakt. Meld u daarom zo vroeg mogelijk!

Nadat u zich heeft gemeld neemt de gemeente telefonisch contact met u op. In het informatiegesprek kijken wij met u naar uw eigen financiële situatie en krijgt u advies. Er wordt gevraagd naar uw woonsituatie, uw inkomen en uw uitgaven, uw vermogen, of er schulden zijn en hoe uw administratie is.

De gemeente Kampen werkt nauw samen met het project Financiën op Koers, Vloeddijk 79 in Kampen. Zij kunnen u bijvoorbeeld helpen met het doen van een belastingaangifte, het aanvragen van toeslagen, het invullen van een formulier of begeleiding bij uw thuisadministratie. Ook als u geen gebruik maakt van de schulddienstverlening door de gemeente, kunt u daar terecht voor advies.

Voor het informatiegesprek kan elke inwoner van de gemeente Kampen zich aanmelden. Het gesprek is altijd vrijblijvend, gratis en verplicht u tot niets. U kunt na afloop een overzicht van de gegeven adviezen thuisgestuurd krijgen.

Voor bijvoorbeeld budgetadvies, een schuldregeling of budgetbeheer gelden andere voorwaarden. Komt u hiervoor in aanmerking dan krijgt u daar informatie over.

Het informatiegesprek vindt binnen twee werkdagen na melding plaats. Over het eventuele vervolg, zoals budgetadvies, schuldbemiddeling en budgetbeheer, krijgt u informatie in het informatiegesprek. Daarna ontvangt u binnen een week het gespreksverslag.

Voor meer informatie over hulp bij schulden kunt u zich melden bij de Meedoenbalie of via telefoonnummer 14 038.