destination-plan iconSchans-Buitenwacht

Het gebied Schans-Buitenwacht is een prominente plek in de gemeente Kampen: direct naast de stadsbrug die IJsselmuiden met de binnenstad van Kampen verbindt. Samen met inwoners en bedrijven ontwikkelt de gemeente het gebied, zodat het een nóg aantrekkelijker locatie wordt voor inwoners, bedrijven en bezoekers.

De plek kent een rijke geschiedenis. Hier lag in de 16e en 17e eeuw een schans waarmee vijanden werden tegengehouden. Tegenwoordig is het de aankomstplek van de trein uit Zwolle en vormt het de entree naar IJsselmuiden én de historische binnenstad van Kampen. Het tweede deel van de naam van het gebied verwijst naar de in 2010 afgebrande uitgaansgelegenheid Buitenwacht die op deze plek stond.

Inloopbijeenkomst 9 januari 2023

Op 9 januari 2023 is er een inloopmogelijkheid tussen 19.00 uur tot 20.30 uur in het NS stationsgebouw, Stationsplein1 in IJsselmuiden. Tijdens deze bijeenkomst kunt u vragen stellen over het ontwerp-beeldkwaliteitsplan van Schans Buitenwacht. Ook gaan wij tijdens deze avond weer graag met u in gesprek over de mogelijke realisatie van zonnepanelen.

Komt u ook?
U bent 9 januari van harte welkom tussen 19.00 en 20.30 uur in het stationsgebouw aan het Stationsplein 1 in Kampen. Aanmelden is niet nodig, u kunt binnenlopen op het moment dat het u het beste uitkomt.

Onderdelen plan

In 2021 zijn er in het gebied wadi’s aangelegd die een belangrijke bijdrage leveren aan het tegengaan van wateroverlast. Vanaf 2023 gaan we aan de slag met het herstellen van de contouren van de voormalige schans, het realiseren van een groen verblijfsgebied en een stalling voor 1.400 fietsen in de vorm van een bastion. Het aantal parkeerplaatsen voor motorvoertuigen bedraagt 330. Ook wordt ruimte gereserveerd voor een locatie voor een nieuwe horecagelegenheid. Om hinder voor de omgeving te beperken, wordt het onderhoud van de Burgemeester van Engelenweg en het Stationsplein meegenomen tijdens de uitvoering van het project Schans-Buitenwacht.

Ontwerpuitgangspunten

 • een hoge kwaliteit van de openbare ruimte
 • de contouren van de voormalige schans op enigerlei wijze terugbrengen in het ontwerp
 • zichtlijnen naar de historische binnenstad respecteren
 • een goede verbinding naar de hoofdentree van het stationsgebouw
 • verbinding met de IJsseloever

Globale planning

Op dit moment is nog geen exacte planning bekend. Vooralsnog gaan we uit van onderstaande globale planning:

 • november 2022: beeldkwaliteitsplan gereed
 • december 2022: definitief ontwerp gereed
 • eerste kwartaal 2023: aanvraag omgevingsvergunning
 • zomer 2023: start uitvoering
 • najaar 2023: start bouw fietsenstalling en een nieuwe horecagelegenheid
 • voorjaar 2024: bouw fietsenstalling en een nieuwe horecagelegenheid gereed
 • zomer 2024: afronden grondwerk, schans, paden en groen verblijfsgebied
 • winter 2024: oplevering

Blijf op de hoogte

Wilt u via een digitale nieuwsbrief op de hoogte blijven van de ontwikkelingen van het gebied Schans-Buitenwacht en een uitnodiging ontvangen voor bijeenkomsten? Stuur dan een e-mail met uw naam, adres en e-mailadres naar schans-buitenwacht@kampen.nl.

Verschenen nieuwsbrieven

Hieronder kunt u de verschenen nieuwsbrieven bekijken.

Nieuwsbrief december 2022

Contact met de gemeente

U kunt een afspraak online maken bij Burgerzaken. Heeft u een vraag en kunt u het antwoord niet vinden op deze website? Neem dan contact met ons op. 

Telefoon 14 038
WhatsApp 06-57008800
E-mail info@kampen.nl
Adres Burgemeester Berghuisplein 1
8261 DD  Kampen
Postadres Postbus 5009, 8260 GA Kampen

Openingstijden Stadhuis

Maandag 8.30 - 17.00 uur
Dinsdag 8.30 - 17.00 uur
Woensdag 8.30 - 17.00 uur
Donderdag 8.30 - 17.00 uur
Vrijdag 8.30 - 16.00 uur

In de oneven weken is het stadhuis op woensdag tot 20.00 uur open.

Reacties

Heeft u opmerkingen over de website of mist u bepaalde informatie? Laat het ons weten. Met uw reactie kunnen wij de website verder verbeteren!

Reactieformulier