default iconFietsparkeren

Als gemeente willen we een veilige en toegankelijke binnenstad. Daarom werken we aan voldoende voorzieningen, zodat fietsen en bromfietsen niet overal neergezet worden. Zo voorkomen we onveilige en onwenselijke situaties.

Fietsen blokkeren soms de toegang voor de hulpdiensten en de binnenstad is daardoor slecht toegankelijk. Dit is vooral merkbaar in de stegen en smalle straten. Onder andere de hulpdiensten hebben hierover de noodklok geluid. In levensbedreigende situaties, waarbij snel gehandeld moet worden, mogen fietsen nooit een blokkade zijn. Daarom is in de binnenstad van Kampen het fietsparkeren ingevoerd.

Fietsparkeerplaatsen

Er zijn fietsparkeerplaatsen aangelegd in het gebied tussen Burgwal en IJsselkade en tussen Schapensteeg en Bovenkerk.

Iedereen is welkom om juist met de fiets naar de binnenstad te komen. De fietsparkeervakken zijn herkenbaar door een bord en witte belijning. Ook rondom de winkelstraat en uitgaansgelegenheden zijn veel mogelijkheden om de fiets te parkeren. Hierdoor blijft de afstand tot de winkels, uitgaansgelegenheden en andere bedrijven en instellingen kort.

Maak gebruik van de fietsparkeervakken

De fietsparkeervakken zijn aangelegd. We roepen daarom op om hier vooral gebruik van te maken. Op deze manier kunnen we er met elkaar voor zorgen dat de binnenstad voor de hulpdiensten beter bereikbaar is en de binnenstad toegankelijker wordt. We hopen zo samen met u te werken aan een veilige, toegankelijke en gastvrije binnenstad.

Pilot

De vakken zijn in eerste instantie eerst als proef ingericht. Zo wordt getest of de fietsparkeerplaatsen op de juiste plekken aangelegd zijn. De vakken zijn daarom eerst met lijnen gemarkeerd. Als dit de juiste plekken zijn, dan worden de lijnen in het straatwerk opgenomen.

Runshopplaatsen

Op de Oudestraat zijn runshopplaatsen te vinden. Deze plekken zijn bedoeld voor mensen die even snel een boodschap willen doen in de binnenstad. Het is niet de bedoeling dat fietsen daar langer dan een uur worden gestald.

Locaties

Grote vakken

  • Bovenkerk
  • Hofstraatgarage
  • Stadsbrug
  • Stadsgehoorzaal
  • Stadskazerne

Kleine vakken

  • Burgwal
  • Geerstraat
  • Oudestraat (runshopvakken)
  • Voorstraat

Veelgestelde vragen over fietsparkeren

Kan ik een ontheffing krijgen als ik zelf geen ruimte heb om mijn fiets te stallen?

Ook voor inwoners van de binnenstad geldt dat zij hun fiets in de fietsparkeervakken of op eigen terrein moeten stallen. Woont u in de binnenstad en heeft u geen eigen schuur of plaats om uw fiets te stallen? U kunt dan een ontheffing aanvragen door een e-mail te sturen naar fietsparkeren@kampen.nl. Met deze ontheffing mag u de fiets onder voorwaarden voor uw eigen woning stallen (met uitzondering van de stegen).

Kan ik een ontheffing krijgen als ik een beperking heb?

Inwoners die slecht ter been zijn of om een andere reden van de fiets afhankelijk zijn en dat kunnen aantonen, kunnen een ontheffing aanvragen (met DigiD). De ontheffing vraagt u online aan of in het stadhuis bij de balie Inkomen en zorg. Met deze ontheffing mag de fiets onder voorwaarden buiten de fietsparkeervakken worden gestald.

Als jullie handhaven, hoe werkt dat dan?

Fietsen die niet in een fietsvak staan, worden voorzien van een fietslabel. Via het label wordt gevraagd om de fiets binnen een uur in een fietsvak te zetten.

Als een fiets niet binnen dat uur in een fietsvak wordt gezet, dan nemen medewerkers van toezicht en handhaving de fiets mee. De fiets wordt dan naar het fietsdepot aan de Zwartendijk 6 gebracht. Staat uw fiets in het depot? Maak dan een afspraak via 06-25189481 om uw fiets op te halen (bereikbaar van maandag tot en met zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur).

Fietsen die hinderlijk gestald staan en de toegang tot het winkelgebied, woningen en winkels belemmeren, die worden direct verwijderd.

Fietsen die zijn verwijderd bij de stations Kampen en Kampen Zuid worden ook naar het depot gebracht. Tegen betaling van 15 euro kan de fiets opgehaald worden.

Wat moet ik doen als een fietsvak vol is?

De fietsvakken in de Oudestraat zijn bedoeld voor mensen die even een boodschap willen doen. Gaat u langer naar de stad of werkt u er, dan vragen we u om de fiets in een fietsvak aan de randen van het winkelgebied te zetten. Zo is er ruimte voor iedereen.

Samen met ondernemers kijken we hoe we de vakken in de Oudestraat en in het gebied eromheen kunnen uitbreiden.

Staat u in de Oudestraat kort naast een vak geparkeerd om een boodschap te doen? Als u de fiets binnen een uur weer meeneemt is dat geen probleem. Zorg wel dat u de doorgang voor anderen niet blokkeert.

Ik ben mijn fiets kwijt. Is mijn fiets meegenomen door de gemeente?

Bent u uw fiets kwijt? Kijk dan op verlorenofgevonden.nl of de fiets in het fietsdepot van de gemeente staat.

Staat de fiets in het depot? Maak dan een afspraak via 06-25189481 om uw fiets op te halen. (bereikbaar van maandag tot en met zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur)

Is uw fiets verwijderd bij het station? U betaalt dan 15 euro bij het ophalen.

Achtergrondinformatie

In de aanloop naar het fietsparkeren hebben betrokkenen, waaronder ondernemers en inwoners, uit de binnenstad meegedacht over de oplossingsrichtingen. Via interviews, informatieavonden en inloopbijeenkomsten is de informatie opgehaald. Dat heeft uiteindelijk geleid tot de vele fietsparkeerplaatsen in de binnenstad.

Denk mee!

We ontvangen graag uw mening. Heeft u suggesties, opmerkingen, ideeën, oplossingen of signalen? Stuur dan een e-mail naar fietsparkeren@kampen.nl. U kunt ons met vragen over het fietsparkeren ook bellen via telefoonnummer 14 038. We verzamelen alle opmerkingen en nemen dit mee in de verdere uitwerking.

Contact met de gemeente

U kunt een afspraak online maken bij Burgerzaken. Heeft u een vraag en kunt u het antwoord niet vinden op deze website? Neem dan contact met ons op. 

Telefoon 14 038
WhatsApp 06-57008800
E-mail info@kampen.nl
Adres Burgemeester Berghuisplein 1
8261 DD  Kampen
Postadres Postbus 5009, 8260 GA Kampen

Openingstijden Stadhuis

Maandag 8.30 - 17.00 uur
Dinsdag 8.30 - 17.00 uur
Woensdag 8.30 - 17.00 uur
Donderdag 8.30 - 17.00 uur
Vrijdag 8.30 - 16.00 uur

In de oneven weken is het stadhuis op woensdag tot 20.00 uur open.

Reacties

Heeft u opmerkingen over de website of mist u bepaalde informatie? Laat het ons weten. Met uw reactie kunnen wij de website verder verbeteren!

Reactieformulier

© 2023 Gemeente Kampen