Fietsparkeren

Als gemeente willen we een veilige en toegankelijke binnenstad. Er zijn nu onvoldoende voorzieningen, waardoor (brom)fietsen her en der neergezet worden. Hierdoor ontstaan onveilige en onwenselijke situaties. Fietsen blokkeren de toegang voor de hulpdiensten en de binnenstad is daardoor slecht toegankelijk. Dit is vooral merkbaar in de stegen en smalle straten. Onder andere de hulpdiensten hebben hierover de noodklok geluid. In (levensbedreigende) situaties, waarbij snel gehandeld moet worden, mogen fietsen nooit een blokkade zijn. Daarom gaat de gemeente in de binnenstad van Kampen het fietsparkeren invoeren.

Fietsparkeerplaatsen

Er zijn fietsparkeerplaatsen aangelegd in het gebied tussen Burgwal en IJsselkade en tussen Schapensteeg en Bovenkerk.

Iedereen is welkom om juist met de fiets naar de binnenstad te komen. De fietsparkeervakken zijn herkenbaar door een bord en witte belijning. Ook rondom de winkelstraat en uitgaansgelegenheden zijn vele mogelijkheden om de fiets te parkeren. Hierdoor blijft de afstand tot de winkels, uitgaansgelegenheden en andere bedrijven en instellingen kort.

Maak gebruik van de fietsparkeervakken

De fietsparkeervakken zijn aangelegd. We roepen u daarom op om vooral gebruik te maken van de fietsparkeerplaatsen. Op deze manier kunnen we er met elkaar voor zorgen dat de binnenstad voor de hulpdiensten beter bereikbaar is en de binnenstad toegankelijker wordt. We hopen zo samen met u te werken aan een veilige, toegankelijke en gastvrije binnenstad.

Pilot

De vakken zijn in eerste instantie voor een jaar ingericht. Zo wordt getest of de fietsparkeerplaatsen op de juiste plekken aangelegd zijn. De vakken worden daarom nu met lijnen gemarkeerd. Blijken dit de juiste plekken te zijn, dan worden de lijnen in het straatwerk opgenomen.

Runshopplaatsen

Op de Oudestraat zijn runshopplaatsen te vinden. Deze zijn bedoeld voor mensen die even snel een boodschap willen doen in de binnenstad. Het is niet de bedoeling dat fietsen daar langer dan een uur worden gestald.

Locaties

Grote vakken

  • Bovenkerk
  • Hofstraatgarage
  • Stadsbrug
  • Stadsgehoorzaal
  • Stadskazerne

Kleine vakken

  • Burgwal
  • Geerstraat
  • Oudestraat (runshopvakken)
  • Voorstraat

Kaart binnenstad Kampen met locaties fietsparkeervakken

Ontheffingen

Inwoners met een beperking en inwoners van de binnenstad zonder eigen ruimte om de fiets te stallen kunnen een ontheffing voor het fietsparkeren aanvragen. Het kan even duren voordat u een aangevraagde ontheffing ontvangt. Maar er wordt niet eerder gehandhaafd dan dat alle aangevraagde ontheffingen zijn afgehandeld.

Ontheffingen voor inwoners met een beperking

Inwoners die slecht ter been zijn of om een andere reden van de fiets afhankelijk zijn en dat kunnen aantonen, kunnen een ontheffing aanvragen. De ontheffing vraagt u aan via deze pagina (met DigiD) of in het stadhuis bij de balie Inkomen en zorg. Met deze ontheffing mag de fiets onder voorwaarden buiten de fietsparkeervakken worden gestald.

Ontheffing aanvragen (met DigiD)

Ontheffingen voor inwoners van de binnenstad

Ook voor inwoners van de binnenstad geldt dat zij hun fiets in de fietsparkeervakken of op eigen terrein moeten stallen. Woont u in de binnenstad en heeft u geen eigen schuur of plaats om uw fiets te stallen? U kunt dan een ontheffing aanvragen door een e-mail te sturen naar fietsparkeren@kampen.nl. Met deze ontheffing mag u de fiets onder voorwaarden voor uw eigen woning stallen (met uitzondering van de stegen).

Achtergrondinformatie

In de aanloop naar het fietsparkeren hebben betrokkenen, waaronder ondernemers en inwoners, uit de binnenstad meegedacht over de oplossingsrichtingen. Via interviews, informatieavonden en inloopbijeenkomsten is de informatie opgehaald. Dat heeft uiteindelijk geleid tot de vele fietsparkeerplaatsen in de binnenstad.

Denk mee!

Omdat het fietsparkeren in een testfase zit, ontvangen we graag uw mening. Heeft u suggesties, opmerkingen, ideeën, oplossingen of signalen? Stuur dan een e-mail naar fietsparkeren@kampen.nl. U kunt ons met vragen over het fietsparkeren ook bellen via telefoonnummer 14 038. We verzamelen alle opmerkingen en nemen dit mee in de verdere uitwerking van de pilot.

Veelgestelde vragen over fietsparkeren

Fietsen die niet in een fietsvak staan, worden voorzien van een fietslabel. Via het label wordt gevraagd om de fiets binnen een uur in een fietsvak te zetten.

Als een fiets niet binnen dat uur in een fietsvak wordt gezet, dan nemen medewerkers van toezicht en handhaving de fiets mee. De fiets wordt dan naar het fietsdepot aan de Zwartendijk 6 gebracht. Staat uw fiets in het depot? Maak dan een afspraak via 06-25189481 om uw fiets op te halen (bereikbaar van maandag tot en met zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur).

Fietsen die hinderlijk gestald staan en de toegang tot het winkelgebied, woningen en winkels belemmeren, die worden direct verwijderd.

Fietsen bij stations

Fietsen die zijn verwijderd bij de stations Kampen en Kampen Zuid worden ook naar het depot gebracht. Tegen betaling van 15 euro kan de fiets opgehaald worden.

De fietsvakken in de Oudestraat zijn bedoeld voor mensen die even een boodschap willen doen. Gaat u langer naar de stad of werkt u er, dan vragen we u om de fiets in een fietsvak aan de randen van het winkelgebied te zetten. Zo is er ruimte voor iedereen.

Samen met ondernemers kijken we hoe we de vakken in de Oudestraat en in het gebied eromheen kunnen uitbreiden.

Staat u in de Oudestraat kort naast een vak geparkeerd om een boodschap te doen? Als u de fiets binnen een uur weer meeneemt is dat geen probleem. Zorg wel dat u de doorgang voor anderen niet blokkeert.