Eerste evaluatie parkeerplan binnenstad afgerond

Gisteren
nieuws

Het nieuwe parkeerplan voor de binnenstad van Kampen, moet bijdragen aan een gastvrije, aantrekkelijke en toekomstbestendige binnenstad. Met ingang van 1 januari 2025 zijn de eerste maatregelen uit het parkeerplan doorgevoerd. Uit een eerste evaluatie, die samen met de begeleidingsgroep Parkeren Binnenstad is opgesteld, blijkt dat het plan al op enkele onderdelen positief resultaat oplevert. Daarnaast is er ruimte voor verdere verbetering. Dat is de conclusie op basis van eerder dit jaar uitgevoerde parkeertellingen, enquêtes gehouden door de leden van de begeleidingsgroep en reacties vanuit de samenleving.

De maatregelen uit het nieuwe parkeerplan richten zich op het verbeteren van de parkeermogelijkheden voor binnenstadsbewoners en het stimuleren van bezoekers om gebruik te maken van gratis parkeerplekken aan de rand van het centrum. 

Gehighlighte tekst: Wethouder Richard Boddeus: “De belangen van bewoners, bedrijven en bezoekers lopen uiteen en staan soms ook haaks op elkaar. Daarom hebben we afgesproken om de effecten van het nieuwe parkeerbeleid zorgvuldig te volgen en te evalueren. De parkeertellingen en met name ook de actieve rol en inbreng van de begeleidingsgroep hebben ons geholpen om inzichtelijk te maken welke maatregelen uit het nieuwe parkeerplan goed werken en waar verbetering nodig is. Er ligt nu een aantal concrete aanbevelingen waarmee we aan de slag gaan.”

Evaluatierapport

In de begeleidingsgroep Parkeren Binnenstad, zijn bewoners, ondernemers en maatschappelijke organisaties vertegenwoordigd. Deze groep was bij het opstellen van het nieuwe parkeerbeleid nauw betrokken. Voor het opstellen van de evaluatie is samen met de begeleidingsgroep gekeken naar de resultaten van parkeerdrukmetingen in en rond de binnenstad en naar reacties van inwoners, ondernemers en andere betrokkenen. Maar bijvoorbeeld ook naar het gebruik van vergunningen en parkeerautomaten.

Aanbevelingen

De aanbevelingen zijn gerubriceerd in 3 categorieën: vergunning parkeren, betaald parkeren en handhaving. Eén van de aanbevelingen die vanuit vergunningparkeren verder uit wordt gezocht, is het uitbreiden van de tijden voor vergunningparkeren van de huidige 8.00 - 22.00 uur naar een 24/7 regime. Bewoners en ondernemers geven namelijk aan dat het voor hen een overweging is om de huidige vergunningtijden uit te breiden. Voor betaald parkeren wordt aanbevolen om de maximale parkeertijd zoals die nu geldt te handhaven, maar wel te kijken naar zaken als verlichting op de looproutes vanaf de parkeermagneten en naar het aanwijzen van een soort van Kiss en Ride plekken voor mensen die minder goed ter been zijn. Ten aanzien van handhaving wordt aanbevolen om meer in te zetten op handhaving in de avonduren en op gevaarlijke situaties. Op deze punten wordt namelijk de meeste overlast ervaren.

Aandacht voor op orde krijgen van randvoorwaarden

Ondanks de verschillende belangen van de deelnemers staat de begeleidingsgroep op basis van de bevindingen die genoemd zijn in het rapport achter de maatregelen uit het parkeerplan en de in de evaluatie benoemde aanbevelingen. Wel vraagt zij aandacht voor het op orde krijgen van de randvoorwaarden van het nieuwe parkeerbeleid en deze zo spoedig mogelijk uit te voeren. Denk hierbij aan dynamische parkeerverwijzing, de toevoeging van extra parkeerplaatsen aan de randen van het centrum en de inzet op meer communicatie.

Het evaluatierapport vraagt om specifieke aandacht voor Brunnepe en Zuid, wijken die grenzen aan de binnenstad. Uit de tellingen van dit voorjaar blijkt dat hier op verschillende momenten een vergelijkbaar aantal bezette parkeerplaatsen is gemeten als bij voorgaande tellingen in 2023 en 2024. Ook toen al was de parkeerdruk in deze wijken hoog. In de avonduren en nachtelijke uren is het hier nu zelfs nog iets drukker. Vertegenwoordigers van de wijkvereniging Binnenstad en Brunnepe die zitting hebben in de begeleidingsgroep beamen dat.

Vervolg

De gemeente werkt de aanbevelingen uit het evaluatierapport de komende periode verder uit. Ook gaat zij aan de slag met een bredere parkeerstrategie voor de hele stad, inclusief een parkeerplan voor de omliggende wijken. De begeleidingsgroep blijft nauw betrokken.