College legt gemeenteraad scenario’s voor over toekomst stadhuis

Gisteren
nieuws

Het stadhuis van Kampen, dat alweer 23 jaar oud is, heeft groot onderhoud nodig. Daarnaast moeten aanpassingen gedaan worden om het groeiend aantal medewerkers te kunnen huisvesten. Daarom legt het college de gemeenteraad een aantal scenario’s voor over de toekomst van de huisvesting.

Kampen is een groeigemeente. Vanwege deze enorme groei en door de komst van veel nieuwe taken op het gebied van zorg en inkomen van het Rijk naar gemeenten een aantal jaren geleden is ook het aantal medewerkers de afgelopen jaren fors toegenomen. Het aanpakken van het werkplekconcept is de enige mogelijkheid om binnen de huidige muren van het pand alle medewerkers een werkplek te kunnen bieden binnen de Arbonorm.

Moeilijke afweging

In een tijd van grote financiële uitdagingen staat het gemeentebestuur echter voor een ingewikkelde keuze. Het is belangrijk dat de raad een goede afweging kan maken in relatie tot andere opgaven waar we de komende jaren voor staan. Daarom legt het college haar nu een aantal scenario’s voor, uiteenlopend van niets doen of uitstellen tot volledige renovatie en verduurzaming. 

Gehighlighte tekst: Wethouder Bernard van de Belt:“Na 23 jaar is het stadhuis écht aan groot onderhoud toe. De gewenst renovatie is noodzakelijk om alles passend te houden binnen de huidige muren van het pand. Een mooie kans om dit in samenhang met het verbeteren van de werkomgeving én van onze dienstverlening aan inwoners op te pakken. We brengen de verschillende mogelijkheden graag zo goed mogelijk in beeld zodat de raad een weloverwogen keuze kan maken.”

Voorkeur college 

Zelf spreekt het college haar voorkeur uit voor scenario 2, inclusief het klimaat adaptief maken van de openbare ruimte. Een – op verzoek van de raad – sober en doelmatig scenario, waarbij enerzijds heel kritisch is gekeken naar wat echt noodzakelijk is en anderzijds bijdraagt aan onze doelstellingen op het gebied van verduurzaming en klimaatadaptatie.

Groot onderhoud, renovatie en verduurzaming

Kortgezegd komt scenario 2 erop neer dat het stadhuis gerenoveerd (inclusief groot onderhoud) en verduurzaamd wordt. Het werkplekconcept wordt aangepast aan deze tijd. Hierdoor ontstaat er voor nu en voor later voldoende ruimte in het stadhuis om alle medewerkers een passende werkplek te bieden die voldoet aan de Arbonorm en een omgeving die aansluit bij onze nieuwe manier van werken. 

De centrale hal wordt ook aangepakt waardoor de indeling en inrichting straks ondersteunend is aan de dienstverlening aan de inwoners. Dit is tevens nodig om ruimte te creëren voor extra werkplekken. 

Tot slot bevat scenario 2 maatregelen om het stadhuis verder te verduurzamen en zoveel mogelijk circulair te maken. Ook op het buitenterrein worden klimaat adaptieve maatregelen genomen. De kosten voor dit scenario bedragen 22,5 miljoen euro.

Niets doen kost ook veel geld

Want, zo schetst het college in het voorstel aan de raad, niets doen of uitstellen betekent niet dat er geen kosten zijn. Uitstel of afstel brengt aanzienlijke kosten met zich mee. In totaal zo’n 2,9 miljoen schat het college. Dit omdat het stadhuis nu al te krap is en er buiten het stadhuis extra werkplekken georganiseerd moeten worden. 

En uitstel betekent niet dat de renovatie van het stadhuis niet meer nodig is. De kosten voor de tijdelijke huisvesting komen dus bovenop de kosten voor een uiteindelijke renovatie en lopen verder op naarmate de renovatie langer uitgesteld gaat worden.

Op 3 juni vergadert de gemeenteraad opiniërend over de scenario’s.