College en gemeenteraad blij met inbreng inwoners rond bezuinigingen
Bijna 2.100 inwoners dachten recentelijk mee over inkomsten en uitgaven van de gemeente Kampen. De uitkomsten zijn geanalyseerd en gepresenteerd door het onderzoeksbureau Populytics. Dankzij het hoge aantal deelnemers en een goede spreiding over leeftijden en woonplaatsen, is de uitkomst representatief voor de hele gemeente Kampen. De inbreng van inwoners werd direct door de gemeente gebruikt.
Gehighlighte tekst: Bernard van den Belt, wethouder Financiën:“Als college van burgemeester en wethouders hebben we de uitkomsten al goed kunnen gebruiken door ze naast onze beoogde besparings- en investeringsvoorstellen te houden. Op meerdere punten gaven de onderzoeksresultaten doorslag in de keuzes die in de Perspectiefnota staan”.
Steun voor bezuinigingen en waardering voor participatie wijze
De resultaten uit de raadpleging, uitgevoerd door onderzoeksbureau Populytics, geven een goed beeld hoe mensen denken over de mate van bezuinigen op de onderzochte onderwerpen. Zo geeft een 52% van de inwoners aan de bezuinigingsmaatregelen van de gemeente te steunen. Slechts 16% is het hier (zeer) mee oneens. Met een waardering van gemiddeld een 7,2 geven inwoners aan positief terug te kijken op de manier waarop de gemeente hen bij dit onderwerp betrekt.
Gehighlighte tekst: Wethouder Erik Faber is als portefeuillehouder op het onderwerp inwonerbetrokkenheid blij met het onderzoek:“Met en dichtbij inwoners is voor gemeente Kampen hét uitgangspunt. Betrokkenen mee laten denken over bestuurlijke dilemma’s en hun inbreng mee laten wegen bij keuzes, hoort daarbij. De experts zitten namelijk in de samenleving en dat is met dit onderzoek opnieuw bewezen. Inwoners hebben massaal meegedaan aan het onderzoek of hebben hierover doorgepraat tijdens de informatieavond en waarderen de wijze waarop ze dat konden doen. Dat maakt de aanpak die we rondom de bezuinigingen hebben ingezet zeker succesvol”.
Highlights uit het rapport: Inwoners willen spreiden en prioriteren
Het overgrote deel van de inwoners (77%) kiest voor een mix van bezuinigingen en maatregelen om inkomsten te verhogen. Daarmee geven inwoners aan de impact van bezuinigingen bij voorkeur te willen spreiden. Als reden hiervoor wordt aangegeven dat zo de lasten verdeeld kunnen worden. Ook zijn er een aantal thema’s waaraan meer prioriteit wordt gegeven. Als belangrijkste thema’s komen bestaanszekerheid en de kosten voor de eigen woning naar voren. Zo geeft 35% aan niet te willen bezuinigen op steun aan mensen die in armoede leven. 39% van de mensen geeft aan een eventuele verhoging van de woonlasten door verhoging van de OZB niet te steunen. Het onderzoek toont lage steun voor uitbreiding van betaald parkeren. Ook willen relatief veel inwoners bij voorkeur niet bezuinigen op openbaar groen en het onderhoud aan wegen, bruggen en bedrijventerreinen. Onderwerpen waar inwoners relatief makkelijker op zouden bezuinigen zijn duurzaamheid, cultuur en muziekles, historie en de gemeentelijke organisatie.
Het vervolg
Op 19 juni vergadert de gemeenteraad over de perspectiefnota die door het college van burgemeester en wethouders wordt voorgesteld. In deze nota worden bezuinigingsvoorstellen gedaan voor de programmabegroting, die in het najaar wordt opgesteld en vastgesteld. De programmabegroting beschrijft uiteindelijk waar de gemeente in 2026 het geld aan uitgeeft.
Gehighlighte tekst: Gemeenteraadslid Robertjan de Wilde is als voorzitter van de werkgroep Participatie betrokken bij het onderzoek:“Het onderzoek laat zien hoe inwonersgroepen denken over bepaalde onderwerpen en vertelt ons dat zij vragen om een eerlijke verdeling. De gemeenteraad bekijkt de voorstellen die het college in de Perspectiefnota doet vanuit de ogen van de inwoners. Zo willen we de juiste afwegingen maken in de besluitvorming.”