Adoptieoverdracht oorlogsmonumenten op 17 april

15 april 2025
nieuws

Donderdag 17 april om 11.00 uur is de adoptieoverdracht van de 4 oorlogsmonumenten in Kampen. Scholen in Kampen adopteren de oorlogsmonumenten. Dit is vanwege de landelijke actie 'Adopteer een monument'. Dit jaar zal aansluitend aan de overdracht een vrijheidsmaaltijd plaatsvinden. Hier delen Kampenaren hun verhaal over de oorlog met basisschoolkinderen.

De adoptieoverdracht is altijd op 17 april, de dag dat Kampen werd bevrijd. De adoptie houdt in dat de leerlingen van de adoptiescholen in het komende jaar onderwijs krijgen over de achtergronden van een oorlogsmonument in hun omgeving. Ze leren wat herdenken is en waarom het belangrijk is om de verhalen uit het verleden door te geven.

Programma

De leerlingen, leerkrachten, genodigden en belangstellenden verzamelen zich bij hun eigen monument. Daar handelen de adoptiescholen hun eigen programma af waaronder het leggen van bloemen door de kinderen, twee minuten stilte, vlag hijsen, zingen van het Wilhelmus en het eventueel voordragen van gedichten door de kinderen. Verder zijn aanwezig: vertegenwoordigers van het gemeentebestuur, het 4 mei comité Kampen en de Stichting Veteranen Kampen.

Oorlogsmonument De la Sablonièrekade

Het algemeen oorlogsmonument aan De la Sablonièrekade is geadopteerd door basisschool De Morgenster en wordt overgedragen van groep 8 naar groep 7. Wethouder Richard Boddeus is hierbij aanwezig.

Gedenksteen Synagoge

De gedenksteen aan de Synagoge is ter herinnering aan de weggevoerde en omgekomen Joodse stadsgenoten. Dit jaar wordt de adoptie overgedragen van de Mgr. Zwijsenschool aan de Marnixschool. Burgemeester De Rouwe is hierbij aanwezig.

Indiëmonument stadspark

Het Indiëmonument in het stadspark is ter herinnering aan de in Nederlands-Indië gesneuvelde Kamper militairen. Dit monument is geadopteerd door De Wegwijzer. De adoptie van het monument wordt overgedragen van groep 8 naar groep 7. Wethouder Bernard van den Belt is bij de herdenking aanwezig.

Twee gedenkstenen Prinsenstraat

  • Gedenksteen ter herinnering aan het op 28 september 1944 fusilleren van drie inwoners uit Kampen.
  • Gedenksteen ter herinnering aan het op 8 oktober 1944 fusilleren van twee mannen uit Noordwijkerhout en Haarlem.

Dit jaar wordt de adoptie overgedragen OBS Villa Nova naar van ODS De Engelenberg. Ook zijn leerlingen van het Ichthus College aanwezig. Wethouder Bas Wonink woont de adoptieoverdracht bij.

Vrijheidsmaaltijd in de Stadsgehoorzaal

Na afloop van de adoptieoverdrachten is om 12.00 uur een Vrijheidsmaaltijd in de Stadsgehoorzaal van Kampen. Leerlingen die bij de adoptieoverdracht aanwezig zijn geweest, gaan hier tijdens een gezamenlijke lunch in gesprek met Kampenaren die de Tweede Wereldoorlog zelf hebben meegemaakt of herinneringen hebben vanuit familieverhalen.

In deze bijzondere ontmoeting worden verhalen gedeeld over Kampen in oorlogstijd. Omdat steeds minder kinderen grootouders hebben die deze verhalen persoonlijk kunnen doorgeven, is het des te waardevoller dat deze herinneringen worden verteld. Een van de aanwezigen is mevrouw Seevers-Oldenhof, dochter van oud-burgemeester Oldenhof, die tijdens de oorlog tot 1942 burgemeester van Kampen was. Vanaf 1945 was hij opnieuw burgemeester van Kampen.