Week tegen Eenzaamheid ‘Kom Erbij! Kampen
Ruim 20.000 Kampenaren voelen zich in mindere of meerdere mate eenzaam. Langdurige gevoelens van eenzaamheid kunnen invloed hebben op gezondheid, welzijn en kwaliteit van leven. Het is daarom belangrijk mensen bewust te maken van de risicofactoren van eenzaamheid. Kampen werkt met een lokale coalitie aan de aanpak tegen eenzaamheid. In deze aanpak wordt ook meegedaan aan de Week tegen Eenzaamheid. Kom Erbij!
Activiteiten in de Week tegen Eenzaamheid
Van 26 september tot en met 2 oktober is de landelijke Week tegen Eenzaamheid. Kampen sluit daar met lokale activiteiten op aan. De aftrap vindt plaats op 26 september om 11:30 bij Impact, Gildestraat 1 in Kampen, iedereen is welkom!
Programma:
- 12:00 uur: welkom, terugblik van afgelopen jaar
- 12:10 uur: presentatie cijfers GGD
- 12:40 uur: hapje en drankje
- 13:00 uur: samenwerking, meedenken aan uitdagingen
- 13:45 uur: slotwoord wethouder Jan Peter van der Sluis
- 13:55 uur: afsluiting
Aanmelden kan via m.esselink@wijz.nu
De lokale coalitie organiseert daarnaast tal van (veelal gratis) activiteiten voor inwoners van Kampen. Deze activiteiten zijn terug te vinden op www.erbijkampen.nl.
Bewustwording eenzaamheid is belangrijk
Wethouder Jan Peter van der Sluis:“Eenzaamheid is een stille strijd die veel mensen kunnen ervaren, ongeacht hun leeftijd of achtergrond. Het is cruciaal dat we ons realiseren hoe belangrijk sociale verbindingen zijn voor ons welzijn. Met de Week tegen Eenzaamheid ‘Kom erbij! Kampen’ willen we niet alleen bewustwording creëren, maar ook een cultuur van openheid en steun bevorderen. Samen kunnen we de impact van eenzaamheid verlichten en ervoor zorgen dat iedereen zich welkom en gewaardeerd voelt in onze gemeenschap.”
Eenzaamheid onder werkenden
Tijdens de openingsbijeenkomst op 26 september presenteert de GGD cijfers, met extra aandacht voor werkende inwoners tussen de 40 en 60 jaar die vaak eenzaam zijn. Samen met de aanwezigen wordt besproken wat er al gedaan wordt voor deze groep en welke uitdagingen nog gezamenlijk kunnen worden opgepakt. Werkgevers worden extra uitgenodigd om tijdens de bijeenkomst van gedachten te wisselen met de aanwezigen.