Veelgestelde vragen over de mantelzorgwaardering

Op deze pagina vindt u de antwoorden op veelgestelde vragen over de mantelzorgwaardering.

Ben ik mantelzorger?

Zorgt u langere tijd en onbetaald voor iemand in uw omgeving? Bijvoorbeeld voor uw partner, ouder, kind, familielid, vriend, kennis of buur? U bent dan mantelzorger. De zorgverlening vloeit direct voort uit de sociale relatie en wordt meer dan 8 uur per week en langer dan 3 maanden gegeven.

U kunt als mantelzorger gebruik maken van verschillende regelingen en voorzieningen en bijvoorbeeld de jaarlijkse mantelzorgwaardering aanvragen. Ook kunt u met al uw vragen over mantelzorg terecht bij WijZ Welzijn Kampen.

Wat als mijn zorgvrager niet in de gemeente Kampen woont?

U kunt de mantelzorgwaardering dan niet bij de gemeente Kampen aanvragen. Woont u als mantelzorger in de gemeente Kampen, maar degene voor wie u zorgt niet? U kunt dan informeren bij de gemeente waar de zorgvrager woont. Elke gemeente bepaalt namelijk zelf hoe zij de mantelzorgwaardering vormgeeft.

Waar bestaat de mantelzorgwaardering in 2022 uit?

De mantelzorgwaardering voor volwassenen is een financiële waardering van € 100. Voor jonge mantelzorgers van 6 tot 18 jaar is er een tegoedbon van € 15. Mantelzorgers van 18 jaar en ouder die in de gemeente Kampen wonen, ontvangen óók een bloemetje.

Moet ik de mantelzorgwaardering elk jaar opnieuw aanvragen?

Ja. De zorgsituatie kan namelijk zijn veranderd. U moet de mantelzorgwaardering daarom ieder jaar opnieuw aanvragen.

Tot wanneer kan ik de mantelzorgwaardering 2022 aanvragen?

Van 1 tot en met 31 oktober 2022 kunt u de mantelzorgwaardering aanvragen. Aanvragen die na 31 oktober 2022 binnenkomen, worden niet meer in behandeling genomen.

De persoon voor wie ik zorgde is in 2022 overleden. Mag ik de mantelzorgwaardering nog aanvragen?

Ja. Als u aan de voorwaarden voldoet, dan kunt u de mantelzorgwaardering nog aanvragen.

Wat doet de gemeente Kampen voor mantelzorgers?

Het Steunpunt Mantelzorg, onderdeel van WijZ Welzijn Kampen, is gespecialiseerd in mantelzorgondersteuning. WijZ Welzijn biedt in opdracht van de gemeente Kampen ondersteuning.

Het hele jaar door zijn er activiteiten en lotgenotengroepen, wordt er advies gegeven en is er praktische ondersteuning en informatie voor mantelzorgers. Daarnaast wordt in november de Kamper Dag van de mantelzorg gehouden.

Met deze extra aandacht voor mantelzorgers willen we overbelasting eerder signaleren en voorkomen. Meer informatie: www.wijz.nu/diensten/mantelzorgondersteuning.

Wanneer hoor ik wat van mijn aanvraag?

U ontvangt een bevestiging van uw aanvraag. Bij een online aanvraag ontvangt u de bevestiging via e-mail. Gebruikt u het aanvraagformulier, dan ontvangt u de bevestiging per post. Bewaar deze goed. Dit is het bewijs dat u de mantelzorgwaardering heeft aangevraagd.

Heeft u andere vragen?

Neem contact op met de gemeente Kampen via telefoonnummer 14 038 (keuze 1) of stuur een e-mail naar mantelzorgwaardering@kampen.nl.

Contact met de gemeente

U kunt een afspraak online maken bij Burgerzaken. Heeft u een vraag en kunt u het antwoord niet vinden op deze website? Neem dan contact met ons op. 

Telefoon 14 038
WhatsApp 06-57008800
E-mail info@kampen.nl
Adres Burgemeester Berghuisplein 1
8261 DD  Kampen
Postadres Postbus 5009, 8260 GA Kampen

Openingstijden Stadhuis

Maandag 8.30 - 17.00 uur
Dinsdag 8.30 - 17.00 uur
Woensdag 8.30 - 17.00 uur
Donderdag 8.30 - 17.00 uur
Vrijdag 8.30 - 16.00 uur

In de oneven weken is het stadhuis op woensdag tot 20.00 uur open.

Reacties

Heeft u opmerkingen over de website of mist u bepaalde informatie? Laat het ons weten. Met uw reactie kunnen wij de website verder verbeteren!

Reactieformulier