event iconTweede Kamerverkiezingen

Op woensdag 22 november 2023 kunt u stemmen voor de leden van de Tweede Kamer. De Tweede Kamer vormt samen met de Eerste Kamer het Nederlandse parlement (in de Grondwet Staten-Generaal genoemd). De Tweede Kamer bestaat uit 150 leden.

De belangrijkste taken van de Tweede Kamer zijn: het controleren van de regering en het maken van nieuwe wetten. Het kabinet (bestaand uit de minister-president, ministers en staatssecretarissen) wordt niet gekozen. Na de Tweede Kamerverkiezing onderhandelen politieke partijen om een coalitie te vormen die de steun van een meerderheid in de Tweede Kamer heeft.

Registratie partijnamen en kandidaatstelling

Partijen die willen deelnemen aan deze verkiezing konden tot uiterlijk 28 augustus 2023 hun partijnaam registreren bij de Kiesraad. Op 9 oktober 2023 is de dag van kandidaatstelling. Partijen die willen deelnemen aan de verkiezing leveren op die dag hun kandidatenlijsten in bij de Kiesraad.

Stemmen vanuit het buitenland

Bent u tijdens de Tweede Kamerverkiezingen in het buitenland? U kunt dan per brief stemmen. Hiervoor kunt u tot en met uiterlijk 25 oktober een aanvraag doen bij de gemeente Den Haag.

U kunt ook iemand voor u laten stemmen. Dit heet machtigen. Die persoon in Nederland moet zelf ook gaan stemmen. De volmacht vraagt u schriftelijk aan bij de gemeente waar u staat ingeschreven.

Informatie over verkiezingen

Voor informatie over verkiezingen kunt u op afspraak terecht bij Burgerzaken. U kunt ook contact met ons opnemen via telefoonnummer 14 038 of via e-mail: verkiezingen@kampen.nl. Voor de actuele openingstijden en het maken van een afspraak kunt u terecht op onze Contactpagina.

Uitslagen

Voor de uitslagen van eerdere verkiezingen kunt u terecht op www.verkiezingsuitslagen.nl.

Logo Elke stem telt

Contact met de gemeente

U kunt een afspraak online maken bij Burgerzaken. Heeft u een vraag en kunt u het antwoord niet vinden op deze website? Neem dan contact met ons op. 

Telefoon 14 038
WhatsApp 06-57008800
E-mail info@kampen.nl
Adres Burgemeester Berghuisplein 1
8261 DD  Kampen
Postadres Postbus 5009, 8260 GA Kampen

Openingstijden Stadhuis

Maandag 8.30 - 17.00 uur
Dinsdag 8.30 - 17.00 uur
Woensdag 8.30 - 17.00 uur
Donderdag 8.30 - 17.00 uur
Vrijdag 8.30 - 16.00 uur

In de oneven weken is het stadhuis op woensdag tot 20.00 uur open.

Reacties

Heeft u opmerkingen over de website of mist u bepaalde informatie? Laat het ons weten. Met uw reactie kunnen wij de website verder verbeteren!

Reactieformulier

© 2023 Gemeente Kampen